Moderátoři: smith
Zaregistrován
6. 7. 2009
Pokud je mi znamo tak publikace Corpus Nummorum Austriacorum ktere vydava Kunsthistorisches Museum Viden byly zatim vydany pouze 2 dily: Dil I. - stredovek a dil V. - Leopold I. - Karel VI.
V zahranicnich aukcich je velmi casto citovany katalog L.Herinek: Österreichische Münzprägungen ktery zpracovava ve trech dilech kompl.mincovnictvi od Ferdinanda II. po Rakouskou republiku do r.1969. Z Vaseho zajmu o mince Ferdinanda II. a III. jde o I.dil (1592-1657). Pominu-li ne vzdy kvalitni fotografie tak zpracovani v tomto dile jde az do rozliseni opisovych variant.
Pokud by Vas zajimaly razby pouze z rakouskych mincoven tak v soucasne dobe bude bezkonkurencni dilo ktere zpracoval W.Hahn: Die Münzprägung der Habsburger im Österreichischen Reichskreis, zahrnujici rakouske razby od Maxmiliana I. po Ferdinanda III. (1490-1657) - viz:
http://numizmatika-gal-antikvariat.blogspot.cz/search/label/MONEY TREND VERLAG
a zde je mala ukazka jak je zpracovana - viz: http://ansgar.pl/pliki/12.Ferdinand.III.1590_97-1619_20=Money.Trend_1110-s140-s162.pdf
Zaregistrován
1. 8. 2010
Jediná chyba je tá, že okrem uhorských ražieb sa nikde neuvádza vzácnosť výskytu mincí, čo pre začínajúceho zberateľa je dobrá pomôcka, aj keď nie úplne presná.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
26. 12. 2011
Děkuji všem za rady, literatury není nikdy dost🙂
Měl bych dotaz k publikaci World Coins od Krauseho: je mi jasné, že je to všeobecný přehled, a že ceny v katalozích nejsou nikdy přesně a aktuální.
Mohu však aspoň přibližně věřit např. vzácnosti mincoven? Např. když u 3-krejcaru je při stejné zachovalosti udávána pražského kusu 80 $ a olomouckého 120 $, je i v praxi ten olomoucký sběrateli více ceněn a v aukcích dosahuje vyšších cen?
Samozřejmě nepřihlížím k místní oblibě tuzemských mincoven.
Díky za odpovědi.
Zaregistrován
6. 11. 2008
u ražeb starších cca roku 1800 se tomu už moc věřit v tomto katalogu nedá, je to cca realita na US trhu...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
22. 7. 2011
Spíše platí, cenám v tomto druhu katalogů nevěřit, protože je dělá někdo, kdo nemá o většině naprostý přehled.
Pokud chcete získat nějaké zkušenosti, pak pouze vždy sledujte aukční ceny, které se tvoří na konkrétní mince, v domácím regionu. Například ražby Habsburku podle rakouských, německých, českých a maďarských aukcí.
Někdy jsou rozdíly mezi tržní pravdou a katalogovými záznamy v řádu rozdílů tisíců procent. Získat cenový přehled není o tom, koupit si katalog a být v obraze, ale o dílčí mnohaleté práci. Proto se dívejte na stránky Sixbid. com, kde máte nabídky všech relevantních aukcí. Tam získáte přehled o cenách a výskytu jednotlivých ražeb. Další podmínkou je získat cit pro kvalitu, protože za každou se skrývá jiná poptávka, tedy i cena. Tak jak nemáme věřit cenovým katalogům, stejně tak musíme sledovat i férovost popisu zachovalostí v katalogu, protože pokud neodpovídá, pak ani cena neodpovídá deklarované zachovalosti a pokud budeme pouze slepě ceny opisovat, nikam se nedostaneme.
Že je to složité? Nikoli. Chce to pouze sledovat relevantní informace a vyhnout se těm zavádějícím.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
28. 2. 2009
Sixbid odstranuje starsie aukcie z archivu, okrem toho pri nadmernom prenose dat zablokuje IP adresu natrvalo, takze pozor...
Coinarchivves.com chce zase $700 rocne. Existuje este par dalsich archivov, napr. mcsearch , ale stale je to len jednoduche vyhladavanie podla textu.
CORPUS NUMMORUM
...cross-referenced auction archives coming very soon...
Sledujte progres na Facebooku
Zaregistrován
22. 7. 2011
Zde jsem měl spíše na mysli vyhledávání běžících aukcí a do svého katalogu si zapisování potřebných informací. V případě zajímavějších položek například jejich okopírování atd.
