Moderátoři: Archypov, facctory, smith

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#421 - 20. 10. 2023, 09:19

Sorry, ale to je taká oliverovská odpoveď - ak vám to vyhovuje... rozmetal do 10 minut a jeste byste si museli jit urychlene vymenit pemprsky.. ale hadat se o tom se s nikym nechci.😃

Zabúdaš na podmienku umelecké cítenie. To znamená vedieť niečo nakresliť alebo napodobniť obrazy, predmety a tvary. Tu skutočne nejde o pochopenie latinského opisu (na to jednoducho nemal predpoklady a aj tak mu to bolo šuma-fuk), ale o tie tvary písmen. Rezač primárne vytváral punce písmen, takže ich tvary dobre poznal a potom bol zodpovedný za ich vypuncovanie v správnom poradí na razidle.

Napríklad na denároch v košickej mincovni dochádzalo k častej zámene puncov "A" a obrátené "V", teda nakoniec vyrazili "Λ", pretože to bolo tvarovo zhodné. Rovnako to bolo pri písmene "N", na ktoré vyrobili nesprávny punc a nakoniec razili "И". Tento omyl bol častý aj v mincovni Nagybánya.

Prišiel som do styku aj s analfabetmi. Každý deň v prestávkach skladali veľké puzzle. Takže tvary a obraz na nich vedeli dobre posúdiť. A naopak ja síce viem písať a čítať, ale neviem maľovať. Moje deti nevedia písať písaným písmom, pretože ho už nepoužívajú. Takže prečo by mal v rokoch 1382-1395 rezač potrebu písať a čítať? Čo by čítal a komu by písal?

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.