Je potřeba propagovat sbírání a David Kopřiva píše, že se to má dělat jazykem srozumitelným v 21. století.
Sbírání opálů je kůůůl.
Taky jsem tady s těmi opály jako kůl v plotě.😁
Pěkný duhový etiopský 12mm a 1,7ct
Video:
https://uloz.to/file/ScEY64BawLwM/bt-1-mp4
Obrázky:

Zbieranie je skôr o mineralogických vzorkách ako o investičných drahých kameňoch vrátane opálov.
Tiež je potrebné mať dobré vedomosti a to chce čas a štúdium, povedzme si úprimne
kto chce obetovať čas???
Nakoniec zbieranie opálov oproti známkam a minciam má výhodu, že je možné osadiť do šperkov a nosiť.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Tak takú výhodu má 0,0001% možno aj menej...
V gemologickom segmente je mnoho premenných , ale na druhú stranu je to ako vo všetkom o šťastí, vedomostiach prípadne o dobrom poradenstve.
Bonus je rozmanitosť drahokamov, polodrahokamov a možnosť mať každý deň niečo iné pri sebe.

Ľavá strana sa preferuje v anglosaskej populácii, tak celkom OK...
Na druhú stranu Liberec nie je Barma, Tanzánia, že by som v štrku očakával drahé kamene...
Gemológia je presne to čo numizmatika, filatélia, vyžaduje cit a neustále doplňovanie vedomosti.
Devíza je pokiaľ je človek v mladšom, strednom veku a má možnosť cestovať po krajinách kde sa nachádzajú drahé kamene a ideálna kombinácia je pokiaľ máš dostatok času na jednotlivé lokality...

Korunka fotenie som doslova odflákol a súprava je už u nového majiteľa/majiteľky, bolo by neslušné ísť požiadať o zapožičanie a znovu nafotenie, hmmm. lenivý človek hotové nešťastie...😃
Nakoniec to ma ani tak nemrzí ako to, že nemám momentálne po okolí dobrého zlatníka/ klenotníka a 100-200km jazdiť nemám chuť.👿 ,momentálne "novej krvi" ako keby chýbalo trochu entuziazmu v práci, každý vysvetľuje ako sa to nedá , nová doba...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.