Zaregistrován
21. 2. 2014
Je to Vratislav, značku mincmistra máš před letopočtem😉
Zaregistrován
21. 12. 2014
Díky Jirko🙂
Zaregistrován
3. 4. 2016
Dobrý den. Mám tento rubl. Foto staženo z internetu. Moje mince je těžší, než udávají katalogy, tak mi to bylo podezřelé a domníval jsem se, že jde o falzum. Jaké bylo moje překvapení, když mi při kontrole na spektrometru řekli, že mince obsahuje Iridium 46% a Platinu14%. Tak teď nevím co s tím. Potřeboval bych poradit, kam s tím zajít? Popřípadě, jestli máte zkušenosti, že se může stroj mýlit. Děkuji za přínosné odpovědi.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
spektrometr rekne pouze co je na povrchu, takze pokud by slozeni na povrchu mince melo odpovidat tomu co je i uvnitr mince, mela by byt hustota falza tomu odpovidajici. jenze, co je ten zbytek do 100% podle spektraku?
Zaregistrován
3. 4. 2016
Přesné složení je Ir 46,42% Pt 13,87% Pb 37,75% Ag 1,44% a zbytek Cd 0,25% Fe 0,1% Pd 0,05% In 0,13%
Zaregistrován
19. 4. 2014
V prvom rade ta prosim o foto tvojej mince nie fotku z internetu.Seriozna spektralna analyza ktoru mi robili nespočet krat na puncovom urade obsahuje pri Ag minci samozrejme obsah Ag,Cu,a zhruba dalšich 20 prvkov,v sučte 100%.Pri obsahu Iridia 40% tam nemože byt Ag,pretože pri bode tavenia iridia 2700K a Ag 1230K z nich zliatinu asi nespraviš.Takže ak hovoriš o spektralnej analyze tak treba videt 100% prvkov ,nie polovicu.A samozrejme všetky metrologicke parametre.
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
25. 7. 2006
m1234: a co kdyby byla mince ze slitiny s Ir nakonec postribrena? Tim by mela vzhled stribrne mince, ale spektrometr by odhalil, co je pod slabou vrstvickou stribra.
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
3. 4. 2016
Tak pro začátek zajdu na ten puncový úřad aby bylo 100% jasno. A potom dám vědět.
Zaregistrován
19. 4. 2014
Myslim že špekulacie nie su potrebne.V prvom rade treba dat foto tej tvojej mince -foto ktore si dal je z aukcie UBS z roku 2010 a tu netreba rozoberat a potom samozrejme spektralnu analyzu.To čo pišeš mi nedava zmysel.Olovo ma bod topenia 600K,Iridium 2700K,to je totalne nehomogenna zliatina.Nie som metalurg ale technologicky si to neviem predstavit.Kym roztaviš Iridium ,Olovo bude "odparene".A druha vec ako to bude chladnut.Iridium začne tuhnut pri poklese teploty pod 2700K,ale olovo ak tam ešte je tak je ako plazma.
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
15. 7. 2007
schopnosti puncovniho uradu bych v takovych pripadech vubec neprecenoval. kdyby se nahodou jednalo o minci/medaili pravou, nejaka zkouska crtem ji na hodnote rozhodne neprida.
spektraky, rikam to stale dokola, je treba pouzivat s rozumem. priste, az pujdete nekam nekdo na spektrak, vemte vzorky dva. tim druhym at je ceska desetikacka v dobrem stavu. schvalne, co vam obsluha spektraku rekne o jejim slozeni ciste na zaklade analyzy😉 - pak budete mit celkem jasno, s jakym profikem se bavite
uvahy stran olova a taveni apod. povazuji zatim za predcasne. fotka by se tu naopak urcite objevit mela. k vytvoreni povrchove vrstvy nejsou vzdy nutne potreba vysoke teploty a uprimne vzato, neni vlastne ani dulezite, jak byla ta mince vyrobena. nicmene priklanim se k nazoru, ze se bude jednat o oloveny odlitek, mozna s nejakym pokusem o pokoveni v nejake platinovaci ci tomu podobne lazni.
btw. pri ryzosti 868/1000 ma hmotnost 20,73 g. stribro dane ryzosti ma hustotu 10,2649 g/cm3, z cehoz vyplyva, ze objem mince cini 2,0195 cm3 a pokud jsou rozmery uvazovane razby stejne jako originalu, pak pocitam, ze diskutovany kousek s Ir a Pt vazi kolem 22,90 g, neniliz pravda? jake jsou rozmery mince zmerene suplerou?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.