To Evropa1: Treba si ale uvedomiť, že tieto stránky nie sú len pre numismatikov, ale aj pre ostatných zberateľov. Takže ak aj je prihlásených viacero užívateľov, to ešte neznamená, že každý je numismatik. Chodia sem bankovkári, filatelisti, ale aj iní ľudia, ktorí zbierajú niečo uplne iné ako mince.
Po druhé: Je leto, uhorková sezóna, tak sa nečudujte, že príspevkov je pomenej.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
To smith.
Ale já jsem svůj příspěvek psal v obecné rovině. Stejně tak, jak je málo příspěvků v numismatice, stejně tak málo jich je i v jiných oborech ale pasivních přihlížijících je zde dostatek.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Evropa1 napsal/a:
To smith.
Ale já jsem svůj příspěvek psal v obecné rovině. Stejně tak, jak je málo příspěvků v numismatice, stejně tak málo jich je i v jiných oborech ale pasivních přihlížijících je zde dostatek.
Ako na každom verejnom fóre.....
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Těžko mohou někteří z nás vstupovat do diskuze. Já sbírám Československo vč. medailí dle Novotného a postupně medaile s vyobrazením TGM. Občas si koupím, co se mi líbí a mám na to. Rád si tady pasivně přečtu zkušenosti. Mnoho mincí jsem nikdy neviděl na vlastní oči (jen v knihách a ne všechny). Nepohybuji se ani mezi sběrateli grošů atd..
Ja si tady ohledne antiky taky moc nepokecam. Lidi co to sbiraji a maji znalosti se daji spocitat na prstech a ne vsichni maji chut prispivat.
Presto je tu nejvetsi sberatelska diskuse v CR&SR. A ohledne pasivne prihlizejicich, je lepsi, kdyz nekdo cte prispevky temat, ktere nejsou uplne jeho obor a uci se, nez aby hned zacal placat.
Tímto zamyšlením se chci vrátit zpět do tématu těchto stránek, tedy k době a mincím Františka II. Nedávno jsem se sešel se známým, který sbírá pouze mince ražené v českých mincovnách a všechny považuje za mince patřící do Bohemiky. Má i dost mincí císaře Františka II, včetně křížových ražeb a to mě přivedlo k zamyšlení, jestli všechny mince ražené v Praze patří do Bohemiky, nebo z nich můžeme vyřadit například křížové tolary a jeho díly.
Nejdříve jsem si myslel, že pro zařazení mince do Bohemiky musejí být splněny dvě podmínky. Tato mince musela patřit podle zákona do měnového systému, určeného pro toto území a musela být ražena v Praze. Potom mě ale zarazila otázka tolarů, v provedení znak Uher/ madona, ražených ve vídeňské mincovně a pochopil jsem pravou podstatu problému. I když tyto mince byly raženy ve Vídní, v žádném případě nepatří do oblasti rakouské numismaticky, ale jsou to jednoznačně Uherské mince. Proto druhá podmínka nemusí v některých případech platit.
Z toho usuzuji, že křížová měna, i když byla ražená i v pražské mincovně a byla na našem území berná, z důvodu vyšší jakosti stříbra, než u nejvyšších nominálů konvenční měny, nemůže patřit do mincí Bohemiky, protože tyto nominály patří do početního systému ražeb určených pro rakouské Nizozemí. Tyto mince byly raženy v hojném počtu pro potřeby armády v několika mincovnách monarchie.
Podle mého názoru mezi ražby Bohemiky Františka II můžeme zařadit pouze mince konvenční měny, ražené v pražské mincovně.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
I když doba Františka II skončila z historického pohledu téměř nedávno, vinou neklidných událostí ještě vše o mincovnictví tohoto císařa nevíme a stále můžeme nacházet nové podstatné varianty, typy, i nové ročníky.
Proto pokud budeme mít oči otevřené, každý z nás může něco nového objevit. Stačí si prolistovat některé katalogy, abychom zjistili, že ani ony nemají v seznamech o mincích valný přehled.
Například před pár lety se objevil křížový půltolar 1794 A- zatím unikát.
VI krejcar 1801 H- zatím asi 2 kusy.
20 krejcar 1794 A- zatím jsem zaregistroval 2 kusy.
20 krejcar 1831 A, v typu hlava/ madona- existuje pouze pár kusů.
A to není konečný výčet, protože mincovnictví této doby je stále otevřenou knihou, do které můžeme psát i my.
Proto se podívejte do svých sbírek a podělte se s námi o další zajímavé ražby.
20 krejcar 1794A je ač vzácný znám už delší dobu, tento se prodával nedávno ve Vídni a docela dlouho o něj nikdo nejevil zájem...
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Když jsme už nakousli téma 20 krejcaru 1794 A, pak uvedu oba kusy, které jsem zatím zaregistroval.
První je zde vyfocen a prodával se delší dobu, ale tato skutečnost byla způsobena špatnou kvalitou a nesmyslnou cenou.
Druhý se prodal na podzim v roce 2009 v Dorotheu za vyvolávací cenu 150 EUR, v deklarované kvalitě 2/2, ale podle mého názoru byl ještě horší.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.