Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#1911 - 9. 4. 2021, 10:56
Že existoval oficiální kurz zde již bylo doloženo a tuto informaci obsahuje i text u tabulek. Navíc tyto informace lze doložit i z jiné odborné literatury. Dané - Vámi - poskytnuté tabulky obsahují pouze směnný kurz - o žádných závazcích zde nepadlo ani slovo. A znovu opakuji, pod Tabulkou 1 je zcela jednoznačně uvedeno, že se jedná o oficiální směnné kurzy.

Pane kolego se vší úctou evidentně v tom máte chaos...
K doloženým tabulkam jsem uvedl i podstatné informace (komentář pana Vorela) který jsem si,, nevycucal s prstu,, a patří k ním..
Již od samotné začátku jsem zde srozumitelně reagoval a v průběhu diskuzí ač na vaše časté ,, negativa,, vše doložil..
Znovu vám musím připomenou, že všechno souvisí se vším, což jste jaksi zřejmě do teď nepochopil...

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1912 - 9. 4. 2021, 11:04
Pane kolego všechno se vším souvisí... Slovo,, pouze,, chcete říci co😲 .. Bankovní instituce vznikaly na základě celé tehdejší chaotické měnové politiky.Nejen,že přešly všechny státní pravomoce, ale měly-la zásadní význam pro rekonvalescenci a samostatné měnové,, hospodařví,, v císařství..

Termín "pouze" byl míněn ve smyslu, že pravomoci přešli pouze od jednoho majitele rozhodovacích práv k jinému. V tomto případě ze státu na soukromou instituci. A víte, že akcionářům šlo především o tučnou dividendu a naprosté množství finančních prostředků bylo půjčováno především státu, který své závazky nesplácel a to místo původní záměr, aby hlavními klienty banky se staly drobní podnikatelé.?
Ano v prvním okamžiku banka splnila očekávání, ale v následných obdobích již nelze její kroky hodnotit zcela pozitivně.

A jedna poznámka závěrem. Pokud začnete nějaké téma, měl byste vést diskuzi v rovině argumentů a nikoli v rovině textu bez obsahu.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1913 - 9. 4. 2021, 11:09
Pane kolego se vší úctou evidentně v tom máte chaos... K doloženým tabulkam jsem uvedl i podstatné informace (komentář pana Vorela) který jsem si,, nevycucal s prstu,, a patří k ním.. Již od samotné začátku jsem zde srozumitelně reagoval a v průběhu diskuzí ač na vaše časté ,, negativa,, vše doložil.. Znovu vám musím připomenou, že všechno souvisí se vším, což jste jaksi zřejmě do teď nepochopil...

Na tyto poznámky snad nemá cenu reagovat, protože co kdo pochopil, či nepochopil, to si může každý čtenář přečíst a zhodnotit sám. Myslím, že těch základních neznalostí jste zde napsal větší množství.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#1914 - 9. 4. 2021, 11:14

Evropa1 napsal/a:

Termín "pouze" byl míněn ve smyslu, že pravomoci přešli pouze od jednoho majitele rozhodovacích práv k jinému. V tomto případě ze státu na soukromou instituci. A víte, že akcionářům šlo především o tučnou dividendu a naprosté množství finančních prostředků bylo půjčováno především státu, který své závazky nesplácel a to místo původní záměr, aby hlavními klienty banky se staly drobní podnikatelé.?
Ano v prvním okamžiku banka splnila očekávání, ale v následných obdobích již nelze její kroky hodnotit zcela pozitivně.

A jedna poznámka závěrem. Pokud začnete nějaké téma, měl byste vést diskuzi v rovině argumentů a nikoli v rovině textu bez obsahu.

🙂 Vy musíte mít pořád něco... Teď zase texty bez obsahu, což je samozřejmě nesmysl, ale budiž ať je po vašem pokud si to myslíte... Nebudeme se zde přetahovat,, kdo s koho,,..
Myslím, že k celé problematice tématu jsem toho napsal dost, dost podstatného..

milan.heczko@yahoo.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#1915 - 9. 4. 2021, 11:16

Evropa1 napsal/a:

Na tyto poznámky snad nemá cenu reagovat, protože co kdo pochopil, či nepochopil, to si může každý čtenář přečíst a zhodnotit sám. Myslím, že těch základních neznalostí jste zde napsal větší množství.

Myslíte 🙂 no když myslíte tak prosím.

milan.heczko@yahoo.com

Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2014

#1916 - 10. 4. 2021, 11:28
Je pravděpodobné, že tyto ceny byly zveřejňovány, ale v dnešní době je těchto informací známo spíše méně - nebo o nich nevím.

Mám k dispozici jen Vlastenské noviny a později přetransformované ve Vídeňské noviny, ročníky 1815 a 1816. Namátkou jsem vybral cenu dukátů (nejdou mi vložit fotky, tak přepisuji ručně):
15.7.1815 císařský dukát platí 14 zl. 26 kr. Za 100 zlatých ve stříbrné minci se platí 319 zlatých.
6.12.1815 císařský dukát platí 16 zl. 13 kr. Sto zlatých ve stříbře 353 a 1/3 zl.
10.1.1816 císařský dukát platí 17 zl. 6 kr. Sto zlatých ve stříbře 371 a 1/4 zl.

Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2014

#1917 - 10. 4. 2021, 11:32

Už to jde, posílám tedy i obrázky. U toho posledního je chybně uvedený letopočet, má to být 10. ledna 1816, ne 1815 (u jistin níže to už mají správně).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1918 - 10. 4. 2021, 11:40

Děkuji za odkaz.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1919 - 10. 4. 2021, 13:06

Jestli jsem to pochopil správně, pak význam informací v prvním odkazu by byl následující:

Běh zlatých a stříbrných peněz. Dne 15. července 1815 císařský dukát platí 14 zl. 26 kr. v šajnech. Za 100 zl. stříbrných peněz konvenční měny se platí 319 zl. v šajnech.

Máme zde tedy dva směnné kurzy, které nám dovolují vyvodit kurz dukátu k minci konvenční měny.

Jestli máte další noviny, mohl bych požádat o další informace? Stačí pouze v psané podobě. Děkuji.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1920 - 10. 4. 2021, 14:34

Jestli jsem to spočítal správně, pak by 15. července 1815 měl 1 dukát cenu cca 4 zl. a 31 kr. mince konvenční měny. Pak by tato cena zcela zapadala do vývojové řady hodnot, které zde již byly dány.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.