Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan

dejvy

Moderátor

Zaregistrován
21. 7. 2007

#121 - 31. 3. 2015, 23:00

Čtu si odpovědi uživatele Evropa1 a přemýšlím, zda se mi chce ten hrách proti zdi vůbec házet. Naprosto nepodložená argumentace stojící pouze na neuznávání námětové filatelie a údivu, že ji někdo uznává.

Námětové sbírky se objevují už více než 100 let. Třída námětové filatelie jako oficiální soutěžní třída existuje tuším od 60. let, ale námětové exponáty se na výstavách objevovaly již v meziválečném období. V žádném případě se tedy nejedná o nějaký "nový trend" z poslední doby.

Co si mám představit pod pojmem "zlegalizování námětové filatelie"? Nikdy jsem neslyšel o tom, že by byla ilegální. A skutečnost, že se této soutěžní třídě, o kterou byl mezi sběrateli velký zájem, vytvořila nějaká kritéria, mám nazvat "zlegalizování"?

Každý obor prochází určitým vývojem. Námětová filatelie se postupem času profilovala dvěma směry - motivová filatelie a tematická filatelie. To, co zde Evropa1 prezentuje jako sbírání, které se mu nelíbí, je pouze a jen motivová filatelie (mimochodem obor, který je již mnoho let překonaný a na soutěžních výstavách se prakticky nevyskytuje), nikoliv tematická filatelie.

Mladé filatelisty mnohem rychleji přitáhnu ke sbírání "líbivými obrázky" než nějakou klasikou. Pokud někdo z nich sbírání propadne, velmi často nezůstane jen u námětového sbírání, ale věnuje se některému z tradičních oborů. A mimochodem - čím se lákají mladí numismatici?

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#122 - 31. 3. 2015, 23:20

ikanek napsal/a:

To nevím, ale zdá se mi to docela divný. To by se musel plán exponátu ale velmi dobře zpracovat a dát tomu řád, tedy pokud vůbec nějaký by bylo možné nalézt.
Z malých ornamentů se většinou nedá určit druh kytičky a kolikrát ani rod. My jsme s kolegy se snažili určit druh dravého ptáka na papírech z Jaisalmeru a ani ornitolog nebyl schopen to určit. Jen potvrdil, že je to nějaký dravec. To je v případech, kdy design papírů kreslí děti. 😃

No právě, jednoduchý by to asi nebylo, ale by to mohlo být zajímavější.😉
Nemělo by smysl zabývat se kdejakým titěrným ornamentem, to je jasné, musel by vyplňovat nějaký větší prostor. Základní dělení je ale jasné - vegetabilní, zoomorfní, jiný (nevím - arabesky, technické záležitosti, giloš, atd.), smíšený. Pak ornament použitý přímo na známce, ornament použitý na motivu známky (například arabeskování - výplň - pole erbu), ornament podle uměleckého slohu (gotika, renesance, ...), ornament orientální, exotický, ornament - hlavní či druhý hlavní motiv známky (i takové jsou), ornament použitý jako součást přetisku. Ale chtělo by to hodně přemýšlení a asi by bylo vhodné do toho neplandat celiny (i když to bude popírat pestrost filatelistického materiálu), protože prakticky na všech starších koresponďácích nějaký ornament je. Nebo tam dát jen ty se skutečně výrazným a velkým ornamentem.

Určitě by to bylo neokoukané téma, ale ke zpracování ne zrovna jednoduché.

Já nevím, mne vždycky napadnou takový blbosti, které nemají srovnání ... 😎

ikanek

Moderátor

Zaregistrován
23. 2. 2009

#123 - 31. 3. 2015, 23:23
Čtu si odpovědi uživatele Evropa1 a přemýšlím, zda se mi chce ten hrách proti zdi vůbec házet. Naprosto nepodložená argumentace stojící pouze na neuznávání námětové filatelie a údivu, že ji někdo uznává. Námětové sbírky se objevují už více než 100 let. Třída námětové filatelie jako oficiální soutěžní třída existuje tuším od 60. let, ale námětové exponáty se na výstavách objevovaly již v meziválečném období. V žádném případě se tedy nejedná o nějaký "nový trend" z poslední doby. Co si mám představit pod pojmem "zlegalizování námětové filatelie"? Nikdy jsem neslyšel o tom, že by byla ilegální. A skutečnost, že se této soutěžní třídě, o kterou byl mezi sběrateli velký zájem, vytvořila nějaká kritéria, mám nazvat "zlegalizování"? ...

Navíc je třeba zdůraznit, že právě tematická filatelie se za posledních několik let výrazně vyvinula, jako žádná jiná výstavní třída.

