Zaregistrován
24. 3. 2010
Mám na to jednu teóriu. Obolus H-546 (Pohl-88 ) patrí opismi, obrazom a zrejme aj hmotnostne k denáru H-545 (Pohl-87). V katalógoch sú zaradené za sebou a podľa Pohla boli razené len v roku 1372. Obolus je známy so značkou - ľalia, denár so značkou - kríž-C.
Takže pri tomto type obolov je značka "C" síce nepublikovaná, ale na druhú stranu je typická pre súvisiaci denár. Obidve značky ukazujú na jednu mincovňu, zrejme Košice.
Gratulujem, zaujímavé mince.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ešte musím dodať, že priradenie "ľalie" ku Košiciam nemusí byť pri Anjouovcoch také jednoznačné. Mohla to byť aj značka hlavnej mincovne, čo bola v tom čase zrejme Kremnica. Takže ermanarichov obolus s "C" môžu byť Košice a obolus s "ľaliou" zasa Kremnica. Je to hypotéza, ktorú sme tu párkrát rozoberali.
Zaregistrován
18. 2. 2012
To Sigur - děkuji za zajímavý výklad, resp. hypotézu. K tomu mám ještě jeden dotaz - Pohl uvádí kromě varianty s lilií nad štítem i variantu bez lilie - o kterou mincovnu by se mohlo jednat v tomto případě?
Za odměnu přidávám něco méně častějšího - ludvíkovský denár pro Polsko CNH.II. 109.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Čo je to za značku nad štítom? Krúžok?
Zaregistrován
27. 12. 2009
Měl by to být kroužek. Značky O, L jsou řazeny Ludvíkovi, písmeno H nad štítem pak Hedvice.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
24. 3. 2010
Presne tak. Preto sa pýtam, lebo zrovna v tom mieste je minca nedorazená.
Zaregistrován
10. 6. 2006
sigur napsal/a:
Ešte musím dodať, že priradenie "ľalie" ku Košiciam nemusí byť pri Anjouovcoch také jednoznačné. Mohla to byť aj značka hlavnej mincovne, čo bola v tom čase zrejme Kremnica. Takže ermanarichov obolus s "C" môžu byť Košice a obolus s "ľaliou" zasa Kremnica. Je to hypotéza, ktorú sme tu párkrát rozoberali.
Táto teória je veľmi rozumná, naozaj sme to tu už tuším rozoberali. Ak si zoberieme kremnickú mincovňu, ktorá od svojho počiatku razila enormné množstvá mincí, tak je naozaj udivujúce, že pri niektorých bežných Ľudovítových razbách sa do tejto mincovne priraďuje tak málo variantov. Zobreme si napríklad svätoladislavské denáre; denárov so značkou ľalia je mrte a tak málo denárov so značkou IO (Johannes Mochel). Nechce sa mi veriť, že taká (prepytujem) bezvýznamná mincovňa ako bola košická, by razila také obrovské množstvo mincí a kremnická by vyprodukovala tak málo. Pohl striktne vychádzal z písomných prameňov, najmä z privilégií mestu košice a ich symbolom, ale v písomnostiach sa nikde neuvádza, že by v tomto období naozaj značka ľalia bola značkou košickej mincovne. Osobne sa nazdávam (nemám k tomu veľa indícií, ale pracujem na tom...), že aj svätoladislavské denáre so značkou ľalia by bolo (po prehodnotení) radiť do kremnicej mincovne.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Toto je nádherný obrázok, škoda že nie je z môjho foťáku.🙂 Obzvlášť zaujímavá razba je vpravo hore so značkou kríž bodka a samozrejme P 81 v strede, s tromi rozetami okolo štítu.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
...a bohužiaľ ani z môjho foťáku 👿
...snažil som sa, ale málo a potom som si trieskal hlavu o klávesnicu... 🙂
http://www.sixbid.com/browse.html?auction=818&category=17687&lot=802678
Ináč, ten s tým krúžkom pod sv.Ladislavom je tiež zaujímavý, zrejme 83-2. A ktovie, aké tam ešte boli značky.
Zaregistrován
17. 9. 2009
pozeral som aj ja, len mi je luto ked vidim uhorske drobaky nahadzane na kope bez ladu a skladu v aukciach ako taketo konvoluty. Tento bol sice este fajn ale videl som tam napr mix arpadovcov s volenymi kralmi a podobne a to mi uz pride vazne skoda, ovela viac sa mi paci pristup ked sa do podobnych aukcii dostanu len vynimocne mince ako takyto mix, co si o tom myslite vy?
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.