Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
12. 6. 2012
Toto téma zakládám pro řešení otázek jak založit tématickou sbírku či jak uspořádat tématický exponát atd.
A hned taky něco nadhodím:
Podle mého sledování existují dva druhy tématických exponátů či sbírek:
1) "vědecká", kdy se rozebírá jeden námět či téma. Dejme tomu lodě - "Od tonoucího se k proudovým člunům a ponorkám", kde jury vytkne, že v exponátu chybí plachetnice Lloyd a v exponátu Čertoryje není makkos vízjel (😉 ), i když Čertoryje dost možná patří spíše do druhé skupiny ->
2) "povídavá", kde se dotyčný sběratel snaží předvést cokoliv co by mohlo ilustrovat něco, co se týká dané problematiky, ale konkrétní známky k tomu buď ani neexistují, nebo je jich jen poskrovnu, ale je hromada ilustrujících. Typicky - životopisy nebo snad něco jako "má rodná obec*" (nemyšleno poštovní historie). U těchto témat to bude mít jury složitější.
- Moje rodná obec se nachází v Evropě, v ČR, na Moravě ... severně za humny se začíná (nebo končí) Moravský kras ... ve druhohorách zde byl mořský břeh ... proháněli se tu šavlozubí tygři, mamuti a jeskynní medvědi ... první písemná zmínka je u Ptolemaia (byť s tím někteří badatelé polemizují) ... v roce 1867 (nepamatuju - příklad) byla založena pošta a podle posledního sčítání lidu (jedna z nejškaredších známek ČR jako ilustrace) zde žilo XY obyvatel ... průmysl, vyhlídky atd.
Je to tak nějak či nějak jinak?
Zaregistrován
9. 2. 2008
Nooo s tou rodnou obcí by to bylo zajímavé. Co se týče Čertoryje, tak její prezentace by byla na několik mnoho způsobů. Samotná, zvířata, květinky, vše dohromady, geologie, meteorologie. Seznámit lidi jen s chráněnýma věcma nebo představit všechny nebo v případě kytek jaro-léto-podzim-zima (tady by byla zima hodně prázdná, což mě irituje a proto jsem to tak nedělala, ale kdo ví...) Když jsem nevěděla, jak ukázat středisko správy, která má na starosti Čertoryji (Bartolomějské náměstí ve Veselí nad Moravou)tak mně Vojta napsal- s tím si nedělej starost. Horko těžko budou špekulovat, kde vůbec leží Česko.
Když už teda budovat tématickou sbírku, tak ne jenom známky, ale i všechny filatelistické materiály okolo. Čekankový kořen se používal na Cikorku- náhradní kávovina. Proto třeba perfiny fi. Francka synové- výrobce kávovin. A že jich teda měli druhů! Medvědí česnek se používal ke všemu možnému. Chci to dokumentovat taky lístkem polní pošty z nemocnice z Ruska, kde se používal k desinfekci, když došla chemie. To je tematická sbírka! Samotné známečky jsou prostě málo.😉
Zaregistrován
12. 6. 2012
Á, tak nemyslel jsem pochopitelně jen známky, kupříkladu k založení pošty by se hodil dopis (koresponďák) z doby blízké založení z pošty odeslaný či přijatý. Ale tak pro jednoduchost. Někteří by to mohli vzít i jako volnou třídu (a pak bys Francka mohla dokumentovat i účtenkou😉 ), což by mohlo být sice zajímavé, ale kouká z toho spíše muzejní exponát.😎
Perfiny jsou dobré, ale k tomu člověk musí asi mít katalog (identifikační celistvosti, to bývá nesnadné a z většiny to není úplně zřejmé ke komu to patří), to vůbec nechápu jak se mnohým podařilo dát dohromady celé sbírky těchto. Ani nevím jestli třeba od nás nějaký perfin pochází. (Z Brna jich zase bude mraky.)
