Zaregistrován
24. 3. 2010
Stredo napsal/a:
...narychlo som mobilom nacvakal, svoju mikrozbierku ladislavov...
V pohode, aj tak je vidieť, že sú takmer všetky v pomerne pekných stavoch a máš tam aj lepšie kúsky, napríklad Stoličný Belehrad (A) ale Košice (CA).
Asi ešte pohľadám niečo pekné...
Zaregistrován
24. 3. 2010
Slabší stav, ale všetko podstatné je vidieť. Značka (heraldicky) Facebook (Francisco Bernardi) naľavo a dve ľalie napravo od sv. Ladislava...jediný kus, čo som doteraz zaregistroval.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
sigur napsal/a:
Svätoladislavské denáre sa razili pomerne dlhú dobu v nezmenenej podobe, no a akoby od jedného okamihu sa zmenili 2 podstatné detaily mincového obrazu na averze aj reverze (poloha ruky s jablkom, tvar štítu) a v tejto podobe pokračovala razba ďalších niekoľko rokov.
Tak ma napadlo, že jediná výnimka z tohto pravidla je svätoladislavský denár Márie. Ale inak sa sv.Ladislav ďalej v uhorskom mincovníctve zobrazuje už len s rukou vedľa tela.
Zaregistrován
10. 1. 2013
Dlho tu nič nebolo,tak pridám aspoň tieto opisové varianty.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Nó, pekná kolekcia. Pridám jednu Ľudovítovu MNETU 😉
Obrázky:
Zaregistrován
10. 1. 2013
Sigur dík,ten tvoj je tiež super,len sa mi nedarí zozbierať tento typ na varianty.
Zaregistrován
23. 11. 2010
K týmto "saracénom" som práve náhodne našiel zmienku v listine zoborského konventu z 15. marca 1375, ktorá sa týkala zálohovania časti Zamaroviec za 18 hrivien strieborných denárov. Hotovosť bola vyplatená v denároch s vyobrazením panovníka Ľudovíta (denariorum usualium moderno tempore currencium presidente domino nostro nostro imaginem) alebo s vyobrazením magistra(!) Saracheni (seu superscriptionem magistri Saracheni habencium) - vyzerá to, že to Saracheni je tu vnímané ako meno osoby - úradníka.
MAREK, Miloš (ed.). Archivum familiae Motešický. 2010, č. 108, s. 124 (DL 62523)
Zaregistrován
21. 12. 2008
Comes toto DLko mi celkom pomohlo díky. Celkovo v listinách som moc nevidel presne zadefinované denáre s vyobrazením pána Saracéna. Pre zaujímavosť dávam to tu aj v originále. Vyobrazená časť je toto: seu superscriptionem magistri Saracheni ha -
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2018
Dobry den, chcel by som vas poprosit o identifikaciu a priblizne ocenenie tychto dvoch kuskov. Ak sa nemylim v oboch pripadoch by sa malo jednat o Ludovita I.
Velmi pekne dakujem.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Áno, sú to mince Ľudovíta Veľkého. Prvá je denár H-525, rok 1343, zrejme bez značky, takže mincovňa otázna.
Druhý je denár H-526, zrejme značka m-T, mincovňa neznáma, rok 1344.
Sú to veľmi slabé stavy...môj odhad, prvý do 10 eur, druhý do 20 eur.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.