Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
21. 4. 2012
Veľmi zaujímavá diskusia. Chcem sa opýtať, ako sa pri exponáte námetovej filatelie reálne hodnotí aj obsahová časť. Konkrétne otázka - ak niekto spraví exponát o rezervácii Čertoryje a má filatelisticky veľmi zaujímavú známku kvetinky, ktorá ale nerastie tam, ale niekde inde v Čechách a rozhodne sa ju zaradiť do svojho exponátu, tak aká je pravdepodobnosť, že to niekto na výstave v Ázii zistí?
Laco
Zaregistrován
9. 2. 2008
V Ázii budou mnozí přemýšlet, kde je Česká republika a né jestli ta a ta rostlinka je na nějaké Čertoryji. Jenže než se dostaneš do té Ázie, tak musíš projít mnoha výstavama u nás a ubezpečuju tě, že zrovna Čertoryje prošla velmi tvrdou kontrolou- včetně botaniků, kteří mají na starosti tuto louku, jako své povolání. (Jen na okraj- člen předsednictva Svazu filatelistů- pan Šolc, byl zakladatelem ochránců přírody na tomto území a exponát prošel doslova mikroskopicky 😉 ) No a na té louce roste 550 druhů rostlin, takže není potřeba nějak zvyšovat hodnotu exponátu nějakou jinou rostlinkou na zajímavém materiálu, která se tam nevyskytuje. Věřím tomu, že i ostatní exponáty jsou z jistého pohledu pod drobnohledem různých zoologů a floristů a jiných odborníků. Je pravda, že třeba u letadel, používaných u nás, bys velmi rychle narazil při užití jiného letadla, které tady třeba nelétalo, protože je zde hodně odborníků na dané téma. U kytiček je ta kontrola asi menší, ale konkrétně třeba mně, došla hromada mailů po vystavení na Exponetu k obsahu a pár věcí jsem poopravila. Co se týče druhého exponátu-Zelená lékárna, tak se mně normálně ozývají lidé, že se inspirují exponátem v léčení svých nemocí přírodníma lékama. A to bylo pro mě teda překvapení veliké. No a o tom je ten tématický výzkum a předání získaných znalostí tématu lidem, kteří mají zájem si ten exponát prohlédnout. Filatelistický výzkum je spíše určen "poučeným" filatelistům.
Zaregistrován
21. 7. 2007
Prošel jsem si celé vlákno ještě jednou a přemýšlím, zda má vůbec smysl reagovat. Téměř vše, co jsem chtěl napsat, se už tady víceméně objevilo. Navíc ani nevím, pro koho bych to psal, protože ten, co je zde nejvíc proti námětové filatelii, podstatu reakce nikdy nepochopí, protože v tomto ohledu uznává pouze svůj názor.
Věnuji se námětové filatelii celkem dlouho, takže nemůžu být úplně nezaujatý. Díky tomu ale třeba můžu napsat, že kdo si pod pojmem Námětová filatelie představuje jakési shromažďování známek s kytičkami nebo auty, ten se hluboce mýlí. Námětová filatelie pracuje se všemi druhy filatelistických materiálů a vyžaduje tedy mj. hluboké filatelistické znalosti. Možná dokonce ty největší ze všech oborů filatelie, protože jde napříč všemi obory bez ohledu na časové či místní omezení; navíc vyžaduje i znalosti příslušného námětu.
Skutečnost, že ve filatelii existuje obor námětová filatelie (jako soutěžní výstavní třída), zatímco třeba v numismatice ne, může být dána mnoha důvody. Nesleduji příliš numismatiku, takže netuším, jak je to třeba s výstavní činností, ale určitě jsou v této oblasti omezenější možnosti prezentace než ve filatelii. Také emisní činnost je odlišná, což je dáno charakterem "komodity" - mince jsou ve své podstatě oběživo určené k opakovanému použití, zatímco u poštovních cenin jde o jednorázové použití k uhrazení poštovních poplatků.
