Moderátoři: smith
Zaregistrován
12. 1. 2010
Předpokládám, že tady je pár lidí, kteří se zabývají obchodováním s mincemi (legálně) a kteří mi snad poradí🙂
Jde o tohle - protože doba je zlá, ale zároveň nechci obcházet zákony, zařídil jsem si na vedlejšák živnostenský list na provozování maloobchodu (konkrétně to bude e-shop). S tím se ale vyrojila spousta otázek, na které si nedokážu odpovědět. Nejdůležitější je následující:
Můžu se účastnit aukcí nebo nakupovat mince jako soukromá osoba? Nebo výhradně jako obchodník? Jde o to, že si kupuju i mince do své sbírky, které nehodlám prodávat. Ale zároveň, pokud později seženu lepší minci, tak tu starou klidně prodám a pochopitelně chci platit daně jen z rozdílu prodejní a nákupní ceny (je-li).
Napadlo mě to teď, když jsem se chtěl zaregistrovat u Künkera.. asi bych správně měl uvést firmu a své identifikační číslo OSVČ, když na to mají kolonky. Ale zároveň nemůžu vyloučit, že tam budu nakupovat jen do sbírky (už kvůli cenám...). Dále jsem zaregistrovaný už z dřívější doby u Raucha a dalších.. ale co když u nich budu chtít nakupovat čistě jen do obchodu? Je možné nakupovat mince i tak jako soukromá osoba a v případě potřeby si tu minci převést jako zboží do podnikání? Já doufám že ano, ale nerad bych měl nějaké potíže s finančním úřadem, proto se ptám...
Snad nebyly mé otázky moc naivní 😁
Zaregistrován
22. 7. 2011
Můžete samozřejmě dražit jako soukromá osoba a podle mého názoru by pro Vás mělo být výhodnější, pokud tak budete i registrovaný u aukčních domů.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
7. 6. 2010
kupoval by som klasicky ako pise Evropa ako sukromnik a dal by som si na to uz svoje ceny... pri registracii by som to uviedol do tych koloniek aj kvoli zdokladovaniu...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
12. 2. 2010
Já ti bohužel nepomůžu, ale tak trochu odjinud.......Jestli si pamatuješ na ten krámek, kde jsme byli společně s Janem322 a ty sis kupoval toho římánka.....Tak když bude zájem, je schopen nám majitel otevřít obchůdek i o víkendu a dá tam 30% slevu snad na vše a pokud někdo vezme toho víc......zaokrouhlí tu cenu nějak......Ale vztahuje se to pouze na akci Mikulovice.......Já jen, že by to mohla být zajímavá šance si něco pořídit za rozumný peníz.......
Zaregistrován
12. 1. 2010
Jo, ceny měl rozumné a pokud by to bylo ještě se slevou 30%...🙂 Rozhodně jsem pro a vzal bych toho více, pokud bude nabídka🙂
Zaregistrován
12. 2. 2010
Uvidíme......😉
Zaregistrován
22. 7. 2011
To tenzor.
Kdo se rozhodl k obchodování s mincemi, ten také jezdí po aukcích, má cenový přehled mnohaset leté monetární historie, na každé aukci si zaškrtne mnoho mincí, které si prohlídne, stanoví si k nim strop a draží. Hlavně jde o znalost sběratelské nálady, tedy které mince jdou nejvíce na odbyt a za jaké ceny. Dále se musíte dostat do podvědomí sběratelů a vytvořit si svoji klientelu. Atd....
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
12. 1. 2010
Evropa: to je mi jasné.. snažím se dovzdělávat kde to jde🙂 Ohledně cen a jejich trendů, to se dá naštěstí vcelku vyčíst z dat ze skončených aukcí.. největší problém je ale nadhodnocování stavů na některých aukcích, které hodně zkreslí reálné ceny - to se nedá nijak automaticky zpracovat.
Jinak pořád teprve začínám a ani si nemyslím, že se někdy dostanu na úroveň firem, které tu dělají aukce apod. - je to pořád jen "vedlejšák".
Zaregistrován
22. 7. 2011
Jestli mohu říci svůj osobní názor, jak ho cítím já, ale i daší sběratelé, které znám, snažte se uchovat nějaký stupeň férovosti v popisování kvality, protože to hodně lidí dokáže ocenit a získáte si tím i určitou známku serioznosti.
Můžete na svých stránkách mít shop, ale pořádat i aukce atd.
Malá inspirace je zde: www.oelberger.cz
I když tento obchodník neseriozním posuzováním kvality a určitou neochotou zavřel cestu k účasti právě serioznějším sběratelům. Spíše vsadil na začínající sběratele na úrovni Aukra.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Ja o tom nakupovani na zivnost take lehce premyslel - sice nechci s mincemi kseftovat, ale proste si davat sbirku do nakladu jako podnikatel by bylo zajimave🙂
Ale take by me zajimalo, jak to resi obchodnici s mincemi. Ja teda neznam nikoho, kdo by s mincemi obchodoval na firmu. Vidim tam docela problem. Uvedu hypoteticky priklad - chces prodat minci, kterou mas ve sbirce pres aukci v Nemecku. Co se stane? Za minci utrzis 1000 EUR. To jde do prijmu. Bohuzel nemas na ni zadny naklad, takze z toho prijmu zaplatis dan, socialku, zdravotku a zbude ti 500 EUR. Navic aukce v zahranici je povazovana jako sluzba a pokud prijmes jakoukoliv sluzbu ze zahranici, automaticky se stavas platce DPH a uz jsi v haji uplne, nebot z kazde dalsi mince co prodavas budes muset navic zaplatit 20% DPH🙂
Ale jinak si myslim, ze to nakupovani do sbirky je to v pohode. Pokud mas na to zivnost a ukazujes nejaky obrat (pokud mozno musis byt v plusu), tak je jedno, co delas. Je to jak nakupovat material do zasoby. Da se resit i problem vyse uvedeny - prodas minci ze sbirky, mas za to penize, ale abys z nich nic neplatil, musis ty penize utratit za jine a je to v pohode. Teda je tu druhy problem - ze bys musel pri jakemkoliv nakupu chtit po lidech uctenku nehlede na komplikace s DPH.
Jestli nezapomenu, zeptam se ucetni na podrobosti, jak by se tyhle situace daly resit🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.