Moderátoři: Archypov, facctory, smith

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#121 - 6. 1. 2014, 14:40

to Pajas:
Nie je to úplne bežná minca, určite je vzácnejšia ako súvisiace denáre, ale skutočne vzácne sú tieto mince, ak sú pekne a kompletne vyrazené a v zachovalom stave.
Jedná sa o obolus "Moneta Nova", razený v rámci menovej reformy Ľudovíta II. (znížený obsah striebra z 50% na 25%) v rokoch 1521 až 1525. Ak dobre pozerám, tak je to budínska razba so značkou L-B.
Tento tvoj patrí určite k tým lepším kúskom, trochu je škoda tej excentrickej razby. Mne tento typ stále v zbierke chýba...dôvod je ako som písal, skutočne pekné kúsky sa ťažšie zháňajú.

Pajas

Uživatel

Zaregistrován
17. 11. 2007

#122 - 6. 1. 2014, 16:29

sigur:
Díky moc za informace.

Stredo

Uživatel

Zaregistrován
17. 9. 2009

#123 - 11. 1. 2014, 11:53

vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

Stredo

Uživatel

Zaregistrován
17. 9. 2009

#124 - 11. 1. 2014, 12:05

Ahojte asi pred rokom sme tu riesili dve mince Moneta Nova, jednu L-W cize Wratislav a potom mincovu znacku L-C pri ktorej sme sa zhodli ze sa asi bude jednat o kosicke L-G nakolko Pohl L-C nepozna a nechcelo sa nam verit ze tu mame nieco co Pohl nevidel.

Dnes som si konecne zadovazil USB mikroskop a chcel som sa na nu pozriet vo vacsich detailoch a mam pocit ze je to vazne nezname L-C nakolko zretelne vidim zakoncenie pri C ktore by pri G predsa nebolo. Navyse pozrite si prosim znacky pri stite, kde je nieco ako Lalia a dve kvetiny. Ta lalia ma utvrdzuje v tom ze sa podla mojho nazoru jedna o znacku kosickej mincovne.

Prosim nemate niekto v zbierke denar moneta nova so znackou L-G rad by som si ho pozrel. Pripadne znova sa Vas pytam ci si stale myslit ze sa jedna o nepodarene L-G?

Dakujem za vase reakcie

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#125 - 11. 1. 2014, 12:32

zminenou diskusi si ja osobne nevybavuju a hledat se mi nechce, ale napadla tehdy nekoho alternativa, ze se jedna o produkt falzatorske dilny? Jsou nekde fotky cele mince?

K mikroskopu - to je foceno pres folii proc je ten obraz tak spatny? Je cista cocka, neni zapatlana? Takze - lepe ostrit, lepe nasvitit (dulezite) a ukladat v co nejlepsim rozliseni (tj. maximum). Take ukladat vysledky jako PNG nebo BMP, urcite ne jako JPG. V TIFF uklada jen ten, kdo rozumi nastaveni tohoto formatu. Tip - ostrit na skrabance.

Ja mam mizerny nekolik let stary USB nastavec - pouze 2Mpx, a pokud s nim fotim uhersky obol, vypada to takto (zde nezmensene sberatelem) - omluva za ty odlesky, to bych si s tim musel hrat dele nez 3 minuty.

Obrázky:

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#126 - 11. 1. 2014, 12:56

oliver: proc ne jako JPG? 90+% kvalitu od PNG nepoznas, nehlede na to, ze ani PNG neni zcela bezztratovy format.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#127 - 11. 1. 2014, 13:07

to je tvuj nazor, ja s nim nesouhlasim. V detailech jsou v JPG i pri "100% kvalite" deformace puvodne sejmuteho obrazu. u PNG ne. to uz pak muzeme mluvit o 85% kompresi, nekdo rekne, ze 83% taky jde... a pak nekdo objevi, ze rozdil nevidi ani pri 75%. a bude mit pravdu. jsou lide, co to nevidi. na fotce rodinky s dortem to je opravdu banan.

je treba rozlisovat ztratovou a neztratovou kompresi, to predne. tomu rozumis ty, ale dalsich xy lidi to nechape (teorie zde: PNG a JPG. samozrejme, ze pro spickoveho grafika je PNG nedostatecne, ale kolik spickovych grafiku prispiva na toto forum?

myslim ale, ze tu tluceme zbytecne hubou - problem predchozich prispevku nespociva v nevhodne zvolenem grafickem formatu - to je jen tresinka na dortu.

Stredo

Uživatel

Zaregistrován
17. 9. 2009

#128 - 11. 1. 2014, 13:14

chlapi chyba je v tom ze mam USB mikroskop asi 24h a este sa s nim ucim robit. Myslis ze sa jedna o falzum?

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#129 - 11. 1. 2014, 13:31

Falzum to nieje a oliver to tak nenapísal. Bude to naozaj C, tak ako sme sa niektorí domnievali.

blasko.juraj.ml@gmail.com

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#130 - 11. 1. 2014, 13:32

oliver: tu deformaci pri 100% ale nemas na realne fotce naprosto zadnou sanci postrehnout.. takze v pripade posuzovani neceho pouhym okem je to irelevantni.
Jinak na zrcadlovce mam moznost ukladat fotky bud jako 100% JPG nebo bezztratovy TIFF, z nekolika praktickych duvodu volim JPG.

Ztratovost nebo neztratovost nezalezi ani tak na formatu, jako na konkretni pouzite kompresi. Takze jak PNG nebo TIFF muze byt i ztratove, zatimco JPEG (vlastne JFIF🙂 ) zna i bezztratovou kompresi (ale neni moc rozsirena ani prakticka). PNG bylo navrzeno jako format pro soubory s bezztratovou kompresi, ale ma to sva omezeni (i kdyz moznost pruhlednosti oproti JPG je samozrejme super) a brzy se objevila i ztratova reseni komprese PNG.. proc asi?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.