Zaregistrován
24. 3. 2010
Ale stojím si za tým, že aj keď je to minca Ľudovíta I., tak z pohľadu uhorského menového systému to jednoducho nie je polgroš.
Zaregistrován
15. 7. 2007
ani uherskeho, ani ceskeho. je take otazka, zda to oznaceni "grosik" je vubec dobove a nevzniklo az pozdeji, nevim - v dobovych pramenech je pouzivano grossi nebo moneta a vztah k prazskemu grosi (ci uherskemu chcete-li, at jsme poplatni sekci) v tom obsazen neni:
grossi usuali («общеупотребительная монета»), grossi numori Ruthenicalis («деньги русского счета»), moneta in terra Russiae («монета, находящаяся в обращении в Русской земле»)...
jenze prave tyto zapisky mohou byt na zacatku spatne interpretace celeho, protoze grossi zde nejspis vubec neznamena grose jako nazev nominalu, ale znamena slovo velke (tim je mysleno, ze platba ma probehnout v kvalitnejsi -vetsi - minci a ne v tech medenych sragorach, co tam s tim obihaly).
to uz je ale opravdu za hranici meho zajmu a chtelo by to slovo historika/ekonoma, ktery na ty mince kouka z pohledu "ma dati/dal" a zboznymi prani numismatiku se netrapi
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ako som spomenul, Honza to tu niekde alebo na jeho webe vysvetľoval.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Dula: Máš aj iný zdroj ako wikipediu?
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ok, takže Ľudovít, po tom ako stal poľským kráľom v roku 1370, viedol úspešnú krížovú výpravu na Zakarpatskú Rus, dobyl aj Ľvov, kde okrem nominálov typických pre túto oblasť (kwartnik, pulo), sa zrejme pokúsil raziť (evidentne neúspešne) aj denáre (typický uhorský nominál !). Sú to veľmi vzácne mince. Jediný dražený exemplár, čo som po dlhých rokoch bádania zistil (ĎAKUJEM MR.KUCERA) bol v roku 2005 u Künkera. Plus tento 😉
Obrázky:
Zaregistrován
1. 8. 2010
Je tam viac odkazov ale v podstate sa píše všade to isté. Tu je spomenuté aj pulo
http://medalirus.ru/novosti-inform/?ID=1568
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
24. 3. 2010
Nehnevaj sa, ale to už tá wikipedia vyzerá byť dôveryhodnejšia ako tento "no name" článok.
Prikladám sken z Kopickeho katalógu.
Navyše si myslím, že keby tá tvoja minca mala byť polgroš, potom by musel k nej existovať aj základný nominál - groš. A ten jednoducho neexistuje.
Vyzerá to, že pomenovanie grošík/polgroš sa používa v rusky hovoriacich končinách.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Takže nech sa páči, spomínaný Honzov článok:
http://www.numin.cz/mince-polskych-kralu-razene-na-halicske-rusi-r-1-c-115-tisk
Aj pojem "grošik" je tam vysvetlený.
Zaregistrován
24. 3. 2010
A pre úplnosť, tu je vysvetlený pojem "kvartnik":
http://www.numin.cz/slezske-kvartniky-r-1-c-31
Zaregistrován
1. 8. 2010
"V dobových pramenech jsou tyto mince označovány jako grossiculi ruthenicales, tedy grošíky"
Váha mincí cca 1,1-1,2g,
kvartník má váhu cca 1,7g
Kvartník (z lat. quartenses) je označení pro slezskou oboustrannou stříbrnou minci.
"Kvartníky jsou většinou mince němé a opisy nám také mnoho o vydavateli či místě ražby neřeknou"
Nevenujem sa tomu obdobiu, ale po prečítaní tých dvoch odborných článkov, mi jednoznačne vyplýva, že pomenovanie kvartník je nesprávne.
Ruský grošík alebo pol groš vzhľadom ku pomeru k pražskému grošu.
To že nemal takú cenu kovu je irelevantné, to bola bežná prax po dlhú dobu.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.