Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
26. 6. 2018, 16:17

A teď, je bádání o měnových systémech v numismatice to primární? Možná Vás to překvapí,ale troufám si tvrdit, že historická znalost souvislostí většině sběratelů uniká. Což uniká, ono je to totiž ani nezajímá. Když opět ustoupíme od obecných definic, dostaneme se na pole ryze subjektivního citu, co a proč sbírat. Dovedu Vám napsat několik důvodů proč začít sbírat právě mince, ale to vše už je popsáno výše. Jen dodám, že v mém případě se jedná z velké části o umělecké vyjádření dané epochy, samozřejmě historické souvislosti, ale hlavně každodenní dřina obyčejných lidí, ať už v dolech nebo v mincovnách. Obdivuji státotvorný význam mince a takhle bych mohl pokračovat. Zjednodušeně se jedná o uctu k předkům a jejich dílu.

V tom s Vámi zcela souhlasím. Dnešní sběratelskou snahou je u velké části sběratelů hromadění kotoučků za účelem debat, na čem se dá či nedá vydělat, atd.

Jinak Vám také děkuji za popovídání.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
22. 7. 2018, 07:37

V roce 1805 bylo uvažováno o zavedení 1/2 zlatníku. Úvahami ale s největší pravděpodobností celý proces skončil. Jako památka, která potvrzuje tuto snahu, zbyl olověný odražek rubní strany.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
4. 8. 2018, 10:14

V odborné literatuře je veden konvenční 1/2 tolar 1807 A. Bohužel, tuto ražbu se mně nepodařilo zdokumentovat. Na tomto základě se chci obrátit na přítomné účastníky, zda na tento ročník nemají odkaz z důvěryhodných odborných zdrojů, či tuto ražbu nevlastní oni, nebo jejich kolegové.

Děkuji.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
4. 8. 2018, 12:42

V odborné literatuře je veden konvenční 1/2 tolar 1807 A. Bohužel, tuto ražbu se mně nepodařilo zdokumentovat. Na tomto základě se chci obrátit na přítomné účastníky, zda na tento ročník nemají odkaz z důvěryhodných odborných zdrojů, či tuto ražbu nevlastní oni, nebo jejich kolegové. Děkuji.

Tenhle kousek snad ani neexistuje.🙂 nikdy jsem ho neviděl,mám katalog Novotného a sám víte, že se jedna o katalog, pro stručný přehled a někdy nepřesný a záznam o jeho výskytu je v něm uveden. Pokud se nepletu se jedna o první ročník konvenční pultolarove ražby panovníka.
Jinak po zveřejnění vašeho vyše uvedeného příspěvků, jsem
Hledal všude mozně ,na zahraničních i domácích servrech a
Neuspešně,anebo jsem ho přehlídnul.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
4. 8. 2018, 12:47

Tenhle kousek snad ani neexistuje.🙂 nikdy jsem ho neviděl,mám katalog Novotného a sám víte, že se jedna o katalog, pro stručný přehled a někdy nepřesný a záznam o jeho výskytu je v něm uveden. Pokud se nepletu se jedna o první ročník konvenční pultolarove ražby panovníka. Jinak po zveřejnění vašeho vyše uvedeného příspěvků, jsem Hledal všude mozně ,na zahraničních i domácích servrech a Neuspešně,anebo jsem ho přehlídnul.

První ročník půltolaru Františka II. byl ražen v roce 1792 a další po rocích následovaly.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
4. 8. 2018, 12:53

Oprava, všiml jsem si až nyní, že se nejedna o první rok pultolarove ražby panovníka . Omlouvám se.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
5. 8. 2018, 13:51

Jak vidím, ohlas na 1/2 tolar 1807 A není žádný.

Chtěl bych se tedy zeptat na jinou zajímavou minci v podobě konvenčního 20 krejcaru 1824 C. Samozřejmě literatura tuto minci také vede, ale zaregistroval někdo bezpečně tento ročník? Viděl někdo tuto ražbu, či jí někdo vlastní?

Děkuji.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
5. 8. 2018, 15:31

Čermák-Skrbek ražbu dvacetníku v roce 1824 neuvádí:
[

Obrázek vložený uživatelem

](http://img24.cz/viewer.php?file=67070856258879526737.png)

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
5. 8. 2018, 15:38

Pane kolego děkuji.

Tato informace je mi známa. V pozdější literatuře již tato ražba vedena je, i když někteří sběratelé zastávají názor, že neexistuje. Já mám informaci, že existuje alespoň v jednom známém kusu.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
5. 8. 2018, 15:48

Pokud jste ji neměl možnost osobně prozkoumat, byl bych s tvrzením o její existenci opatrný. Mohlo by se jednat o chybně identifikovanou zn. mincovny (např. G) nebo letopočet.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.