Zaregistrován
17. 9. 2009
Inak pani co je na tej Nagybanyi take zaujimave, viem ze ste ju riesili uz tu: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/maria-z-anjou-11936x3 a vtedy sa predala za cca 60€, co z nej robi taku zaujimavost je ich skutocne tak malo?
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
15. 7. 2007
asi mene casta mincovna tusim a ten stav byl urcite moc pekny...
Zaregistrován
17. 9. 2009
inak Oliver mam kamaratku co robi v chemickom labaku slubila mi chelaton len neviem aku koncentraciu si mam pytat, budes taky dobry a napises mi prosim do mailu co to vlastne potrebujem, moderator potom tento moj prispevok vymaze🙂
Zaregistrován
24. 3. 2010
Zaujímavá značka, ale hlavne krásny stav. Cena podľa mňa ale trochu mimo.
Zaregistrován
15. 7. 2007
mazat to nemusi, to neni tajne. chelaton je pevna krystalicka latka (pokud ti neda roztok). zacni klidne zredenym 1-5% roztokem (zjednodusene navazis asi 1 - 5 g chelatonu do cca 100 ml vody), neni kam spechat.
pokud chces postupovat dle proverenych navodu, zadej si do google "bukvic cisteni". roztok nemusi byt tak koncetrovany, jak se uvadi.
Zaregistrován
17. 9. 2009
Dakujem za radu, bukvica mam len on uvadza asi 3 druhy "chelatonovej lazne" ak spravne rozumiem postupu je potrebne zarobit priblizne 1-5% roztok (chelaton (prasok) plus destilovana voda) v tomto kupeli nechat mincu cca hodinu oplachnut a jemne handrickou ci makkou kefkou odstranit necistoty a znova oplachnut cistou vodou, hotovo. Rozumiem tomu spravne?
Zaregistrován
15. 7. 2007
mrkni nejdriv do kapitoly cisteni stribra a kterou z tech lazni jak doporucuje - to pokud chces dodrzet postup. tvoje mince nijak zvlast znecistene nejsou, takze nedavat zbytecne koncentrovane roztoky.
chelaton lze pouzit i tak, jak je. bez dalsich "prisad", jak jsem psal.
nechat nejakou dobu pusobit, oplachnout, zkusit otrit jemnym hadrikem a je-li treba, tak znovu...
Zaregistrován
24. 3. 2010
Dvojráz alebo falzum?
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
Dvojráz tam bude, ale opisy aj tak zmysel nedávajú. Na prvý pohľad mi to však príde ikonograficky ako oficiálna razba.
Zaregistrován
15. 7. 2007
zajimave. material vypada kvalitne, takze bych spis rekl napodobenina (kvalitu by asi ukazala metrologie a analyza). dvojraz se mi nezda - provedeni koruny je sice ne spatne, ale naivni... a naslo by se asi vic veci - uvidime, co reknou znalejsi...
proc delat napodobeniny? da se tezit z toho, ze mince s timto obrazem je berna. pri masivnejsi produkci minci s nizsi ryzosti ci hmotnosti (ci obeho) to muze byt vynosne...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.