No, nevím, jestli má cenu se tímto skutečně příliš zabývat z pohledu rozměrů obrazu známek. Stačí, když si pročteš diskuse o určování zoubkování známek Hradčan například, kde se dozvíš, že rozměry zoubkování se mohou měnit podle kvality papíru, jeho vlastností, otočení archu při tisku, vlivu prostředí, třeba i způsobu tisku atd.atd. Obdobně se totéž bude týkat zřejmě i rozměrů obrazu známek, že.
Stručně řečeno: pokud se vyskytují z výroby různé rozměry obrazu známky, zjistíš to snadno i bez vysoce specializované literatury, předražených SW i dalších speciálních pomůcek na základě údajů v katalogu a obyčejného měřítka.
Mnozí se mnou mohou nesouhlasit, ale za svým názorem si stojím.

pane Stuchlík pokud jde o novotisky v 99 % jde o použití z originálních desek, ale rozlišení se děje hlavně použitím papíru, jiným typem, zoubkováním, barvou tisku a ve většině států jde o podobné použití, já se mohu vyjádřit k Rakouským novotiskům, které jsou v Rakouských katalozích i krásně popsány přesto u prvních dvou vydání bez srovnávacího materiálu dosti problematické
Jirka z Moravy

Děkuji za vaši radu. "Peru se" s těmi novotisky a jak píšete - je to složité. Přeměřování nepomůže - už jsem to pochopil. Asi největší šance k rozpoznání, řekl bych, je přes ten papír, ale asi to chce zkušenost. Je to takové smutné - soustřeďuji se jako začátečník na běžné a tudíž i relativně levné známky, ale oni se novotisky objevují i u těch běžných. Někdy se mi hodí jako srovnávací materiál nebo nad tím mávnu rukou, někdy mě to ale vyloženě znechutí a skoro přemýšlím, že toho nechám. No, každopádně díky za radu - hodí se.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.