Zaregistrován
21. 1. 2015
Myslím že dostal úpal napriek šatke na hlave :-). Odlomené to určite nie je. Myslel som že to tak surovo okrojili, ale tá možnosť ktorú spomína Sigur vyzerá pravdepodobnejšie.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Hmmm... to nebude úpal, ale niečo horšie. To bude mor, nevidíte tie pľuzgiere na hlave?😉
Zaregistrován
21. 12. 2008
Gratulujem pekná minca🙂 Ono to možno bude aj mor a aj ten úpal😃
Zaregistrován
17. 9. 2009
Ja by som sa rád uprostred uhorkovej sezóny pochválil falzom saracéna, ktorých som videl len pár. Na falzum sa mi zdá výborne spracovaný kríž aj portrét a neviem čím to je ale tieto falzá anjuovskych minci mi pridu zaujimave, mam pocit ze vtedy az tolko falz nebolo
Obrázky:
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Onedlho sa bude u Hirscha dražiť tento veľmi vzácny Chimleho dukát. S Marekom Budajom som sa o ňom už trochu bavil, ale zaujímal by ma názor aj ďalších odborníkov.
Na prvý pohľad mi príde skrátka divný. Na to, že sa jedná o dukát, tak pomerne odfláknutá práca rezača (štít, postava svätca, font). Môj názor je, že je to dobové falzum, kde razidlo bolo komplet ryté.
Novodobý fake to zrejme nebude, lebo predpokladám, že by okopírovali pravú mincu. Za posledných 100 rokov sa jeho aukčné záznamy dajú spočítať na prstoch jednej ruky, takže vzorov veľa nebude.
Pravý je zobrazený v Gold Book od Lengeyla a najnovšie aj v katalógu od Nudelmana (volačka 40 000 eur!). Nenašiel som ho webe, takže foto na porovnanie neviem pridať.
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
Tvoj názor zdieľam, tiež mám dojem, že sa jedná o dobové falzum. Takisto súhlasím s tvojim názorom, že ak by sa jednalo o novodobé falzum, falzátor by si za vzor zobral kóšer mincu a nie takýto "brak". Každopádne naozaj zaujímavá minca, som zvedavý kam vylezie a zaujímavá by bola metrológia. Veľa toho ale nezmôžeme, tých informácií je zúfalo málo a jedna fotka to naozaj nezachráni. Takže len špekulácie.
Zaregistrován
4. 12. 2011
Nie som sice odborník na dukáty, ale dobové falzum mi nedáva zmysel. Prečo by si niekto dal námahu falšovať dukát z rovnakého kovu? Čo by tým získal? Teda za predpokladu, že dukát je zo zlata.
Snáď len ako píše Aleš, metrológia by pomohla a samozrejme viac vzoriek :-)
Zaregistrován
15. 7. 2007
pokud bude souhlasit vaha, spise nez falzum by davala smysl dobova napodobenina (ale hranice mezi falzem a napodobeninou je zde dost uzka).
smysl by to melo velky - razba mince / zmincovani kovu ve jmenu krale celkem jiste znamenalo odvod nejake dane panovnikovi. na strane druhe zmincovany kov se znamym vyobrazenim byl bernou minci a lepe se s nim platilo nez s kusovym zlatem. kdo by nechtel odvest kralovi dan, vyrazil by si pokoutne ze sveho zlata mince s jeho obrazem a na dani by usetril (a pokud jeste minci zlehcil, slusne si namastil kapsu).
Zaregistrován
4. 12. 2011
V súvislosti s daňami za zmincovanie kovu som neuvažoval. Toto by mohol byť pádny dôvod.
Nedávalo sa však právo raziť mince ako privilégium od panovníka?
Niekde som čítal, že sa dalo aj prenajať, ale neviem, či to spadá do tohoto obdobia... každopádne zaujímavá téma :-)
Zaregistrován
26. 7. 2007
Otazka je, kde by nejaka pokutna dielnicka nabrala dost zlata aby mohla robit take kvalitne dukaty. Kvoli par kusom razidlo urcite nerobili.
Mozno original razdidlo 5 krat prasklo a rytec sa na to uz vykaslal a dalsie rychlo spravil a odflakol. Ked bolo treba rychlo razit , aby sa dali vyplatit ucty. Ved vaha mince bola dolezitejsia ako nejake detaily na minci
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.