Zaregistrován
25. 4. 2007
ano
Zaregistrován
10. 6. 2006
Mariánsky kult má v Uhorsku dlhú tradíciu a Matej ho nemusel nikde brať ako vzor, stretával sa s ním všade kde sa pozrel. Traduje sa, že Matej sám uznával kult Bohorodičky a snažil sa to prezentovať o.i. aj na minciach. Začal pomaly presadzovať ikonografiu Bohorodičky ako patrónky Uhorska a vytlačoval ako zemského patróna sv. Ladislava, aj keď na dukátoch (Matejových) ešte nachádzame Máriu s dieťaťom na averze a sv. Ladislava na reverze súčasne, ale bez opisu ako zemských patrónov.
U denárov platí taktiež prechod od uctievania starého patróna sv. Ladislava k uctievaniu Márie s Ježišom, keďže mariánsky kult bol v Európe na vzostupe. Na denároch vidíme prechod od jednej ikonografie k druhej veľmi náhle; od menovej reformy r. 1467 sa razili už len denáre a drobné mince s mariánskym motívom, bolo to aj opatrenie na odlíšenie starých a nových peňazí.
Ale aby som sa vrátil k tvojej základnej otázke; osobne som presvedčený, že Matej nemusel hľadať mariánsky motív inde, ani sa iným inšpirovať.
Zaregistrován
25. 4. 2007
dík za odpoveď... ale musíš uznať že uhorské denáre sú veľmi podobné Aquilejským denárom
Zaregistrován
12. 6. 2012
ono to asi bolo myslené tak ci bola pouzita ta predloha, kedze dany denar ma velmi podobne spracovanu madonu ako nase denare - ja si myslim ze sa mohli inspirovat!
Zaregistrován
10. 6. 2006
Tak samozrejme ja to predsa nevylučujem.😉
Zaregistrován
10. 6. 2006
Ale treba si uvedomiť, že toto v tej dobe bolo vidieť na každom kroku.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Čo myslíte, značka na tejto mince je K-K alebo K-I? Náznak spodnej nohy tam je, takže rezač si vedľa madony asi nechal málo miesta a potom mu tam nevyšlo celé K. Môže byť?
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Pre porovnanie, tu je foto môjho denára...
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
Je to KK aj na obrázku vyššie. Toho miesta tam nie je až tak málo a predpokladám, že horná nožička K splýva s patkou písmena A v mene panovníka.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Takže je tu prvý školský deň a teda aj prvá úloha. Kto určí túto značku podľa Pohla, hmm? 😉
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.