Zaregistrován
15. 7. 2007
ne, sigurovu uz neresim (z me strany to spis bylo postouchnuti, zda je fabrika ok, pokud mate dolozenou stejnou fabriku z konkretni mincovny - korunu vzal cert, to je detail, jde o pismo a styl prace, byly moje pochybnosti irelevantni - coz jak jsem z predchozi argumentace pochopil, jasno mate a ja k tomu nemam cim prispet), reagoval jsem ted opravdu na Tvoji. soucasny problem numismatiky (a numismatiku) spociva v tom, ze stary zazity zpusob hodnoceni toho, co je a co neni falzum nemusi byt tak jasny, jak by se mohlo zdat. do toho pak jeste, aby toho nebylo malo, se prijde s "napodobeninou" a chaos je dovrsen😃😃😃. a pak je tu situace, kdy jeden neco za falzum povazuje a jiny ne. a pokud nevis, odkud mince pochazi (tim nemyslim, kde byla nalezena, ale kde skutecne a za jakych okolnosti vznikla), tak je to potiz (neco jsem tehda nakousl na Te prednasce u vas a kdyz si vzpomenes, ani tam to nebylo nazorove jednotne - btw. kdy to bude venku?). par postrehu Ti hodim na mail, zatim to ale nikde nesir.
Zaregistrován
12. 6. 2012
zohnal som tento obol, aj keď má úlomok teším sa z neho, lebo podobný som ešte nevidel. Mohlo by sa jednať o nepublikovaný podtyp? v literatúre ani nikde na nete som túto variantu ("LODOVICI") nevidel, čiže chýba tam "REGIS".
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Neviem síce po latinsky, ale REGIS LODOVICI podľa mňa znamená "Kráľovstvo Ľudovíta", takže LODOVICI je potom zrejme genitív od LODOVICVS. Preto si myslím, že to nie je opisový variant (nedávalo by to zmysel), ale chyborazba, kde rezač zabudol vyryť REGIS, resp. chybne začal opis.
Škoda, že je odlomená, lebo samotná razba je veľmi pekná. Gratulujem, fakt zaujímavé. 😉
Zaregistrován
29. 8. 2007
REGIS je genitív od REX (alebo druhá osoba indikatívu singuláru prézenta aktíva slovesa REGO 😁 )
Zaregistrován
7. 10. 2006
sigur napsal/a:
Neviem síce po latinsky, ale REGIS LODOVICI podľa mňa znamená "Kráľovstvo Ľudovíta", takže LODOVICI je potom zrejme genitív od LODOVICVS.
Správně, pokud tam chybí REGIS, může se to vykládat dvěma způsoby: (království/mince) Ludvíkovo/Ludvíkova čili MOJE (z pohledu Ludvíka)😃
Zaregistrován
12. 6. 2012
takže je to chyborazba, Ďakujem za prospešnú diskusiu.
a ešte pridávam jeden denár typu "saracén" (z netu), či sa už niekto stretol na tomto type s takým krížom, ktorý vyrastá zo širšej základne? (ako denáre Ladislava V. H668)
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
No, nevidel. Aj tie ramená sú akési rovné, resp. celý reverz je akoby z iného typu. Zaujímavé, Archy sa poteší. 🙂
Zaregistrován
10. 6. 2006
Ten denár je naozaj zaujímavý a samozrejme že som sa potešil, hádžem do databázy.😉 Ten dvojkríž je naozaj netypický, ale tieto denáre ma už ničím neprekvapujú.
Ja prikladám jeden už skôr prezentovaný, ktorý má evidentne opis MONETA LODCVICI na averze, teda sa rezač sekol a miesto O vyrezal C. Nie je to žiadna rarita, skôr zaujímavosť, takéto anomálie sa na saracénoch občas vyskytnú.
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
Archypov napsal/a:
... teda sa rezač sekol a miesto O vyrezal C ....
C už vyřezané měl, protože ho ve jméně panovníka také používal. Chtěl jsi patrně napsat, že místo O "vyrazil" C 🙂
Zaregistrován
10. 6. 2006
Tak tak, sorry za nepresnosť.🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.