Zdravím, zajímalo by mně jestli můžu jako UNC označit bankovku, kterou jsem dostal např. na poště a je úplně nová. UNC se definuje jako bankovka co nebyla v oběhu. Ale tím že prošla přepážkou na poště strácí punc UNC? Měl jsem teď štěstí a dostal jsem jednu 100 korunu a jednu 500 korunu a nejsou na nich vidět žádné vady (znalec by mě možná opravil). Nechtěl bych se dopustit omylu při případném označování bankovek. Možná bude lepší je označit "0"
Dík, za odpovědi
Mirek

souhlas, se šenfim. max se koukni na ostrém světle na bankovku, jestli tam třeba nejsou (většinou uprostřed v horní části) stopy po počítadle. je to nešvar moderní doby, dříve (jak jsem slyšel) si sběratelé chodili na poštu nebo do banky právě pro bankovky, aby měli jistotu, že budou perfekt - načali jim kvůli tomu nový balíček (asi to chtělo známost) a oni si většinou vybrali pár kousků z prostředka balíčku. Dnes už to máš většinou na počtě přepočtené a bankovka má vymáčklou ťapku od počítadla

Pokud by bankovka mela tuto nepatrnou vadu,byla by hodnocena klidne i jako MS65 nebo mozna i MS66 coz je celkem slusny stred MS,ale crisp uncirculated MS67 to nikdy nebude a rekl bych pokud se jedna o moderni bankovku,zajistit v nejvyssi kvalite kvuli investmentu,a do osobniho alba jako kus i klidne lehce poskozenou,presto doporucuji zainvestovat do toho nejlepsiho letos,pristi rok uz muze byt cena jinde a u vyssich mint state MS se jedna cenove omnohonasobky

samozřejmě, to je pravda, ale pokud má MALYMRK 100 Kč a 500 Kč současné emise a není to nějaká zvláštnost (odlišná barva, chybotisk, série Z), tak si myslím, že tam se nějakého výrazného vzestupu na ceně nedočká - možná za 90 let :-( viz šílenství se sběrem kovových 50 Kč .... jsou lidé, co v tom maj 10.000 Kč, ale jak odborníci, tak sběratelé se shodují na tom, že pokud se nejedná o variantu z ročenkového vydání (tzn. ražba jindy než v roce 1993), kterých je výrazně míň, nebude to mít nikdy nijakou závratnou hodnotu. Všichni to sbírali, že "nebudou, nebudou" a hop -> ČNB uvolnila zásoby, protože vyčkává s tiskem dalších 50 Kč (kvůli €uro) a všude je jich jak šušní...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.