Zaregistrován
24. 3. 2010
Táto Archyho teória mi už 2 dni vŕta v hlave... vie niekto, aká je priemerná hmotnosť a rýdzosť svätoladislavých a saracénskych denárov?
Zaregistrován
12. 2. 2010
tak to netuším....ale mám tady taky jeden kousek...Archy si ho jistě pamatuje....😉
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
To Bigger: Pamätám...😉
Zaregistrován
12. 2. 2010
Ještě jednou....díky 😉
PS: o velikonocích bych měl býn na slovensku, doufám, že si najdu dost času, abych tě mohl přijet navštívit......😋
Zaregistrován
10. 6. 2006
sigur napsal/a:
Táto Archyho teória mi už 2 dni vŕta v hlave... vie niekto, aká je priemerná hmotnosť a rýdzosť svätoladislavých a saracénskych denárov?
K rýdzosti svätoladislavských (z nálezu) budem mať informácie cca o dva týždne, dali sme robiť analýzu (dokonca podľa mincovní).
K hmotnosti saracénov mám len pár údajov z netu; najmenšiu som vysledoval 0,40g a najväčšiu 0,78g, skúste doma povážiť svoje mince, lebo toto bol len nástrel z malého počtu mincí, navyše nie mojich.
Čo sa týka hmotnosti svätoladislavských, pozeral som na metrológiu z nálezu, vzorka cca 400 mincí:
najmenšia hmotnosť (dosť extrémne nízka): 0,26g; najvyššia (v piatich exemplároch z celého nálezu): 0,60g; opticky vyzerá hmotnostný priemer týchto mincí okolo 0,40g (samozrejme som ešte nerobil presný priemer, komu by sa aj chcelo, že?🙂).
Chcelo by to spresniť výsledky hmotnosti u saracénov, celkom ma to zaujíma, ak môžete, povážte doma a pošlite mi údaje na mail, skúsim sa potom vyjadriť k tejto téme s relevantnejšími údajmi.
Dnes som sa o tejto problematike rozprával s Budajom a sám povedal, že hmotnosť v denároch kolísala vo veľkom meradle, ale vyzerá to (zatiaľ) tak, že svätoladislavské boli ľahšie.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Tak to by som aj ja prišiel vyšibať a vykúpať Archyho...ver mi, že sám na neho určite nebudeš stačiť 😁
...a ešte jeden pekný saracén, čo mám z Hlohovca 😉
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
Áno, tento je parádny...😉
Zaregistrován
12. 2. 2010
Je super! Z Hlohovce jsopu samé pěkné mince......a myslím si, že pokud mi to výjde, tak si dáme pálenku...kašlu na šibačku...😈
Zaregistrován
24. 3. 2010
...jasné, toto si mi spomínal, no už som zabudol. To bude paráda! Som veľmi zvedavý, ako k tomu pristupovali jednotlivé mincovne, resp. komorskí grófi.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.