Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#21 - 5. 3. 2015, 20:31

Já ti rozumím. Ale neprokazuješ fil. znalosti třeba už tím, že dodržuješ pravidla pro vystavování fil. exponátu?
Ale ty mě seš schopnej utáhnout na vařený nudli, takže ani nevím, jestli chci, aby jsi na to vlastně odpovídal😃

dejvy

Moderátor

Zaregistrován
21. 7. 2007

#22 - 5. 3. 2015, 21:36

Já můžu pouze napsat svůj pohled, který používám při hodnocení exponátu.
U tematických znalostí se dívám, zda je použitý materiál v souladu s tím, co má tematicky ukázat. A zda je opravdu nejvhodnější, nejde jen o nepřímou dokumentaci tam, kde se dá použít přímá atd.
U filatelistických znalostí hodnotím, jaký filatelistický materiál je použitý, zda je opravdu nejvhodnější nebo třeba jen výplňový. A samozřejmě v tomto kritériu také hodnotím, zda jde skutečně o filatelistický materiál.

Pokud někdo použije v exponátu nefilatelistický materiál nebo nefilatelistický atribut materiálu, pak ztrácí body právě v kritériu "filatelistické znalosti". Naopak získává, pokud filatelisticky zajímavou celistvost takto popíše.

Příklady:
V exponátu je k dokumentaci využita pohlednice = nefilatelistický materiál, tedy pro mě menší filatelistické znalosti a body dolů.
V exponátu chci ilustrovat státní znak. Využiji k tomu slepecké psaní z ČSRI se známkou Pof. 248. Z tematického hlediska to stačí, ale z filatelistického bych měl přidat popis, o co se jedná (snížené výplatné za slepecké psaní apod.). Tím prokážu své filatelistické znalosti a získávám v tomto kritériu body.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#23 - 5. 3. 2015, 21:40

Na body nemysli, já to taky nedělal. Já se snažil (a snažím) předvést maximum možného, ale tak, aby to mělo nějaký hlubší smysl. Prostě aby to nebylo pel-mel, aby to mělo nějaký řád (který mi vyhovuje), což je ovšem u tématického exponátu někdy asi trošku složitější, i když záleží na tom kterém tématu. Osobně si myslím, že většinu témat lze řadit chronologicky podle času (od kola k Lunochodu, od pěškobusu k raketoplánu, od Věstonické Venuše (tady vidím trošku potíž😉) ke keramickým supervodičům (zadarmo jsem nabídl téma!!😃), od mikroba ke člověku atd., případně životopisně (Klement Gottwald - narodil se, žil, udělal kariéru, obdivovali ho, škodil, chlastal, natáhl brka, jeho mumie uhnila, vyhodili ho, spálili ho, ale dodnes má příznivce!), ale jindy to bude složitější - nevím, třeba bezpečnost v dopravě, Tatry, Alpy, Sahara, Alkohol, metla lidstva (i když i tady - již staří Sumerové ...;)), Kostka, Čtverec, Pythagorova věta (to by možná byla zajímavá a velmi neotřelá témata!😋).

A jestli jsem to správně pochopil, tak při prokazování filatelistických znalostí se tě nikdo na nic neptá, to máš názorně ukázat v exponátu! Aspoň mne se nikdo na nic neptal. Ostatně, vystavovatel vůbec na výstavě být nemusí, takže se jej není na co zeptat.

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#24 - 6. 3. 2015, 07:04

dejvy napsal/a:

V exponátu je k dokumentaci využita pohlednice = nefilatelistický materiál, tedy pro mě menší filatelistické znalosti a body dolů.
...
Z tematického hlediska to stačí, ale z filatelistického bych měl přidat popis, o co se jedná (snížené výplatné za slepecké psaní apod.). Tím prokážu své filatelistické znalosti a získávám v tomto kritériu body.

Nato se nedá říct ani popel. Jenže ty filatelistické znalosti jsou něco, co mě v tom tematickém exponátu moc nezajímá.

