Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
20. 12. 2012
Ještě rub.
Obrázky:
Zaregistrován
20. 12. 2012
Už byl někdy publikovaný? Já ho ještě nikdy neviděl.
Zaregistrován
23. 6. 2007
Pokud se nepletu, tak o něm pouze byla zmínka, že se mohly razit. Ale fotku jsem nikde nenašel.
Jestli ten tvar na prsou je písmeno Z, si netroufnu najisto tvrdit. Já tam vidím dvě letky po dvojrázu. Tvarem hlavy by Znojmu mohl odpovídat. Jestli Ti to nevadí, zkus mi poslat lepší fotku. Hodím na to své pidlovoké voči, jestli něco nevykoukám.
mail.greggy zavináč tiscali.cz
Jinak, jestli to bude Znojmo, tak gratuluju k super kousku. 😆
Samozřejmě v takovém případě by se určitě měl opublikovat.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Vzhledem k okolním vystouplým reliéfům mi to "Z" přijde v negativu, čili je to nejspíš optický klam a žádné Z tam není.
Zaregistrován
20. 12. 2012
Snad tyto fotky budou lepší. Mail odeslán.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Môžeš odfotiť na jednu fotku vedľa seba normálny znojemský peniaz a tento "halier"?
Zaregistrován
7. 10. 2006
První fotka potvrzuje můj předpoklad, že to není Z.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ja som len chcel porovnať veľkosť orlice, lebo mi to príde ako ostrihaný peniaz.
Zaregistrován
23. 6. 2007
Zkusil jsem si s tím pohrát, a myslím si, že to je zajímavá chybná ražba brněnského haléře. 😞 Shodou okolností ale opravdu evokuje písmeno Z.
Jak to asi vzniklo? Na haléři je mírný dvojráz s posunem nahoru. Nejlíp je to vidět na jazyku a zadní části hlavy.
Zajímavá je ta kruhová výseč v pravé dolní části (červený oblouk). Myslím si, že to je část hladkého kruhu haléře. Na minci je tedy částečně vyražen i druhý obraz orlice. Nezdál se mě ten výstupek na pravé dolní části hrudi, který mi spíš připomíná levou letku. Pro porovnání jsem vzal uvažovanou část mince i s viditelným okrajem a pouze ji pootočil. Výřez uprostřed. Následně jsem ji položil na původní fotku tak, aby se orientace a umístění shodovala s předpokládanou druhou ražbou.
Co je zajímavý, tak tam celkem dobře pasuje. Okraj navíc přesně evokuje tvar šikmého dříku písmene Z.
A jak si vysvětluju to horní břevno? Na spodním obrázku uvádím, jak vypadal v té době punc hlavy orlice. Je sice okousanej, ale na vysvětlení snad postačí. Tyhle orlice mely nejenom zobrazený krk, ale v dolní části krku i vodorovnou část hrudi. Tato dolní část byla většinou rovná. Právě ta spodní část hrudi se nalézá přesně v místě domnělého horního břevna písmene Z. A jelikož je tam právě i ten dvojráz s posunem dolů, je ve výsledku vyšší, než obvykle. Takže proporcionálně pak odpovídá i síle dříku.
Právě přeražba druhého halíře je příčinou, proč není ostře vyražena pravá letka jinak hluboce raženého haléře.
Dalším důvodem, proč si myslím, že jde o brňáčka je tvar hrudi orlice. U znojemských penízů (a předpokládám i u haléřů) byla hruď tvořena okrajem štítu. Byla by tedy rovná. U jihlavských ražeb byla tvořena většinou tečkami, takže byla zvlněná. Tady je však hruď nahoře široká, zužuje se k pasu a pak se zase rozšiřuje směrem k nohám. Což je ale typický znak brněnských ražeb.
Proto se spíš kloním k brněnskému haléři se zajímavou chyboražbou.
Samozřejmě to ale může bejt vše zkreslením fotek a vidím tam nesmysly. 😲 Berťas mrkni na to ještě pořádně pod lupou. Ale i přez to bude ozdobou Tvé sbírky, ne? 😋
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.