Marně přemýšlím, jak bych definoval svoji sběratelskou činnost. Když se podívám na "jediný správný názor na filatelii", který zde prezentoval Evropa1, pak nejsem ani filatelista, ani shromažďovatel. Anebo jsem možná obojí?
Zaregistrován
21. 7. 2007
Pavlínka už v podstatě odpověděla, ale záleží na více faktorech. Každý juryman dostane před výstavou seznam exponátů a záleží pouze na něm, jak se na hodnocení připraví. U nás se v posledních letech zkoušelo jakési "předhodnocení" pomocí Exponetu, kdy jsme se mohli s elektronickou verzí exponátu seznámit předem a trochu více se v něm "pošťourat", takže se i odborné věci daly více pohlídat. Na samotné výstavě toho času na hodnocení není mnoho, ale i tak se dají námětové nesrovnalosti najít. A obecně platí, že čím je exponát lepší a aspiruje na vyšší hodnocení, tím důkladněji je zkoumán.
Zaregistrován
21. 7. 2007
Jj, kdybys viděl, co všechno mám ve sbírce 🙄 .
Zaregistrován
21. 7. 2007
Pavlínka už na to odpověděla, ale pro jistotu - správněji by mělo být uvedeno:
"V exponátu je k dokumentaci využita obrazová částpohlednice = nefilatelistický materiál, tedy pro mě menší filatelistické znalosti a body dolů."
Zaregistrován
12. 6. 2012
napsal/a:
Já bych zase tak přísný nebyl. Určitě se dají nalézt styčné body mezi druhou světovou válkou a karibskými státy nebo šejcháty. Ale k zařazování známek z těchto oblastí do tématických exponátů by se měl vyjádřit někdo fundovanější. Třeba Pavlínka by nám mohla napsat jestli by do Zelené lékárny (nebo i do Čertoryjí,jestli tam roste) zařadila známku s plavuní vidlačkou, která je, teoreticky, na známce například Rovníkové Guinei nebo Bequia, či Malediv. (Se, jak trávím čas u toho kolování, občas dívám do nějakých katalogů a je to tak, že do určité doby normální stát najednou zešílí a za rok vydá najednou i 500, ale někdy i skoro 1000, funkčně naprosto zbytečných známek.)
(Se musím připomenout.)
Zaregistrován
17. 11. 2006
Já osobně si myslím, že Evropě 1 uniká jedna pro mne velice podstatná věc, a to je sbírání známek především pro svoji vlastní radost a potěšení. Vlastně sbírání čehokoliv. Kolik se této diskuze zúčastní sběratelů, kteří mají krásné sbírky - a při tom nikdy nevystavovali a ani vystavovat nebudou? Čili nemusí se řídit žádnými zaběhnutými pravidly a nemusejí být vystaveni kritice ostatních. I když já sám tematicky nesbírám, uznávám tyto sbírky jako plnohodnotné a uznávám hluboké znalosti těch, kteří je tvoří. Žádný z diskutujících zde - předpokládám - není školák, který by své sbírky budoval bezmyšlenkovitě ze známek, které mu právě přišly pod ruku. Někdo v příspěvcích výše přirovnával tematické sbírání ke sbírce francouzských imresionistů. Vždyť i tohle je přece tematická sbírka - právě francouzských imresionistů, a nikdo se nepozastavuje nad tím, že každý obraz pochází od jiného autora. Stejně tak v tematické sbírce známek jsou známky z různých států. Myslím si, že by to chtělo více tolerance ke sbírkám druhých a nebýt jen zahleděný do sebe a do své sbírky, jako se můžeme dočíst v příspěvcích Evropy 1. Možná by mu neuškodilo přečíst si, co vlastně slovo "filatelie" znamená ve svém původu.