Mladí filatelisté se mohou nalákat třeba známkami s námětem aktů, ale akty na mincích se asi moc často nevyskytují, že? 🙂

pavlinka

Moderátor

Zaregistrován
9. 2. 2008

#124 - 31. 3. 2015, 23:30

Pavle- k Panence Marii určitě ne šípková růže. Ty jako znalec Maďarska by jsi měl vědět, že v rozích je Lilie jako symbol neposkvrněného početí patronky Maďarska Panny Marie. Jak to bylo v té pohádce, když anděl na adresu princezny Dišperandy říká:"Je čistá, jak okvětí bílé Lilie"😃
Pokud si chceš něco přečíst, tak není špatné toto- http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/magyarsag-viragai/ch06.html
Mám to v záložkách a snad je ten odkaz funkční.😉

ikanek

Moderátor

Zaregistrován
23. 2. 2009

#125 - 31. 3. 2015, 23:35
ikanek napsal/a: To nevím, ale zdá se mi to docela divný. To by se musel plán exponátu ale velmi dobře zpracovat a dát tomu řád, tedy pokud vůbec nějaký by bylo možné nalézt. Z malých ornamentů se většinou nedá určit druh kytičky a kolikrát ani rod. My jsme s kolegy se snažili určit druh dravého ptáka na papírech z Jaisalmeru a ani ornitolog nebyl schopen to určit. Jen potvrdil, že je to nějaký dravec. To je v případech, kdy design papírů kreslí děti. 😃 ...

No, určitě bys dostal asi dost bodů za inovaci a "nové" téma.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#126 - 31. 3. 2015, 23:53
Pavle- k Panence Marii určitě ne šípková růže. Ty jako znalec Maďarska by jsi měl vědět, že v rozích je Lilie jako symbol neposkvrněného početí patronky Maďarska Panny Marie. Jak to bylo v té pohádce, když anděl na adresu princezny Dišperandy říká:"Je čistá, jak okvětí bílé Lilie"😃 Pokud si chceš něco přečíst, tak není špatné toto- http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/magyarsag-viragai/ch06.html Mám to v záložkách a snad je ten odkaz funkční.😉

Když mi to jako lilie moc nepřijde ...
Musím ovšem uznat, že to má 6 lístků, ale nemá to pestíky a bliznu!!😁

Jen tak, pro zajímavost, známka (a kolky) kde je hlavní motiv ornament (jako doklad, že existují)😉 :

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#127 - 1. 4. 2015, 09:13

dejvy napsal/a:

Čtu si odpovědi uživatele Evropa1 a přemýšlím, zda se mi chce ten hrách proti zdi vůbec házet. Naprosto nepodložená argumentace stojící pouze na neuznávání námětové filatelie a údivu, že ji někdo uznává.

Mladé filatelisty mnohem rychleji přitáhnu ke sbírání "líbivými obrázky" než nějakou klasikou. Pokud někdo z nich sbírání propadne, velmi často nezůstane jen u námětového sbírání, ale věnuje se některému z tradičních oborů. A mimochodem - čím se lákají mladí numismatici?