Já vím, já vím, nejde jen o mne....

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#25 - 22. 3. 2015, 20:38

Hele, neslíbila nám Pavlínka jak je to s tou basilejskou holubičkou?😉

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#26 - 28. 3. 2015, 01:21

Pro námětáře - sběratele ptactva - je k dispozici tato holubička za 7500 € + poplatky! Nebo 2 ražené po 6000 €. Výstřižek za 5000 € už si někdo koupil.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#27 - 28. 3. 2015, 04:57

Evropa1 napsal/a:

Abych se přiznal, stále nechápu budování tématických sbírek...

Musím přiznat že to cítím také tak.
Nejsem filatelista a tak můj názor asi nebude mít velkou váhu ale vzpomínám na školní léta kdy jsme sbírali známky skoro všichni.
Trochu mi to připomíná ty holčičí sbírky kde byly jednotlivé známky, vytržené ze sérií jen proto že na nich byla kytička či roztomilé zvířátko.😋 😉

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#28 - 28. 3. 2015, 07:59

Já bych to zase takhle neodsuzoval, jsou tematické sbírky - např. železnice - které jsou velice zajímavé. Nejen pro toho, kdo je buduje, ale i pro zájemce o tuto tematiku, a nemusí při tom jít o sběratele známek.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#29 - 28. 3. 2015, 08:53
Já bych to zase takhle neodsuzoval, jsou tematické sbírky - např. železnice - které jsou velice zajímavé. Nejen pro toho, kdo je buduje, ale i pro zájemce o tuto tematiku, a nemusí při tom jít o sběratele známek.

Na toto téma bude jistě více pohledů, ale prioritní budou odpovědi na otázky.
Proč známky vznikly. Kam patří. Jaký byl a je jejich hlavní smysl. Atd.

Pak se jistě shodneme, že známky byly a jsou pouze nástroji poštovních podniků, které se zabývají přepravou zásilek a samotné známky slouží pouze k vyplácení poštovních tarifů. Nic míň, nic více.

Samotné motivy na dnešních známkách mají za úkol připomínat nejrůznější výročí, nejrůznější témata a to vše podbízejícím se způsobem v zájmu vylepšování hospodářských výsledků státních, nebo soukromých podniků.

Ke zkoumání této činnosti slouží filatelie, která má za úkol tuto činnost z celkového kontextu zmapovat. Podle mého názoru námětová filatelie do tohoto pohledu nepatří. Pokud budu tvořit sbírku s tématem motýli a budu vytrhávat nejrůznější série známek z celků různých zemí a z nejrůznějších historických období, pak tato sbírka se sice zabývá jistým tématem, který je ale bohužel mimo rámec podstaty věci.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#30 - 28. 3. 2015, 09:50

Už jen název "Námětová/tematická filatelie" mluví za vše. Do filatelie rozhodně patří a nějaké povyšování "té mé filatelie" nad ostatní směry není absolutně na místě. Jako sběratel Hradčan musím uznat, že pro spoustu lidí koukání se na stovky a tisíce stále stejných známek může a zákonitě musí být nuda. Ovšem taková sbírka železničních námětů - její vývoj - je pro spoustu lidí naopak velice zajímavá. Stejně jako ti zmiňovaní motýli, už jen botanické znalosti toho, kdo ji vytvořil, jsou hodné obdivu.
Cituji: "samotné známky slouží pouze k vyplácení poštovních tarifů. Nic míň, nic více". Tak tohle už dávno není pravda od té doby, co byla vydána první příležitostná známka, což Vám nějak uniklo. Neměl by jste být tak zahleděný sám do sebe, resp. do svého sbírání. Máte sice pravdu v tom, že známka je určena k zapravení poštovného, ale zdaleka už dnes to není její jedinný účel, známka je předmětem sběratelského zájmu, nejrozšířenějšího na celém světě.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.