Moderátoři: smith, Kucera, jan322

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#131 - 25. 6. 2013, 11:24

8) no comment

RADOULE

Uživatel

Zaregistrován
25. 6. 2013

#132 - 25. 6. 2013, 11:29

Je to špatné?

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#133 - 25. 6. 2013, 11:33

Má usko čo znižuje cenu na cca do 1000 kč.

blasko.juraj.ml@gmail.com

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#134 - 25. 6. 2013, 11:34

ano, vsechno. budu trosku osklivy, tak se omlouvam. mince je zasadne poskozena pritomnosti zavesu (to sice neni vase chyba, ale mela jste to rozhodne uvest - mozna byste si tim usetrila i praci se scannovanim). to jeji cenu rapidne snizuje. scanny jsou tragicke, ale to vidite sama. do cisteni jste se jako laik nemela poustet, minci jste mohla POUZE ublizit.

RADOULE

Uživatel

Zaregistrován
25. 6. 2013

#135 - 25. 6. 2013, 11:35

Moc děkuji za rady a omlouvíám se za zdržení.

rosta111

Uživatel

Zaregistrován
20. 7. 2013

#136 - 22. 7. 2013, 18:43

Dobrý den,prosím nevíte někdo cenu této medaile? Jeto M.Therezie,Fr.Lotrinský a jejich děti. r.1759,bronz,60mm.Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

facctory

Moderátor

Zaregistrován
25. 4. 2007

#137 - 19. 8. 2013, 21:51

Do rúk sa mi dostali tieto dva denáre MT, razba z roku 1766. Všimol som si iné prevedenie erbu, chcem sa spýtať, uvádza nejaká literatúra takéto odlišnosti?

Obrázky:

MUDrAcula

Uživatel

Zaregistrován
26. 1. 2013

#138 - 24. 8. 2013, 23:05
To je všechno pěkné, ale když by měl začátečník sbírat jenom ty "sbírkové mince", tak s normálním příjmem by si koupil jenom pár do roka a tímto tempem se nedá nic sbírat a přestalo by ho to dřív bavit, než by vůbec začal... Ve sbírce mám i "šroťáky" (zrovna mám po ruce tento pražský půlkrejcar 1755 (asi) - není sice měděný, ale na ukázku stačí) a vůbec mi to nevadí - až narazím na lepší stav, vyměním a tento pošlu dál do světa. A klidně si ty šroťáky i za symbolickou cenu koupím - sbírám hlavně pro radost a ne podle toho, co určuje trh. Mincí víc nebude, sběratelů přibývá, každý nemůže mít všechno😕 Obrázky: ...

Při listování ve starších debatách, bych chtěl znovu oživit tuhle myšlenku a podepsat se pod ní...

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#139 - 25. 8. 2013, 00:44

Pisatel měl pravdu v tom, že každý nemůže mít všechno. Naopak každý si ale může zvolit jen určitou oblast a rozsah sbírání úměrnou svým finančním možnostem(!) a ne se snažit sbírat za každou cenu vše bez ohledu na stav mincí. 😐

No já si zase vzpomínám, jak jsem kdysi četl konstatování známého numismatika znějící přibližně takto:
Jsou sbírky, které se vejdou třeba pouze na 2-3 platíčka, na které je radost pohledět ať sbíráte cokoliv a skoro každá z mincí potěší i svou krásou už jen na pohled. Pak jsou také sbírky, které jsou nejednou značně rozsáhlé, ale ze kterých by se zaradoval leda tak kovošrot… 🙄
A je v tom hodně pravdy.🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#140 - 25. 8. 2013, 08:17
Pisatel měl pravdu v tom, že každý nemůže mít všechno. Naopak každý si ale může zvolit jen určitou oblast a rozsah sbírání úměrnou svým finančním možnostem(!) a ne se snažit sbírat za každou cenu vše bez ohledu na stav mincí. 😐 No já si zase vzpomínám, jak jsem kdysi četl konstatování známého numismatika znějící přibližně takto: Jsou sbírky, které se vejdou třeba pouze na 2-3 platíčka, na které je radost pohledět ať sbíráte cokoliv a skoro každá z mincí potěší i svou krásou už jen na pohled. Pak jsou také sbírky, které jsou nejednou značně rozsáhlé, ale ze kterých by se zaradoval leda tak kovošrot… 🙄 A je v tom hodně pravdy.🙂

Parafrázoval jsi větu, která je součástí jedné publikace pro začátečníky.
V různých podobách jsem ji zde zmiňoval v mnoha případech, ale většinou jsem si vysloužil pouze odpor. Proto ji připomínat nebudu a nechám na každém, ať si sbírá cokoli.
Každý člověk, tedy i sběratel se časem vyvíjí a to byl také můj případ. Když jsem začínal, moje vzory byly vesničtí sběratelé, kteří měli ve sbírkách také převážně tuctový šrot. Bral jsem to jako normu k mému snažení a podle toho to také vypadalo. Postupen doby jsem se dostával do vyšších sběratelských sfér, viděl jsem, že se běžné mince nechají sehnat v hezkých stavech a je to samozřejmost takové mince sbírat. Časem jsem potkával i vzácné mince, které jsem do té doby mohl zahlédnout pouze v numismatické literatuře, které také splňovaly přísnější kriteria. Byl to pro mě šok, který způsobil, že se můj sběratelský svět zhroutil, protože byl budovaný na hliněných základech. Možná jsem i chvílemi litoval nových zjištění a nebyl jsem rád, že jsem opustil svůj malý a nedokonalý sběrateslký svět, ale to bylo jen v první chvíli.
To je můj případ, který nechci nikomu vnucovat, protože dnes již respektuji rozhodnutí každého jednotlivce.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.