Zaregistrován
24. 3. 2010
Ešte kríž...
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
Áno, ten prvý obrázok (v príspevku č. 220) vysvetľuje tú "nožičku", ktorá viedla k tomu, že by to mohlo byť unciálne M, ale teraz je to jasné (aspoň mne :-)
Zaregistrován
10. 6. 2006
Myslím, že je to vyriešené, či ideme ešte argumentovať?😉
Zaregistrován
7. 10. 2006
Nevidím na tom nic vyřešeného, levá strana písmene může být jen špatně doražená, nebo mohla být chyba již na razidle, stejně jako třeba to překrytí IE v UNGARIE. Taždopádně ten levý oblouček tam stále je a u tohoto typu unciálního N nemá co dělat. Ono vůbec to razidlo bylo nějaké špatně udělané, v některých místech vidím pod vyraženými literami ještě jiné, takže to může být přeražba nebo "znovuražba".
Stejný oblouček jako u té značky pod korunou je i na druhé straně u N v MONETA. Možná bylo použito poškozeného puncu s unciálním M nebo se do razidla vyrazila jen polovina tohoto M, které pak tvoří N, ale ten levý oblouček se částečně také otiskl. U tohoto kusu těžko říci, u těch předchozích dvou kusů tam však vidím krásně zřetelné unciální M, stejně jako M v MONETA (pod nímž je ostatně také jiná litera).
Takže já stále vidím unciální M, v tom třetím případě by se dokonce mohlo jednat i o unciální M vlevo uzavřené, což je rovněž jeden z klasických tvarů gotického majuskulního písmene M.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Archy: jinak mě překvapuje, že zrovna Ty tak kategoricky tvrdíš, že je to N, místo abys hledal i jiná řešení. V jiných diskuzích zde v uherském mincivnictví jste řešili podobné případy a zpochybňovali i interpretaci nekterých značek autory různých typologií, ale v tomto případě jsi s tím hned hotový😉 Já bych to tak jednoznačně neviděl ...
Zaregistrován
7. 10. 2006
Teď se dívám do Huszara a ten má u tohoto typu denáru (H566) uvedenou také značku M a jiné, ale N tam není ... Tak nevím, jestli hledáte senzaci tam kde není? ...
Zaregistrován
25. 4. 2007
v Huszárovi je to 569
Zaregistrován
10. 6. 2006
Pozri sa, ty tam vidíš M, ja tam vidím n, tak vo co go? Mne je v zásade jedno aká tam je značka, tú mincu to aj tak nezachráni.
Na druhej strane píšeš že spochybňujem interpretáciu značiek autorov rôznych typológií; to mi príde akoby si ma upodozrieval, že mám z toho radosť. Ja sa iba snažím korigovať výsledky bádateľov, ktorí publikovali pred tridsiatimi, štyridsiatimi rokmi, dnes existuje veľa nových skutočností (a nálezov), ktoré mi umožňujú a dovoľujú robiť určité závery ohľadom (najmä) svätoladislavských a saracénskych denárov. Píšeš, že tam dokážem argumentovať, tuná som akože hneď hotový? Sorry kacuro, ale ja tam vidím n a na to netreba žiadne ťažké argumenty, ani hľadanie iných riešení, ak tam ty vidíš stále niečo iné, tak to rešpektujem a v podstate je mi to ukradnuté.
Zaregistrován
24. 3. 2010
To do akého Huszára pozeráš? 😆
Zaregistrován
10. 6. 2006
No práve ja by som teda hľadal senzáciu... neblázni. Existencia tejto značky nie je žiadna senzácia. Je to typ H 569, P 114-10, nič extra.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.