Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
7. 10. 2006
panejo, tak takhle se vydělává, proto jsem já vůl pořád tak chudý😞
Zaregistrován
20. 7. 2007
hele a další
http://aukro.cz/item222411016_taborsky_poklad_.html
taky nepatřím k těm bohatým
Zaregistrován
9. 7. 2007
Dost by mě zajímalo, co si o zpracování táborského nálezu myslíte... Je to podle vás dobrá publikace? Dostalo se tak významnému nálezu dostatečného a vyčerpávajícího zpracování? Co vy na to kolegové grošáci? Uspokojuje vás? Dá se podle ní určovat, nebo je to spíš kratochvilné čtení?
Zaregistrován
10. 6. 2006
Dnes sa mi tá literatúra dostala do ruky (vďaka ešte raz PavelGregor), nemám ešte ucelený názor, len som to zbežne prešiel. Určite budem reagovať.
Zaregistrován
20. 7. 2007
Knížku mám pár dní a moc času zatím nebylo. Zatím se snažím dostat do tajů, jaké je použité třídění v katalogu nálezů. Dále se snažím najít logiku v zařazení obrázku mince - např. pokud je v analýze zmínka o "dosud nepublikovatelné variantě", tak jestli je možné najít obrázek této varianty. Na první dojem se mi kniha zdá trochu nepřehledná, ale jsem si vědom toho, že po důkladnějším pročtení mohu změnit názor.
Co bych ale rozhodně uvítal, je digitální zpracování. V knize je zmínka o tom, že něco takového bylo provedeno. Umím si představit databázi tříděnou dle panovníků a variant mincí. Ke každé variantě by byla galerie obrázků mincí a podrobný popis varianty. Žijeme v době digitalizace a internetu. Pokud by byla taková databáze přístupná všem zájemcům na webu, myslím si, že byl by to krok dopředu.
No a co se týče odpovědi na určování? Pokud porovnám např. Pražské groš Václava IV. z let 1378 - 1419 a Táborský poklad, tak musím říct, že určování dle první zmíněné knihy je daleko snazší (tento názor není psán v ohledu na osobu, která podala dotaz)
Zaregistrován
10. 6. 2006
PEHU, ale Táborský poklad nie je o určovaní, ide v podstate o inventarizáciu nálezu a snahu podeliť sa o poznatky s bežnými smrteľmíkmi.🙂
Zaregistrován
20. 7. 2007
Já vím, ale otázka zněla, jestli jestli se dá podle knížky určovat.
Zaregistrován
20. 7. 2007
a co se týče o snahu podělit se o poznatky - určitě, naprostý souhlas. Je jenom dobře, že se o to někdo snaží. Jen se mi zdá, že 500 výtisků knihy je dost málo. Dostane to do ruky málo lidí. Lepší řešení by dle mě bylo viz můj druhý odstavec v #65. A myslím si, že i náklady na zprovoznění webu by byly podobné nákladům vynaloženým na přípravu a tisk knihy.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Máš absolútnu pravdu, museli predsa vedieť, že po tejto publikácii bude veľký dopyt. Myslím, že téma pražských grošov zažíva v Čechách hotovú renesanciu, je to fajn, pražský groš si to určite zaslúži. Čudujem sa, že tá "renesancia" neprišla oveľa skôr.
Zaregistrován
7. 10. 2006
první část knihy jsem přečetl jedním dechem, druhou část (výčet těch mincí) už jsem si jen zběžně prolistoval (nebylo tolik času). bohužel vzhledem k tomu, že nedisponuji veškerou literaturou vydanou ke grošům, je mi na nic, když se v popisu píše, že je to varianta podle toho a toho, taková a taková varianta😞 takže pokud není obrázek, který je ovšem malý, že na něm stejně moc nevidím, je to pro mě na nic😞
ale jinak si vážím práce autorů, kterou s tím měli a také nepochopím, proč bylo vydáno pouze 500 kusů. to akorát nahrává těm židům na aukru, kteří zneužívají dobrého záměru vydavatele, který jí dává zdarma ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.