Zaregistrován
24. 3. 2010
Už sme tu niektoré z nich videli dvakrát, ale nič mazať nebudem. Navrhujem, že až budeš mať nové prírastky, tak ich skús lepšie nafotiť a potom sa pochváľ, hmm? 😉
Zaregistrován
14. 9. 2011
Pri nedavnom nakupe sa mi naskytla moznost kupi falza. No a dnes ked nad tym sedim nemozem prist na to aka to moze byt mincovna. Dedukujem, ze okopirovali aj znacku mincovne podla originalnej mince, alebo to bolo jedno?
Obrázky:
bennito@centrum.sk
Zaregistrován
15. 7. 2007
pokud byli negramotni, muze to byt paskvil. jinak gratuluji, pekne pocinovane falzum.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Pri falzách vo väčšine prípadov značku mincovne nehľadaj, častokrát ide falzátorom iba o pomerne verné zobrazenia hlavných znakom mince v poli (štít + dvojkríž), na značky bežné falzátorské dielne ohľad nebrali, častokrát aj opisy sú úplne mimo protokol.
Zaregistrován
14. 9. 2011
Diky obom.
A ja sprosty som to lustil hodinu a ani za boha som to nevedel precitat. Ani opis a ani mincovnu. Nabuduce budem mudrejsi.
bennito@centrum.sk
Zaregistrován
15. 7. 2007
nz. zase to neznamena hazet flintu do zita! nekdy je to citelne a temer dokonale opsane, jen se treba lisi umisteni tecek v opise - napr. ted by mela vyjit studie o falzu denaru Rudolfa II., ktere je mimochodem take pocinovane a tam v originale ma byt text: RVDO•II•RO•I•S•AV•GE•H•BOR (prip. jsou mozne drobne nuance) ale na falzu je R•V•DOII•HO•I•S•A•V•GE•HVBOR... vetsinou to ale byva horsi a nektera pismena jsou bud necitelna ci nesmyslna, nekdy to jsou doslova muri nohy a nelze precist nic...
Zaregistrován
10. 6. 2006
Samozrejme ja som to nepaušalizoval...
Zaregistrován
15. 7. 2007
ja myslim, ze je to jasne, psal jsi "vetsinou" a tak to je. muj pripad je o tom, ze "nekdy"... u falz co mam si clovek vetsinou moc nepocte...
Zaregistrován
25. 4. 2007
aspoň benitto v tom môže mať jasno, falzum ako vyšité
Zaregistrován
25. 4. 2007
Doplním niečo k motívu Madony na uhorských minciach, úryvok z článku M. Bovana z Numizmatiky č. 22, r.2008
.....Medzi najstaršie vyobrazenia Panny Márie na stredovekých minciach v Uhorsku patrí reliéf na medenej minci byzantského typu Bela III. Uplatnenie mariánskeho motívu tu predstavovalo skôr ojedinelý prípad bez ďalšej odozvy. Až s odstupom necelých 300 rokov sa Matejovi Korvínovi podarilo uviesť Madonu do uhorského mincovníctva trvalejšie. Stalo sa tak v rámci jeho veľkej hosp. a menovej reformy v r. 1468. Uhorsko v však nebolo jedinou stredovekou európskou monarchiou, ktorú niektorý z jej panovníkov zveril pod ochranu Panny Márie. Okrem Španielska sa to do konca 15. storočia uplatnilo aj v Poľsku, Francúzsku či Bavorsku.
Mateja Korvína k zavedeniu Madony na mince neviedol iba živý mariánsky kult, ale ak vlastné ašpirácie na rímsko-nemeckého cisára, v rámci ktorých chcel i týmto spôsobom preukázať svoj vklad do budovania univerzality a katolicity cirkvi. Reliéf Matky Božej v závoji na nových , už stálych korvínovských minciach, ich mal odlíšiť od starších , menej kvalitných platidiel, ktoré ešte podliehali každoročnej výmene. K zavedeniu zobrazovania Madony na minciach , mohol Mateja I. inšpirovať rovnaký motív na starších minciach akvilejských patriarchov, najmä na denároch Ľudovíta II. Tecchiho z rokov 1412-1439. Obraz Matky Božej na minciach sa mal stať štítom chrániacim krajinu zo západu pred husitskými Čechmi a na juhovýchode pred moslimskými Turkami. Marianský motív sa tak odvtedy stal jedným z poznávacích znamení pre väčšinu typov uhorských mincí temer na štyri storočia....**
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.