Zaregistrován
19. 4. 2014
Pavle trocha sme sa v tom Zapadnom Madarsku odklonili , tak asi vsetko od prispevku 50 by asi bolo lepsie presunut sem
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
12. 6. 2012
No, ale to nejde (jak bylo řečeno jinými jinde). Jedině by se to muselo překopírovávat jako citace a tam smazat. Ale nevím, jestli by nezanikly obrázky.
Zaregistrován
25. 1. 2010
Pre Pavel_III. Som zberateľ z inej sekcie, ale potreboval by som od Vás radu a neviem, kam to vložiť. A máte skrytý mail. Môžete sa mi prosím ozvať na miciko@centrum.cz. Potom prosím tento príspevok vymažte. Ďakujem.
Zaregistrován
9. 2. 2008
Všimla jsem si, že i toto naše miniaturní vlákno, má jakous takous čitatelskou základnu. To zde není nikdo, kdo by si chtěl třeba udělat námětový exponát nebo jinak- máte doma dětičky, kterým by jste jednou přenechali svoji sbírku? Dejte jim sbírat námětovky, kterých máte doma beztak dost a pomožte jim s nějakým exponátem. Mládežníků je u nás v republice jako šafránu a já prostě nutně za sebe potřebuju nějakou slušnou náhradu 😃 ! Na tom exponátku se naučí přemýšlet o známkách jinak, než jen jak je olíznout na dopis. To, že se dá i ve vystavování někam posunout i s levným exponátem, mohu doložit i svou výstavní kariérou. Mám prostě velkou obavu z toho aby ty moje pozlata ze světových výstav nezostala i do budoucna těmi posledními, které česká mládežnická filatelie dosáhla. Momentálně je to prostě fakt a já nevidím ten světlý bod vepředu. Pokud se vaše děti do něčeho pustí, tak se ptejte! Myslím, že je zde dost vynikajících námětářů, kteří to někam dotáhli a kteří poradí se záludnostmi tohoto koníčka.😉
Zaregistrován
12. 5. 2011
Mas pravdu, ve svem okoli neznam deti, ktere by sbiraly znamky potazmo vubec neco sbiraly (to je samy tablet, facebook atd. a ani ven to moc nechodi ... nas byl problem dostat vecer domu a dnes je problem dostat deti ven). A na Sberateli si vetsinou pripadam jak na schuzi domova duchodcu. Ja na zakladce sbiral kdeco a to mi vydrzelo doted :-) Syn ma sest a nejvic ho bavi auta a psi, toz uvidim jestli ho znamky chytnou.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Abych se přiznal, stále nechápu budování tématických sbírek, protože podle mého názoru postrádají atributy filatelie jako takové a jejich primárních zákonitostí. Z tohoto důvodu nechápu ani skutečnost, kdy jsou tyto sbírky připuštěny do soutěží.
Pokud si položíme některé otázky, odpovídajících odpovědí se nedopracujeme.
Co je to filatelie, na čem se zakládá?
Asi se shodneme, že filatelie je obor, který zkoumá poštovní služby v daném historickém období a na daném území s přihlédnutím k nástrojům pošty, které k přepravě zásilek slouží. Tedy můžeme zkoumat známky samotné, jejich hodnoty, typy, barevné odstíny atd., ale také dnes velmi preferované celistvostí a to především z pohledu tarifů. Nějak stále se nemohu ubránit podezření, že tématická sbírka z této skutečnosti neobsahuje téměř nic, protože pokud si zvolím jedno téma, například konkrétního motýla, moje sbírka bude překračovat veškeré hranice, které klasická filatelie má obsahovat.
Omlouvám se jednostranný pohled, nechci tuto diskusi narušit, ale stále nemohu pochopit dnešní situaci, kdy jsou v soutěži nedaleko od sebe tématické sbírky a sbírky klasické filatelie, které jsou tvořeny pouze z velmi omezeného sběratelského materiálu a co je podstatné, které mají svou myšlenku a svůj výsledek ze zkoumání určitého historického úseku.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
27. 12. 2010
Evropa1: Protože pak třeba vidíš jak takový motiv byl zpracován v různých státech a v různých obdobích.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.