Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Ano, známka souhlasí se ZP11. Porovnával jsem známku s několika ZP 11 "early" a "intermediate", protože vždy při tisku dojde k nějakým drobným rozdílům hlavně v ornamentech a zdá se být v pořádku.
Pro klid duše dejte známku šikmo proti světlu a podívejte se pod silnou lupou, měl by vystoupil reliéf rytiny.
Tím by se měl vyloučit tisk jinou metodou.
V poslední době se rozjel ve velkém tisk padělků na inkoustové tiskárně, např. jeden prodejce ze Singapore už takto prodává stále vylepšené padělky známek Afghánistánu už plných 13 roků!!!
A stačí silná lupa a člověk vidí barevné tečky rozeseté po celém známkovém obrazu, typických pro inkoustovou tiskárnu.
Když jsem na to prodejce upozornil, tak mi odepsal, zda jsem znalec a že tyto známky nejsou padělky, protože je má z věrohodného zdroje...
A v případě Vašeho Mauritia ještě přemýšlím, jaké mohlo být původní razítko.
Vaše známka vypadá velmi dobře, ale pokud se podíváte o stranku blíže, tak uvidíte, jak kolega Shareman odhalil Sperratiho padělek, který měl atest znalce z RPSL, která bývá označovaná za nejprestižnější.
Jinak, provedení tisku známky je časné "early" blížící se k "earliest." Jeden ze znalců označil moji známku jako "very early", což katalogy neznají, takže kolem určování známek Mauritiů bývá někdy i veselo.
A co mu bylo odpovězeno?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.