Zaregistrován
22. 7. 2011
dejvy napsal/a:
Prošel jsem si celé vlákno ještě jednou a přemýšlím, zda má vůbec smysl reagovat. Téměř vše, co jsem chtěl napsat, se už tady víceméně objevilo. Navíc ani nevím, pro koho bych to psal, protože ten, co je zde nejvíc proti námětové filatelii, podstatu reakce nikdy nepochopí, protože v tomto ohledu uznává pouze svůj názor.
Marně přemýšlím, jak bych definoval svoji sběratelskou činnost. Když se podívám na "jediný správný názor na filatelii", který zde prezentoval Evropa1, pak nejsem ani filatelista, ani shromažďovatel. Anebo jsem možná obojí?
Jestli jste si nevšiml, vedu zde celkem slušnou formou diskusi na téma výhrad k námětové filatelii v té nejjednodužší podobě. Bohužel není to pouze můj názor, ale setkal jsem se s ním již na více místech, nezávisle na sobě od více různých filatelistů. Zde zastávám své názory a nevystupuji zde jako někdo, kdo má jediný správný názor. Pouze jsem chtěl slyšet argumenatace, které mají námětovou filatelii, v podobě kytiček, motýlů atd. obhájit. Bohužel zjednodušený závěr vždy skončil v argumentaci, která se pouze schovávala za oficiální rozhodnutí, se kterým se nepolemizuje, nebo na mou hloupost, která vychází z mého nepochopení nových trendů a úžasnosti této vědecké discipliny.
Úmyslně jsem vždy uváděl téma kytičky, nebo motýli, protože chápu, že jistý druh námětové filatelie má svojí vysokou přidanou hodnotu a jistě jí lze do filatelie zařadit. Podle mého názoru by se ale mělo na námětovou sbírku, která tyto hlediska nesplňuje, dívat jiným způsobem. Já si představuji filatelii jako soubor znalostí k danému území v daném historickém úseku, který se vztahuje k poštovní přepravě a k jejím nástrojům, tedy známkám. To je základní, nosná myšlenka. Samozřejmě nejsem proti následným znalostem například o tématech zkoumaných známek.
Pokud vytvořím soubor známek, které pocházejí z mnoha zemí celého světa, z různých historických období a jediným hlediskem je jednotný motiv, který vědecky zvýrazním, pak tato kolekce nemusí nést ani náznak toho podstatného, z čeho by měla podle mého názoru filatelie vycházet.
Filatelie není nic vyjimečného, je to pouze součást našeho života a tedy jako vše má mít určitá kriteria, která nemají být v rozporu s podstatou věci. Pokud potřebuji opravit stěnu, objednám si zedníka a předpokládám, že danou práci zvládne. Pokud narazím na sběratele známek, předpokládám, že se zajímá o jistou část filatelistického okruhu zájmu. Pokud ale vyndá zásobník, kde bude spousta známek s obrázky pouze jedné konkrétní kytičky a dostanu přednášku z botaniky, nejsem přesvědčen o tom, že je to správně. Ano uvedl jsem úmyslně extrémní příklad, ale i ten do oficiální námětové filatelie patří a má reakce směřovala právě do této oblasti.
Když shrnu některé názory, ty směřují do myšlenky, že nám již není dvanáct let, kdy jsem si kupovali ve stáncích PNS obrázky a se stejně starými děvčaty jsme měnili lodě za kytičky.
Ano to jsou mé výhrady k námětové filatelii, které mají jistý reálný základ a na základě tohoto jsem se snažil dobrat nějakého vysvětlení.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
17. 11. 2006
Právě že Váš názor na tematické sbírání žádný reálný základ nemá. Nebo si myslíte, že když před někým rozevřete zásobník (sbírku) stále se opakujících známek ve stovkách exemplářů, že pro každého to musí být přitažlivé? Jste schopný Vy tohle obhájit? Možná by jste si opravdu měl přečíst význam slova "Filatelie", např. v MČE. Tak, jako Vy ohrnujete nos nad sbírkou kytiček, stejně tak mnozí ohrnou nos na Vaší sbírkou, pro ně velice nudnou.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.