Zaregistrován
3. 7. 2015
No rekl bych ze zrovna tento 10 krejcar 1872 potvrzuje to co jsem vyse napsal. Hodnota 10 opravdu pod uchem castecne viditelna je, je to ale v miste kde tato cast portretu je v razidle pouze nepatrne pod urovni plochy, nebo je dokonce v urovni hladke plochy a tak se mohla otisknout. Vidite sam ze nize, na vyvysene casti zacinajiciho krku (na minci) jiz vrcholovy oblouk cislice 0 neni videt. A na reversu u cislice 10 jsou viditelne vnitrni casti ucha a ty byly v razidle velmi pravdepodobne na urovni hladke plochy.
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Teoreticky by neměla být hloubka žádného detailu na úrovni plochy. Na úrovni plochy by bylo možno např. brát plochu nominálního obdélníku na rubní straně, ale detail nominálu 10 je hodně "utopen" v razidle. Pak tento rubní hodně negativní detail 10 je čitelný na lícní negativní části detailu v portrétu, která bude vůči ploše negativní-otázkou je skutečnost o jakou hloubku.
Jinak to je ale velmi zajímavé téma a velmi mě zajímá výsledek, ať bude jakýkoli.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zrovna jsem to kolegovi Evropa1 psal na email a netusil jsem, jaka zde dnes opet plane diskuse. S nekolika kolegy se venujeme problematice skvrn na zlatych mincich a do ruky se mi uz pred par lety dostala studie Korrosion an Goldmünzen und -medaillen. Ta studie je dobra, ale pres svuj rozsah nepojima vse. Clovek ale zapomina, takze kdyz jsem tam kdysi nasel techniku SAM (Scanning Acoustic Microscopy) a rekl si, ze by to bylo dobre pouzit na tuto neutuchajici diskusi, tak mi to proste zapadlo do doby, nez jsem si minuly tyden "musel" pomerne narychlo pripravit o skvrnach [prednask(http://www.mzm.cz/kalendar/akce/2019-09-05-nevzhledne-skvrny-na-stribrnych-a-zlatych-mincich-a-medailich/).
Mistni diskuse shrnu asi takto. Nemaji sanci nikdy skoncit, protoze zde nejsou zastoupeny dostatecne pohledy a hlavne argumenty. Na to nestaci Evropovi zkusenosti s lisy a asi ani nepostaci znalost toho, co se deje pri uderu kladivem. Ocekavam, ze udery raznic pri strojove vyrobe jsou mnohem silnejsi, mozna materialem muze probehnout neco jako razova vlna (nesmejte se mi, nevim to) a vsechno muze byt uplne jinak.
Kdyz to shrnu. Dost bylo teorii, stale se tu jen opakuji a nikoho nepresvedcuji. Pokud do teto studie nevstoupi lide, kteri maji skutecne zkusenost od stroju, nikoliv zprostredkovanou, ale primou, ba co lepe, pokud nam napr. na serii strizku neukazou vliv stoupajiciho tlaku, rychlosti uderu ci diference mezi raznicemi, pripadne i vliv tloustky strizku na vysledek, bude to tady dal jak v zidovske skole. Me kapacity na to zcela jiste nestaci. Ale vedecky to neni nic obtizneho, co by nezvladl kdokoliv jiny. Staci sehnat nekolik techto razeb a podrobit je mereni a pak sehnat nekolik strizku slitiny odpovidajici treba 20 kr. a podrobit je za ruznych podminek razbe. Razit se muze klidne prasatko se ctyrlistkem pro stesti, to je jedno. Vysledek je zarucen, staci jen obetovat par stovek hodin casu, nekolik desitek bezesnych noci, par tisic na material a clanek je na svete. Jak proste.
Obrázky:
Zaregistrován
22. 7. 2011
Předně bych Vám chtěl poděkovat za zaslaný odkaz.
Dále máte jistě pravdu v tom, že zde probíhá teorie, která nemá šanci dospět ke kýženému výsledku.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
28. 10. 2015
Vzhledem k dnešní situaci na zdejším fóru, jsem neměl možnost prostudovat příspěveky až nyní..