Myslím, že by bylo alespoň vhodné, dříve než budete reagovat, abyste si pořádně přečetl, co jsem chtěl zdělit. Pokud byste to udělal v případě pozdějších článků, pak byste zjistil, že nebrojím proti námětové filatelii jako celků, ale především proti námětové filatelii v extrémní podobě. Přečtěte si například článek č. 107 od pisatele Bretta, který své výhrady popsal též a shodují se s výhradami, které jsem uváděl já. Tedy nejsem žádný extrémista, který se dopouští svatokrádeže, ale někdo kdo pouze přemýšlí a zděluje věci, které se mu nelíbí.
Určitou filatelistickou dráhu mám za sebou a pokud si vzpomínám na filatelisty, se kterými jsem byl v kontaktu, pak tyto názory padaly zcela legálně a kritika námětové filatelie ve které hrály hlavní roli myšlenky, které se známkami, jako takovými nesouvisely, byla na denním pořádku. Z těchto důvodů si také mohu položit otázku, jestli zde není dost vážný rozpor mezi oficiálními proklamacemi a názory členů sběratelské obce. Nebo jsme všichni pouze přihlouplí jedinci, kteří ničemu nerozumí?
Pokud budu mluvit pouze za sebe, pak jsem měl možná v životě smůlu (já si myslím, že štěstí), když jsem poznal v nejrůznějších oborech pouze lidi, kteří dokázali každou problematiku vysvětlovat pouze argumentací, která vycházela z podstaty věci.
Když jsme začali chodit do školy, v hodinách počtů jsme se učili počítat, v hodině čtení jsme se učili číst atd. Takto se nesl náš život i v dalších letech, v nejrůznějších činnostech. Tedy pokud narazím na sberatele známek, asi budu mít snahu se o nich něco dozvědět. Tedy kdo je vydal, proč je vydal atd. Vše ostatní bude pouze nadstavba, která bude pouze doplňovat znalosti dříve zmíněné. Je toto tak těžké pochopit?
Ano, mladé filatelisty přitáhnete ke sbírání známek líbivými obrázky, ale to neznamená, že je v tomto trendu musíme podporovat i v době, kdy pochopili jisté základy a jsou schopni se věnovat jisté nadstavbě, tedy v budování sbírky, založené na historických základech, kde informace o emitentovi je mnohem důležitější, než vědecká informace o motivu obrázku na známce. Zde opět připomínám například popis ve formě biologické přednášky, která s podstatou známky nesouvisí.
Numismatika nemusí řešit otázku ztráty zájmu, proto příliv zájemců je trvalý. Ale i tak se snažím otevřít jedno, ještě donedávna, spící téma. A co je podstatou této mé snahy? Především je to skutečnost, že každá mince má svojí historii, někdo jí na specifickém podkladě vydal a její ražba měla svůj cíl. Tedy zjednodušeně řečeno, ona nespadla jen tak z nebe. To mě učili před více než dvaceti lety někteří naši přední numismatici, to učí dnešní numismatici a to budou učit i ti příští.
V poslední době se snaží všechny státy vydávat komerční materiál, nevyjímaje mincí nebo známek, které mají nalákat sběratele. Ano i to je jeden z důvodu, proč se mají zkušenější filatelisté, nebo numismatici věnovat snaze převézt spoustu začínajících sběratelů z oblasti líbivých témat, k tématům s náznakem historických souvislostí. To je také špatně?

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#128 - 1. 4. 2015, 11:23

Cituji: "Určitou filatelistickou dráhu mám za sebou a pokud si vzpomínám na filatelisty, se kterými jsem byl v kontaktu, pak tyto názory padaly zcela legálně a kritika námětové filatelie ve které hrály hlavní roli myšlenky, které se známkami, jako takovými nesouvisely, byla na denním pořádku". Teď mám takový skromný dotaz: Setkal jste se někdy se sběrateli - námětáři? Nebo pouze s těmi, kteří Vám horlivě přikyvovali? A pro koho ty známky s různými náměty a katalogy námětových známek vlastně vycházejí? Pro tu hrstku poblouzněných, kteří nepoznali "tu pravou filatelii"? A nakonec - v čem nebo čím Vám vlastně námětáři vadí? Nebylo by na místě trochu více skromnosti a uznat je jako plnohodnotné filatelisty?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#129 - 1. 4. 2015, 11:41
Cituji: "Určitou filatelistickou dráhu mám za sebou a pokud si vzpomínám na filatelisty, se kterými jsem byl v kontaktu, pak tyto názory padaly zcela legálně a kritika námětové filatelie ve které hrály hlavní roli myšlenky, které se známkami, jako takovými nesouvisely, byla na denním pořádku". Teď mám takový skromný dotaz: Setkal jste se někdy se sběrateli - námětáři? Nebo pouze s těmi, kteří Vám horlivě přikyvovali? A pro koho ty známky s různými náměty a katalogy námětových známek vlastně vycházejí? Pro tu hrstku poblouzněných, kteří nepoznali "tu pravou filatelii"? A nakonec - v čem nebo čím Vám vlastně námětáři vadí? Nebylo by na místě trochu více skromnosti a uznat je jako plnohodnotné filatelisty?

Ano setkal jsem se s mnoha námětovými filatelisty. Uznávám ty, kteří dají svému námětu kus historie, neodsouvají ji a nenahrazují ji odbornými proklamacemi, které se pouze vztahující o brazu známky.
A třešínka na dortu. Znám i námětové filatelisty, kteří vystavují, ale z jejich názoru mezi řádky vyplývá, že námětová filatelie bez zmínění historických základů nemá ve filatelii co dělat!!!!!!!!!!!!!!

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#130 - 1. 4. 2015, 12:03

Melete stále dokola tu svoji rádobyteorii jako kafemlejnek. Jak už jsem Vám několikrát psal - trocha skromnosti a uznání zálib druhých by Vám v žádném případě neuškodilo. Filatelie jako taková má hrozně velké štěstí - že o tom, co ve filateliii má či nemá dělat, nerozhodujete Vy.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.