Moderátoři: Archypov, facctory, smith

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#671 - 26. 12. 2014, 18:47

no to, ze by to byla napodobenina, to neni nic v neporadku, dovolim si rict, ze by to cenu spis zvysilo. pismo mi prijde jine, vetsi (na Tvem), odlisna zakonceni. tez provedeni hrotu krize, detaily v liliich - vidim v tom jinou fabriku. ale nenechte se rusit, asi vlci mlha. pokud je v poradku, at tak zustane🙂

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#672 - 26. 12. 2014, 19:21

oliver napsal/a:

...vidim v tom jinou fabriku...

To je v poriadku, pretože jedna je košická a druhá zasa budínska.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#673 - 26. 12. 2014, 19:28

ok, to by to mozna mohlo vysvetlit, ale mohl jsi mi dat pro srovnani tedy tutez dilnu😉

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#674 - 26. 12. 2014, 19:42

To je ale problém. Pri tomto type je najbežnejší bez značky, ktorý je navyše nepriradený. Potom sa vyskytuje ešte košický s ľaliou alebo "C". Niekedy je pomenený aj opis.
Toto je skutočne prvý exemplár, ktorý vidím, že kríž vyrastá z koruny. Beriem analógiu so saracénskym denárom s krížom a korunou, ktorý Pohl priraďuje k Budínu.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#675 - 26. 12. 2014, 19:45

kriz z koruny je samozrejme dulezity, ale pokud je to stejna dilna, melo by byt stejne provedeni pisma, zkratka celkove stejna fabrika. to pak muze byt dost zasadni argument pro/proti. kazdopadne uz bys mel zacit sepisovat do Denaria😉

ermanarich

Uživatel

Zaregistrován
18. 2. 2012

#676 - 27. 12. 2014, 15:11

Dovolím si zde přidat všechny tři typy obolů pro srovnání se Sigurovým - stavy nejsou nic moc, ale třeba to pomůže v argumentaci pro/proti...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Stredo

Uživatel

Zaregistrován
17. 9. 2009

#677 - 27. 12. 2014, 15:22

Chlapi keby ste mali tento typ obolu navyse v zbierke mi chyba, nechem tym spamovat temu ale ak by ste ho chceli pustat do sveta viem o mieste kde by bol prijaty s laskou

vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#678 - 4. 1. 2015, 19:28

Sigurova minca je naozaj super a myslím, že je kóšer, teda nepôjde o napodobeninu, ale origo razbu. Taktiež sa prikláňam k názoru, že sa jedná o samostatný typ, ak berieme do úvahy (ako bolo vyššie spomínané), že veľmi podobný prípad sa rieši na saracénskych denároch, pričom tam dvojkríž vyrastajúci z koruny je chápaný ako samostatný typ. Ako varianty možno chápať rozdiely v prípadných značkách, tvare dvojkríža, bodkách okolo neho (na ermanarichovom treťom obrázku je bodka aj pod dvojkrížom), prípadne v absencii bodiek pri dvojkríži, ako je vidno na mojom obrázku. Tieto mince sú vzácne same o sebe, sigurova je o to vzácnejšia. A súhlasím s Oliverom, sigur by mal začať konečne prispievať aj do printových periodík, určite by mal čo ponúknuť.

Obrázky:

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#679 - 4. 1. 2015, 20:08

kdyz se na tu Tvoji minci koukam, docela by mne zajimalo slozeni povrchu 😎

naramne mi totiz pripomina jednu minci nize. no nechme se prekvapit, az vyjde FN 28/1, nezapomen si o ni neco precist a pak muzes zacit premyslet o te Tve minci vyse🙂

Obrázky:

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#680 - 4. 1. 2015, 20:43

Predpokladám, že hovoríš o mojej a nevrátil si sa k sigurovi. Jasné, ten povrch je naozaj divný, toto som fotil u nás v múzeu a všetky mince boli naozaj divné, neviem či to bolo uložením v zemi, alebo či zložením kovovej zliatiny, každopádne sa jednalo o svätoladislavské denáre, saracénske denáre a dva tieto oboly v jednom vrhu, tak falzá nepredpokladám, skôr "uložením". Ale na tvoj článok som zvedavý a určite ma bude inšpirovať. Ale ak by si mal k tej minci aspoň niečo málo čo by si mohol pustiť tak sem s tým.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.