Prosil bych bez Caps Locku - v elektronicke komunikaci jsou mala pismena ekvivalent mluveni, velka ekvivalent rvani.
Ad dobri sberatele antiky - pokud nejsou vylozene uzce zamereni (na levnejsi nebo v krasnych stavech se objevujici razby) anebo multimilionari, tak by se sbiranim museli rychle skoncit. Protoze spousta vzacnych cisaru nebo nominalu se objevuje nejlepe ve stavu 2/2 a pokud neco nahodou bude 1/1, tak mince, ktera v beznych stavech bude stat tisice, vyletne do desetitisicu.
Krom toho, vy vubec nevite, jestli je nejaka ryha, prasklina, odlomeni apod. vec z razby anebo ne. Tohle nejsou mince delane podle stejneho vzoru s pomerne velkou presnosti, takze srovnavat kriteria kvality antickych minci s mincemi z roku 1800 je naprosto mimo...
Ad patina, muzu jen zopakovat, ze to narozdil od kvality mince realne velky vliv nema. Samozrejme, pokud bude anticka mince "orvana" a bez patiny, tak ta cena bude daleko nizsi, jakmile tam ta patina, ale bude, treba i umela, tak cenove rozdily podle barev budou minimalni. Mince o pul stupne horsi s hezkou patinou bude skoro vzdy levnejsi nez kvalitnejsi mince s nic moc patinou.
Dracku ten As ma trochu vzacnejsi a pekny motiv na tom reverzu. Claudius II. Gothicus je v takove zachovalosti tezko sehnatelny (i kdyz samozrejme je).
Grofik nebo Kacuro by to tu mohl trochu promazat, abych tu nekazil diskuzi o Frantisku II.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Ty rozdily realne nebudou vetsi nez 20% ceny.
Pokud jde o kvalitu, proste je spousta panovniku a nominalu, ktere se v kvalite 1/1 a lepsi proste nesezenou a pokud jednou za par let nahodou ano, tak to je opravdu zalezitost pro velmi bohate lidi.
Ano, casem vymenit za lepsi, s tim je mozne souhlasit.. ale tvrdit, ze tohle do sbirky nepatri, to je nazor, nad kterym jen vrtim hlavou. Staci se podivat na aukce, i zahranicni, s vyjimkou Gemini apod. 95% minci neni v perfektnich ani se tomu blizicich stavech. Uprimne receno, sbirka slozena ze samych perfektnich minci by me ani nebavila.
Jinak ten as Hadriana je docela vzacny a navic preplaceny, o neco lepsi stavy sly v aukcich za 6 a 10 tisic, mam pocit, ze Misak ho sehnal za par stovek🙂
Sám sbírám především mince FJI. a myslím si, že nároky na kvalitu mincí neustále stupňuji. Dokonce jsem se přistihl v tom, že u měděných mincí odlišné patiny uvažuji o prodeji. Ale v žádném případě bych si netroufl mince našich Přemyslovců nebo dokonce antiku hodnotit stejným způsobem. To mi přijde už jako nechutná snobárna a "cesta do pekel"...🙂 Nehledě na to, cenu zde určuje především to, zda je mince pěkně doražená a ne to, že je ve stavu UNC.
tenzor napsal/a:
...
Jinak ten as Hadriana ...
já vidím jen Alexandra Severa... 😲 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
To Tenzor.
Já znám několik obyčejných sběratelů a nikdo z nich by si nedal například do sbírky horší denár Nera než jedničkového, protože to není žádný zázrak.
A jedničková kvalita v antice také znamená, že mince nesmí být ani náznakem setřelá a pokud ano, tak to není jednička a patina může být hezká a naopak. Pak je i zde cenový rozdíl.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
To je všechno jen o názorech a názory se přeci nedají vnucovat jiným. Jsou tu na jednu stranu lidi co sbírají mince desítky let, mají statisíce k dispozici, tři tituly a cestují po celém světě a na druhou stranu jsou tu mladí kluci co si kupují mince na aukru a které to prostě jen baví. Je jasné že tyhle názorově rozličné skupiny se málo kdy můžou setkat.
Já jsem také poznal spoustu lidí, kteří jsou celoživotní sběratelé a živí se tím - mají svoje obchody s numismatikou a s jejich názory na sbírání se absolutně neztotožňuji... Takže takhle se můžeme dohadovat do rána a na nic bychom nepřišli. Každý ať si nechá svůj názor pro sebe a sbírá to, co ho baví a v kvalitě která ho baví a stejně tak v patině, která se mu líbí. Ok?
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Jen podotknu, ze nejsem nejaky extra mlady kluk, nejaky ten titul take mam a na aukru nenakupuju🙂.
At si kazdy sbira co chce a jak chce uz tu bylo na sberateli mnohokrat zminene a ja s tim samozrejme souhlasim.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
No, antiku nedělám, ale co se týče mincí výše - první má kvalitu naprosto OK, jen ta koroze ...; druhá je tedy opravdu "jetá" a třetí se mi zdá do sbírky zařaditelná s podmínkou výměny za lepší v budoucnu.
A co se týče antiky perfektním stavu - myslím, že nikdo z nás (a to Evropa1: bez urážky upřímně pochybuji, že ani někdo z vašich známých) by si nemohl dovolit takovéto mince sbírat. Zkuste se podívat na ceny mincí v aukcích Ars Classicy, Gornyho, Nomosu nebo Tkalce ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.