Vždy jsem měl za to, že tyto vady (tento typ) vznikají při výměně a nastavování razidel, nebo jakékoliv manipulace s razidly na prvních střížcích, je docela možné že při nastavování (ladění) razidel se ze strížky různě manipulovalo. Vzhledem k tomu, že jsou s cenného kovů tak se nelikviduji, nebo neposilaji zpět do výrobny střižku, jelikož se jedná o nepatrné množství...
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Zaregistrován
28. 10. 2015
Doplním samozřejmě vše v minulém čase (nelikviduji,neposilaji)... Dnes je technologie výroby jinde a jiná..
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Zaregistrován
3. 7. 2015
Barbar do toho sice trochu hodil vidle, ale ukazu zde jeste jeden priklad vzajemneho otisknuti razidel pri chybejicim strizku. Jedna se o CSR 20 hal 1952, proto moje omluva moderatorum ze ho ukazuji ve zdejsim vlakne. S probiranym tematem ale souvisi.
Na aversu nad hlavou a horni tlapou lva jsou videt 4 "carky" ktere se verijovite rozsiruji a vystupuji nad plochu mince. Pokud se podivame na obrazek reversu (strana s hodnotou), vidime ze je to otisk mezer mezi obilnimi klasy. Tyto mezery jsou v urovni hladke plochy a otiskly se pri narazu do plochy druheho razidla. Lepsi priklad pro potvrzeni teorie o narazu razidel pri chybejicim strizku si nelze prat. Za sebe to jiz beru jako uzavrenou vec, teorie o oboustrannem protlacenem obrazu, oboustrannych vydutich nebo pripadnych "razovych vlnach" odmitam. Nehledejme problem tam kde neni, nekdy je vysvetleni jednoduche a proste.
Obrázky:
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
Zaregistrován
22. 7. 2011
V úvodu chci všem diskutujícím poděkovat za slušně vedenou diskuzi, která mně dala ve své podstatě mnoho.
Předně jsem viděl několik možností vzniku, z nichž každá vykazuje některé vady na kráse. Já jsem si vybral-podle mého názoru-nejméně závadnou možnost u které jsem od stolu některé okolnosti také nedokázal zcela přesvědčivě obhájit. Tato diskuze na tyto věci poukázala a tak mě nasměřovala do situace, kdy jsem pochopil zcela jednoznačně, že na tuto problematiku nemám odpověď, kterou bych dokázal obhájit.
S jistotou si dovoluji tvrdit, že vyloučit můžeme přeražbu oboustranné inkusní ražby, protože tato možnost by byla založena na manipulacích a následných nepravděpodobných náhodách, což by byla kombinace v praxi, navíc při vyšším výskytu takto popsaných mincí, neobhajitelná. V případě dalších dvou možností se již nedokáží ztotožnit s některými dílčími postupy.
Tedy pokud to shrnu. Touto diskuzí jsem se vrátil na samý začátek, kdy jsem si přiznat, že v této problematice nejsem schopen obhájit nějaký konečný závěr a s ním se identifikovat. Těch-pro mne-neznámých zde stále vidím větší počet.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Včera jsem obdržel 20 krejcar 1831 A a jak jsem slíbil, dodávám popis této mince.
Tato mince se nachází ve velmi pěkné zachovalosti, má hmotnost 6,66 g a vykazuje na obou stranách střížku ve větší míře inkusní detaily druhé strany. Tyto negativní detaily ale v převážné míře vykazují mělký vzhled, snad pouze v opisu na lícní straně vlevo, některá písmena budí dojem hlubší ražby. Všechny inkusní linie vykazují pouze obrysy hlavního obrazu bez-v razidle-hlubších drobných detailů. Minci jsem si podrobněji prohlédl, ale stále si nejsem zcela jist nějakým přesvědčivým závěrem.
Před pár dny jsem oslovil s dotazem na toto téma relevantní instituci a jsem zvědav-pokud dostanu odpověď-na její názor.
Obrázky:
Zaregistrován
22. 7. 2011
Ročníky konvenčních 20 krejcarů se značkou "H" patří mezi hledané, v tomto případě se navíc jedná i o vzácnější ročník.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.