Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1 - 26. 7. 2011, 11:57

Možná, že někdo může říci, že doba Františka II je nedávno minulá a musí být už i nezajímavá, ale podle mého se každý člověk s tímto názorem dopouští velkého omylu, protože opak je pravdou. Tato doba je z historického pohledu velmi různorodá a hlavně v první polovině vlády císaře nepřála ražbě stříbrných mincí, které jsou proto v pěkné zachovalosti náležitě vzácné.
Proto na tyto stránky chci pozvat sběratele, kteří mají k tématu co říci a učarovala jim doba a mince Františka II.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#2 - 26. 7. 2011, 12:08

Bohužel svou sbírku Františka II. jsem již před nekolika lety rozpustil, ono dražit proti P.H. ze Šumperka který tohoto panoníka v luxusních stavech sbírá a pár dalších, mne od tohoto trochu odradilo, ale oblast je to krásná stejně jako jeho mince.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#3 - 26. 7. 2011, 12:26

Nádherné jsou také medaile tohoto panovníka, kterých sice není zase oproti mincím tolik, ale bývají výtvarně velmi povedené.
Málo známá a myslím velmi vzácná je třeba medaile na jeho zásnuby(tehdy mu bylo 20 let) s první manželkou Alžbětou Vilemínou Württemberskou (1767–1790) v roce 1788 - sbírka Montenuovo č.2177(Ag), ve sbírce mám dodnes její variantu v cínu(výskytem stejně vzácná).
Možná existují i další medaile, ale zatím jsem s portrétem jeho první manželky jiný typ medaile neviděl!
🙂

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#4 - 26. 7. 2011, 12:54

To Draček.
Sám mám skušenosti s tím, jak je těžké dražit proti zmiňovanému pánovi, ale každá cena je vždy velmi relativní. Sám víš, že pokud bys tenkrát některé mince přeplatil částkou, se kterou by ses tehdy nedokázal smířit, tak dnes bys byl velmi spokojený, že máš mince, které dnes stojí o mnoho více. Jak říká kamarád. Kdybych v roce 1990 vykoupil Rauchovu aukci, na tehdejší dobu za závratné ceny, dnes bych je mohl prodal a byl bych za vodou.
Mince Františka II byly poměrně dlouhou dobu nespravedlivě na vedlejší koleji. Dnes k nim ale sběratelé nacházejí cestu a proto se i ceny dostaly do úplně jiných relací. Stejně si ale myslím, že pokud budeme srovnávat přibližně stejně vzácné mince Františka II a některých jiných panovníků, pak Františkovi mince se stále nechají sehnat za relativně přijatelné ceny. To se v jiných případech říci nedá. Samostatným tématem je zachovalost, kdy u špičkové kvality se předem nedá odhadnout cena a nemusí se jednat ani o vzácnou ražbu.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#5 - 26. 7. 2011, 15:01

Jestli se mohu ještě vrátit k tématu pražských dvacetikrejcarů z let 1795- 97, které se probíralo na jiném místě, pak je podle mého názoru relativně nejběžnější ročník 1797 C a nejméně dostupnou je ražba s letopočtem 1795. Této skutečnosti nahráva okolnost, že se v tomto roce začalo po více než deseti letech znovu mincovat a chvíli trvalo, než se situace dostala do běžných kolejí. Já například vlastním křížový půltolar bez plastického opisu na hraně, desetikrejcary se asi musely razit pouze v malém počtu atd. Toto období je z numismatického hlediska velice zajímavé a určitě by si zasloužilo bližší pohled.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#6 - 26. 7. 2011, 15:17

Jak jsem psal v předchozím tématu, ročníky 1795, 96 C byly raženy asi pouze z jediného páru razidel, u 1797C mám doloženy 2 páry...
Stačí si projít katalogy našich aukcí a typuji, že za posledních cca 10 let se více jak 2-3 kusy od ročníků 95, 96 v jakémkoliv stavu neprodávaly a co si pamatuji ještě jsem tehdy registroval, že asi 2x byla chyba popisu a jednalo se o otřelé mince mincovny G, která je mnohem běžnější.

Jozino89

Uživatel

Zaregistrován
13. 3. 2011

#7 - 26. 7. 2011, 18:26

Zbieram Habsburgovcov zatial od Leopolda I po F.J. A k minciam Frantiska II. Mam tiez vztah.takze rad si budem citat vase prispevky o tomto panovnikovi. Doma mam len par toliarov a samozrejme medaky. Za kazdu informaciu budem rad.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#8 - 26. 7. 2011, 21:16

To Evropa1 - drive zminovany krejcar 1812 C byl u M&S vydrazen presne za 3400€ + 15% aukcni prirazka

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#9 - 26. 7. 2011, 21:20

Děkuji za informaci.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#10 - 27. 7. 2011, 09:55

Jak jsem slíbil na jiném místě, zveřejním zde jeden případ ražby vzniklé k jiným účelům, která byla dražená jako pravá.
V dubnu letošního roku byl pod položkou 917 dražen v aukci v Salzburgu 3 krejcar 1800 S s hladkou hranou. Byl uveden v kvalitě 2-, jako možná zkouška a vydražen za 500 Euro.
V termínu konání aukce jsem navštívil kamaráda a on mě ukázal druhý kus této mince v identické zachovalosti, jako kdyby aukční položce vypadl z oka, kdy tyto ražby mají zachovalý znak, ale odřený portrét. Jaká je tedy pravda? Má se jednat o mince ražené pro filmové účely studia Zlín. Při bližším prohlédnutí, ale musí být každému trochu skušenějšímu sběrateli jasné, že se nejedná o originál, čemuž nasvědčuje několik podstatných rozdílných detailů, jako je například větší mincovní značka, jiná koruna znaku atd. Údajně se má ještě vyskytovat krejcar 1800 z vídeňské mincovny se stejnou historií. Těchto mincí na trhu existuje prokazatelně více.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.