Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
13. 4. 2018, 15:25

Děkuji za gratulaci, mince jsou v opravdu hezké zachovalosti.
První mince je X Liard.
Druhá mince je XIV Liards. Význam římských číslic zde ukazuje nominál.
Třetí mince je Křížový 1/4 tolar.
Vaše vysvětlení by mělo odpovídat. Možná by nebylo od věci znovu požádat kolegu Kacura o podrobnější vysvětlení.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
13. 4. 2018, 16:00

Ještě poznámka na přepočet.

Jestli mne paměť neklame, pak Křížový tolar se rovnal 252 liardum.

Celý systém obsahoval tyto nominály: Liard , 2 Liards, X Liard, XIV Liards a Křížový 1/4, 1/2 a tolar. Uvádí se také 1/8 Křížového tolaru, ale jestli existuje ...

Závěrem udávám, že se jedná o informace, které se vztahují k době vlády Františka II.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
13. 4. 2018, 16:21

Na X liard je ten kríž zároveň rímskou číslicou označujúcou nominál?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
13. 4. 2018, 16:30

sigur napsal/a:

Na X liard je ten kríž zároveň rímskou číslicou označujúcou nominál?

Pravděpodobně toto vysvětlení lze tak brát.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
16. 4. 2018, 16:33

Mince konvenční měny, byly raženy ve velmi přesné hmotnosti. Je jisté, že tehdejší výrobní postupy nedovolovaly razit mince v zákonných hodnotách a na tomto základě byla povolena jistá tolerance. To se samozřejmě týkalo i otázky ryzosti. Zdejší účastníky bych chtěl proto požádat, zda neznají informace, které by objasnily otázku povolených tolerancí hmotnosti a ryzosti u mincí konvenční měny. Děkuji.

Poptávka po těchto informacích platí stále.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
22. 4. 2018, 07:33

Na preference různé zachovalosti mincí můžeme mít rozdílné názory-je to přirozený jev, který se bude odvíjet o různých možností jednotlivých kupujících. Tuto problematiku zde ale nechci řešit. Spíše se chci podělit o "šok", který jsem zažil na včerejší pražské aukci při zhlédnutí nabídky mincí Františka II./I.

Na tuto aukci jsem jel s předsevzetím, že si zde udělám radost a do sbírky si koupím alespoň jednu položku. K tomuto naivnímu předpokladu mne vedl deklarovaný popis pár položek v zachovalosti 0/0. Proto jsem usuzoval, že alespoň některá z těchto mincí bude splňovat moje nároky alespoň na zachovalost 1+. Jak jsem se ale mýlil!! Nejenom, že mince byly daleko horší, navíc byly naprosto nevhodným způsobem vyčištěny, kdy byla vyleštěna a poškrábána plocha. Pokud to shrnu, mince bez vyčištění by snesla deklaraci 1-, s přihlédnutím k nevhodnému vyčištění můžeme tuto minci označit kvalitou 2-/2. Samozřejmě deklarace aukcionáře obsahovala zachovalost 0 a o zničení mince čištěním zde nepadlo ani slovo.

Jestli si takto aucionář představuje seriozní přístup ke svým zákazníkům, nelze se divit stavu, který na aukci bylo možno vidět. Přítomno bylo při dražbě pouze pár jednotlivců, velká část mincí se neprodala a z prodaným mincí se podstatné procento vydražilo na limit. Je otázkou, kolik takto vydražených mincí vrátí vydražitelé zpět.

Výše napsané věty nabízejí několik otázek. Má cenu věnovat našim aukcím svůj čas? Je v pořádku, že je aukcionářem "legalizováno" ničení mincí, kdy není na tuto okolnost upozorněno? Takové chování naší největší pobočky ČNS ke svým členům asi nebude podle mého názoru v pořádku a proto se nedivme, že v sále draží pár lidí, není přísun materiálu a na těchto základech se velká část dražitelů obrací na zahraniční aukční domy.

A jedna poznámka závěrem. Den před touto aukcí se konala v Praze jiná aukce soukromé společnosti a jak je vidno, i v dnešní době byla tato společnost schopna sehnat kvalitní materiál. V čem pak leží celý problém?

gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

Vytvořeno:
22. 4. 2018, 09:50

Evropa1, začnu z jiného konce. Kde si kupuješ oblečení a boty?

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
22. 4. 2018, 09:51

Evropa1, začnu z jiného konce. Kde si kupuješ oblečení a boty?

Co to má s výše napsaným konstatováním společného?

opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

Vytvořeno:
22. 4. 2018, 10:17

Na aukci ČNS jsem nebyl. Ale tipnul bych, že tam prodávají členové. Takže prodávají kvalitu kterou mají. To je v pořádku, každý si může sbírat co chce. V pořádku není deklarovat jinou kvalitu.
Aukce "súkromé, dobre kapitalizované firmy" je zaměřená na zisk, a tak má krásné položky. Prohlížel jsem je a některé fotky si uložím. Ale zatím na ně nemám. Ani znalosti, ani peníze.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
22. 4. 2018, 10:24

Ale i pobočkové aukce ČNS jsou z velké části zaměřeny na zisk a to ať již pobočky, tak aukcionářů z řad členů pobočky.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.