Zaregistrován
23. 6. 2007
Jasný. Tohle je taky G. Akorát to první je gotické.
Zaregistrován
1. 8. 2010
Zaregistrován
10. 3. 2009
Áno. Vyzerá to, že pri výrobe razidla, tam niekto vypuncoval polľaliu z kráľovskej koruny. Podľa mňa nechcený úder. Zaujímavé, že nebol opravený a zahladený.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
21. 1. 2015
Ahojte. Mne to skôr príde ako prvé známe použitie čekmarku v histórii. samozrejme môžem sa mýliť.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
moc hezke. zda se, ze dotycny mel mozna uz kus raznice hotovy a prohodil raznici averzu a revezu. coz by davalo smysl, kdyby mel hotovy opis a perlovec. pak by bylo i pochopitelne, ze to nevyhladil.
Zaregistrován
10. 3. 2009
Neviem aká bola technologická vyspelosť pri výrobe razníc za Márie, ale za Leopolda I. by to pravdepodobne opravili. Pri grajciaroch Leopolda dochadzalo často k prerazeniu novým puncom, oprave nepodarených detailov či zahladeniu drobných vád razidla a to aj na komplikovaných miestach.
Na druhej strane toto je malý denár, ktorý sa razil vo veľkom množstve. Asi by sa neoplatilo strácať s ním čas a opravovať ho. Aj tak si takýto detail nikto na denari nevšímal.
Ta polľalia je vypuncovaná veľmi presne, len na nespravnej strane. Musela byť puncovaná skôr ako dvojkríž, lebo to by si všimol, že puncuje nesprávnu stranu. Opis pravdepodobne prečítať nevedel, takže ten ho neupozornil. Zaujímave je, že začínal pravou polľaliou. Ja by som intuitívne ako prvú vyrazil kráľovskú korunu a až následne doplňoval ľalie.
Minca malá veľkosťou, ale veľká svojou zaujímavosťou. Vitajte v numizmatike bez plastovej krabičky a zalaminátovaného certifikátu originality.😉
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
15. 7. 2007
Fidzi napsal/a:
...Ta polľalia je vypuncovaná veľmi presne, len na nespravnej strane. Musela byť puncovaná skôr ako dvojkríž, lebo to by si všimol, že puncuje nesprávnu stranu. Opis pravdepodobne prečítať nevedel, takže ten ho neupozornil. Zaujímave je, že začínal pravou polľaliou. Ja by som intuitívne ako prvú vyrazil kráľovskú korunu a až následne doplňoval ľalie...
nevim, zda si rozumime nebo ne. mel hotove opisy a perlovec a mel uz jen do prazdneho prostredka vypuncovat kriz, ale misto toho zacal puncovat korunu (normalne z prava doleva, nemusel odprostredka, mel to uz v oku), a zacal krajni ("pul")lilii. uvedomil si svuj omyl, ze podle opisu puncuje spatnou stranu (podle mne je to prave dukaz, ze cist umel) a tak vypuncoval (uz spravne) dvojkriz. se zahlazenim lilie se pak uz netrapil, proste to mel na salamu. prijde me to desne logicke, ale mam pocit, ze to chapu asi spatne?
Zaregistrován
24. 3. 2010
Pravdepodobnejšie je, že mal okrem opisov vypuncovanú na jednom razidle aj korunu. Ako začal pucovať stred druhého razidla, po prvom údere mu došlo, že zasa puncuje korunu. V tomto prípade nemusel byť ani gramotný. Pri denároch Márie je veľa variantov opisov, často na seba ani nenadväzuje averz s reverzom (ako pri tejto minci) a taktiež bývajú zamieňané.
Zaregistrován
10. 3. 2009
Súhlasím so Sigurom. Jeho scenár mi príde ako najpravdepodobnejší.
Čo sa týka dohadov či rezač razidiel vedel alebo nevedel čítať - rezač musel byť silný, zručný chlap a mať dobrý zrak a aspoň určitý stupeň umeleckého cítenia. Myslím si, že schopnosť čítať tam ako podmienka zamestnávateľa nebola. V mnohonárodnostnom Uhorsku to mohol byť maďar, slovák, poliak, ukrajinec, rumun... v banských mestách aj nemec.
Podľa mňa by musel absolvovať cirkevnú školu - mal na to čas a peniaze? Bola dostupná v jeho oblasti, kde vyrastal? Vyučiť sa za rezača na to školy nepotreboval. Len šikovné ruky. Ale aj keby vedel čítať maďarsky, tak ten text sú pre neho nezrozumiteľné latinské skratky teda nejaký sled písmen alebo obrázkov, ktorý kopíroval podľa nejakej predlohy.
Takto to vidím ja.
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
15. 7. 2007
jo ted uz to chapu, jak to bylo myslene. me to prijde skoro sul-nul (ale argument, ze to prohozene byva beru a uznavam, ze to nahrava tomu, ze korunu uz mel - ale osobne to necitim jako 100% argument ani omylem). a nedelal bych z nich uplne negramoty, ale kdyz vam to tak vyhovuje, proc ne🙂
mam tu cest pracovat s gramotnymi cizinci. u piva bych vam tyhle vase predstavy o tom, jak tam negramot vysazi neomylne opis, rozmetal do 10 minut a jeste byste si museli jit urychlene vymenit pemprsky, abyste nepretekli. ale sem to psat fakt nemuzu😉 me to bohuzel nedohani ke smichu, ale k placi. tito lide, ac gramotni, by v zivote nedokazali vytvorit tak krasnou minci ani podle jasne predlohy, natoz jeste s bezchybnym opisem.
ale hadat se o tom, zda rezac byl ci nebyl gramotny se s nikym nechci. napsal jsem co si myslim a klidne sem i napisu, ze mate pravdu 😈
zaver je asi takovy, ze asi vime jak to vzniklo a je to zajimava mince.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.