Moderátoři: Archypov, facctory, smith

comes

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2010

#291 - 22. 1. 2015, 19:25

Nevedecky - len brainstormingovo - inšpirovaný zmienkou o prasklinách na razidle ... možno sa nad opotrebovaným/poškodeným a odloženým razidlom, pripraveným na zničenie niekto "zľutoval", zachránil ho a po večeroch si potom doma "razil" ... :-)
Zaujímavé, som zvedavý k čomu sa tu dospeje - myslím po serióznej linke.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#292 - 22. 1. 2015, 19:43

V těchto mincích se sice nevyznám, ale nemohla by to být spíše dobová napodobenina tohoto denáru? Tomu by možná odpovídal vyšší obsah Ag (z těch malých fotek mi nepřijde, že by se dalo zpochybnit, že je tam Ag hodně, může tu hrát roli nasvícení a další faktory). Dobové falzum, pokud by tedy nemělo dokonale zachovanou povrchovou vrstvu kovu stříbřitého vzhledu (Ag, Sn), by bylo přeci jen více do mědi, ne?

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#293 - 22. 1. 2015, 20:22

uz jsem se zacinal "rozohnovat", ale kacuruv prispevek mne uklidnil. zde neni - bez materialove analyzy - duvod mluvit o falzu. musim se zaradovat, ze se tu konecne objevila mince, ktera se nasim slovenskym kolegum fabrikou nezda. tudiz zde je na miste spise podezreni na dobovou napodobeninu (i kdyz s plytvanim timto pojmem se prilis neztotoznuji). co se tyce rozpoznavacich znaku muze byt, ale nemusi.

fukiwara

Uživatel

Zaregistrován
21. 1. 2015

#294 - 22. 1. 2015, 20:24

Ten kov naozaj vyzerá riadne šmrncnutý meďou aj keď si netrúfam odhadnúť v akom pomere. Máriine denáre ktoré mám sú biele, tento má ružový nádych. Nemyslím si že je to vrstvička ušľachtilejšieho kovu na medenom jadre, skôr zliatina slabšieho zrna. Mincu rád poskytnem na prezretie, budem napr. v nedeľu na stretnutí numizmatikov v BB. Prípadne skúsim spraviť fotky vo vysokom rozlíšení za denného svetla.

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#295 - 22. 1. 2015, 21:28

Aké sú kritériá, aby bola minca zaškatuľkovaná ako napodobenina a aké na falzum? Rýdzosť kovu? Vernosť mincového obrazu?
Najprv sa pýtam všeobecne, aby som sa neskôr mohol spýtať konkrétne. 😉

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#296 - 22. 1. 2015, 21:44

Už to tu bylo několikrát napsáno😉 Naposledy to tu velmi jasně popsal Oliver: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/dobova-falza-_post_-345714#post345714

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#297 - 22. 1. 2015, 21:45

ak by som zil v tej dobe, tak ciste nezavazny dobovy pohlad:

dobova NAPODOBENINA (paralelna razba? )
podla mna sa blizi aspon priblizne/co najviac,
co do zlozenia kovu, aj mincovemu obrazu.
samozrejme, trosku by som ten kov nariedil, za moj cas a namahu.
mam nejake striebro, a nechce sa mi to oficialne odpredat ako pagament,
tak si trosku pomozem a narazim si dostatok minci tak aby som spotreboval svoje
prebytocne striebro.
usetrim kopu casu a namahy, a neprerobim na oficialnom kurze,
za odkup nerazeneho striebra.
nieje to razene za ucelom skody prijemcu.

kdezto dobove FALZUM je uz od zaciatku myslene ako odrb,
medene jadro zamaskovane (v lepsom pripade) Ag pokovenim.
na velku skodu prveho prijemcu.

jacisin76@yahoo.com

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#298 - 22. 1. 2015, 21:58

Či je to dobové falzum, alebo dobová napodobenina ja v tomto prípade naozaj veľmi neriešim. Ja som poukázal na to, prečo si myslím, že sa nejedná o oficiálnu razbu a za tým si stojím. Viem, vy už ste ďalej a riešite falzum vz. napodobeninu, ja sa ale vraciam k jadru veci a otázky. Podľa mňa (nech už je to čokoľvek), ofickálny denár kráľovnej Márie to nebude. A sám majiteľ podotkol, že minca je naozaj líznutá meďov a pravdepodobne už samotná zliatina, nielen jadro s bielym pokovením. Toť vsjo odo mňa.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#299 - 22. 1. 2015, 22:02
Ten kov naozaj vyzerá riadne šmrncnutý meďou aj keď si netrúfam odhadnúť v akom pomere. Máriine denáre ktoré mám sú biele, tento má ružový nádych. Nemyslím si že je to vrstvička ušľachtilejšieho kovu na medenom jadre, skôr zliatina slabšieho zrna. Mincu rád poskytnem na prezretie, budem napr. v nedeľu na stretnutí numizmatikov v BB. Prípadne skúsim spraviť fotky vo vysokom rozlíšení za denného svetla.

Dobrý nápad, chtělo by to větší fotky s reálnými barvami.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#300 - 22. 1. 2015, 22:03

sigur: presne tuhle otazku bych ja s chuti polozil nasim prednim numismatikum. to ze mam na vec nejaky nazor, neznamena, ze musim mit pravdu.

konkretne Ty sam moc dobre vis (pokud si myslis, ze nevis, zavzpominej), jaky je muj postoj k teto problematice. muj osobni postoj je spis takovy, ze vetsinu minci s velmi nizkym obsahem draheho kovu povazuji za falza, zatimco mam pocit, ze rada odborniku se spis snazi vyhnout pojmu falzum a mnohem radeji koketuji s pojmem napodobenina.

konkretne se mne ale neptej, ja Ti uznavanou odpoved nedam a nemyslim, ze je to vubec mozne stanovit definicne bez znalosti okolnosti vzniku mince. ta si myslim je totiz mimo toho, co jsem jiz napsal a na co odkazuje kacuro docela klicova vec a v soucasnosti ji velmi casto nejsme schopni u starych minci posoudit. podle mne je razba vznikla mimo instituci s pravem razit falzem vzdy (bez ohledu na ryzost), razba mincovny napodobujici produkci jine mincovny, za dodrzeni parametru vzoru plus minus par procent je napodobenina, v opacnem pripade bych se nebal mluvit o falzu. ovsem da se narazit i na pripady, co jsou produkty mincoven a presto se jedna o evidentni falza.

toto by melo byt (pokud uz nekde jasne nebylo) definovano nejakou numismatickou autoritou. mam obavu (a "pruzkum" mi to potvrdil, ze jasno nemaji ani vyssi kruhy). tady je ten slide (mozna uz jsem ho sem uz nekdy daval, tak sorry):

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.