To Evropa1: u Raucha ne, ale zde
http://www.buch-schaden.at/content/site/antiquariat/numismatik/index.html
To Robbie.
To jste na hromádku vysypal svojí sbírku, nebo se jednalo o základ nějakého nálezu.
Zajímavými a docela hledanými měděnými ražbami Františka II jsou salzburské mince. Jsou katalogově velice ceněny a většina jich je i opodstatněně vzácná. Občas se vyskytuje v pěkné zachovalosti snad jenom 6 krejcar, který je podle mého názoru oproti ostatním nominálům nadhodnocený. Mě bohužel ve sbírce chybí a proto pokud by někdo měl tyto zajímavé ražby, mohl by je zde vystavit a pokud by byly na prodej, rád přijmu nabídku.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
To jsem kdysi tak nafotil svou sbirku... před lety jsem měl na pár lepších kusů štěstí doslova za pár korun. Dneska už by to bylo nemyslitelné. Od Františka už jsem si dlouho nic nekoupil, jak vidim ty ceny tak me prechazi chut...
Ten Salzburg jsem neviděl snad ani na obrázku🙂
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Mno vida... tady zrovna jeden je... škoda jen, že má zachované pouze to zoubkování na hraně😃
http://aukro.cz/frantisek-i-3kr-1800-d-salzburg-rr-i1782297615.html
robert.kurucz@email.cz
Hezké srovnání prodejce se stavem sehr schon ...
Tak nevím zda hodnotit ten jeho šrot na stav 4- nebo 5+ 😃
Taky dobrý vtip od stejného prodejce... 😁
http://aukro.cz/frantisek-i-6kr-1800-s-temer-0-0-i1782297653.html
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
V jiném vlákně se zde oprávněně diskutuje aukční rozprodej krásné a rozsáhlé sbírky Bohemiky. Každému sběrateli se občas naskytne podobná příležitost, kterou zde zmiňuji. Sběratelům mincí Františka Josefa I několikrát ročně, sběratelům Bohemiky občas také, ale proč musejí přijít sběratelé mincí Františka II zkrátka, to je z našeho pohledu nezasloužené, i když pokud pochopíme tuto dobu, pak opodstatněné. Proto můžeme dále snít svůj sen o hezky zachovalé kolekci, kde by na jedné hromadě byl například krejcar 1812 C, 3 krejcar 1799 C, 10 krejcar 1795 C, 20 krejcar 1816 C, tolar 1824 C ve starším typu a navíc alespoň jeden pražský dukát. Berte tento článek s nadsázkou, protože pokud by se objevila jenom jedna mince zde uvedená, jednalo by se o malý zázrak.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
To teda jo... i když - občas se taky vyskytnou náhody a stačí mít trochu štěstí - třeba na aukru před rokem, nebo dvěma (?) se tam zcela nenápadně dražil třicetikrejcar s obráceným C. Já to ale netušil, takže aukce už skončila. Prodal se tenkrát za tisícovku a nějaké drobné - čili směšná cena.
Tenkrát si toho někdo po ukončení aukce všiml a upozornil mě na to a ptal se, copak že je to za variantu? (Pro vysvětlení - v katalogu od Novotného je přeci uvedeno varianta "chybějící C") Předtím mě nenapadlo se tím zabývat, ale trochu jsem zapátral a přišel jsem na to, že je to blbost. Jedná se totiž o variantu "obrácené C" (tedy to, co se dražilo v aukci) žádná varianta "chybějící C" tedy vůbec neexistuje. Viz obrázek - úryvek z knihy Josef Neumann - Beschreibung der bekanntesten Kupfermunzen z roku 1858:
Obrázky:
Takže jo... občas se náhodou dají najít poklady, jejichž pozornost většině lidí unikne.
robert.kurucz@email.cz
A jinak taková odbočka - nedávno jsem se přestěhoval na vesnici - no a jeden z bonusů pro úspěšný výběr budoucího bydliště bylo, že tu nocoval František I. noc před bitvou u Slavkova🙂
Tenkrát byli skromní - na malou snídani si poručili jen nějaké drobnosti.... kávu, pečené sele, vepřovou pečeni, brambory, kotlety, ostatní pečeni, pečivo, několik lahví uherského vína, anglické pivo... atd.
robert.kurucz@email.cz
To Robbie.
Numismatika není pouze o sbírání mincí, ale hlavně o vědomostech a zajímavých příbězích. Každý z nás si přeje získat nějakou nedostupnou ražbu, má nějaký sen, ale pokud se mu vyplní, z mince se stane pouze majetek a kouzlo nedostupnosti zmizí, znalosti a příběhy nám ale zůstanou dál.
Na toto téma přidám taky jeden, který je spojený s touto dobou. Jistě znáte hořické trubičky, které před nedávnem získaly dokonce v Bruselu i ochranou známku. Po prohrané výpravě do Ruska, se vraceli zubožení francoužtí vojáci domů. Jeden z nich se dostal až do Hořic, kde se o něj postarala jedna paní a vyléčila ho. Z tohoto vojáka se nakonec vyklubal osobní Napoleonův kuchař, který jí za záchranu života prozradil jednu Napoleonovu oblíbenou specialitu.
Vinou válečných událostí docházelo k tezaurování stříbrných mincí, které téměř úplně zmizely z objehu a proto došlo k nedostatku drobných mincí, které byly nahrazeny měděnými nominály. Razily se překotně ve velkých nákladech a proto mincovny opustilo mnoho zmetků z ražby, nebo některé varianty s chybami v razidlech.
To je i případ kremnického nominálu s obráceným písmenem C. Zajisté se jedna o vzácnou variantu, která se občas vidí, ale bohužel vždy v horší zachovalosti, kterou sběratelé nedocení. Například se v červnu loňského roku vydražil jeden kus v aukci Künker v kvalitě 2 s pórovitým střížkem za cenu 120 €.
Dalšími oblíbenými variantami je kremnický patnáctikrejcar s chybným letopočtem 1087, pražský šestikrejcar s opisem FRANC atd. Bohužel tyto mince jsou většinou špatně zachovalé.
To Robbie: více o hořických trubičkách se dočtete zde 😃
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hořické_trubičky
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.