Samozřejmě to není možné, pokud bychom chtěli spáchat sebevraždu a sbírali celý svět, ale tato moje odpověď směřovala k dotazujícímu, který se rozhodl sbírat úzké období. Já to tak dělám a vždy si pouze vybírám to zajímavé, kterého v dnešní době tolik není. O dostupnějších mincích tyto informace nepotřebuji, protože se řídí jinými zákonitostmi, než ty zajímavé. Časem pak tyto informace sběratel dokáže používat automaticky a katalog používá jen vyjimečně.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
26. 12. 2011
Začíná mi docházet, že přehled si budu muset udělat sám🙂 Sixbid budu určitě sledovat, ale už jsem prostudoval i příslušné kategorie aukra a ebay.... V aukcích, které jsem zatím na internetu shlédl (ať českých či zahraničních) byly nabízeny zejména tolarové (+ díly a násobky) nominály, které představují pouze část oběživa - pokud budu v dohledné době zakládat sbírku ve fyzické podobě, tak budu kupovat půlkrejcary, krejcary, tříkrejcary, uherské denáry, tedy obvykle méně vzácné zboží (pokud se tedy nejedná o nějaký raritní ročník či třeba nadprůměrně zachovalou kiprovou minci), které je nabízeno obchodníky na pultech a právě ve všeoborových internetových aukcích.
Kolega, sběratel vyznamenání, se vždycky podivoval nad přezíravým, mnohdy až pohrdavým postojem některých sběratelů nad těmito aukcemi. Argumentoval tím, že on v nich nakupuje, a proto jsou pro něho dosažené ceny směrodatnější, než ty dosažené v Dorotheu.
Omlouvám se za offtopic, ale poradil by mi někdo, kde jinde než na internetových aukcích můžu sehnat "obyčejné, ale hezky zachovalé" mince, o kterých jsem psal výše? Z obchodů i sálových aukcí mám zkušenost pouze s Aureou a to ještě v rovině vyznamenání: v obchodě byly ceny podobné jako na aukru (+-), dražší než na ebay. Na stolech při sálové aukci (sbírka HP) cca o 20 % dražší než aukro, stavy žádná sláva.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Musíte se s mířit se skutečností, že v dnešní době je koupě každé velmi hezky zachovalé mince, malým zázrakem. Možná jsem to napsal příliš jednoznačně, ale ve většině případů tomu tak je. Proto budete potřebovat spoustu času a budete muset vybírat nejlepší kusy z aukčních nabídek, z nabídek obchodů atd. V případě aukcí po internetu si bezpodmínečně musíte vybrat pouze ty, kde dokáží kvalitně fotit. To se například netýká Aukra, kde je většina fotografií velmi nekvalitních a ve své podstatě ve většině případů hodně zavádějících. Pak nemůžete dražit, protože zde naprosto nejste schopen podle nejasné kvality určovat férovou cenu. Já například bych do české aukce již nikdy neposlal na žádnou položku písemný limit, protože popisy a kvality fotografií jsou v naprostém rozporu se skutečností, která je běžně o půl, až stupeň horší oproti deklarovanému popisu. Podívejte se například na kvalitu vyobrazení a deklarovaný popis v aukcích například Künkera.
V první řadě si musíte uvědomit, že v první řadě musíte věřit hlavně svým znalostem, musíte navštěvovat sběratelské aukce a co je důležité, hledat kontakty, jak mezi sběrateli, tak mezi obchodníky a zde hledat to nejlepší, co tyto možnosti nabízejí.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Evropa1 napsal/a:
...
V případě aukcí po internetu si bezpodmínečně musíte vybrat pouze ty, kde dokáží kvalitně fotit. To se například netýká Aukra, kde je většina fotografií velmi nekvalitních a ve své podstatě ve většině případů hodně zavádějících. Pak nemůžete dražit, protože zde naprosto nejste schopen podle nejasné kvality určovat férovou cenu. Já například bych do české aukce již nikdy neposlal na žádnou položku písemný limit, protože popisy a kvality fotografií jsou v naprostém rozporu se skutečností, která je běžně o půl, až stupeň horší oproti deklarovanému popisu. Podívejte se například na kvalitu vyobrazení a deklarovaný popis v aukcích například Künkera.
...
Mě tedy Aurea přijde OK, pokud jde o fotografie (až na to že by mohly být větší/zvětšovatelné). Samozřejmě, občas mince vypadá trochu jinak než na fotce, ale to platí i o mincích ze zahraničních aukcí, protože fotografie vždy může určitým způsobem zkreslovat.
A mimochodem, nekvalitní fotografie ve spoustě případů může naopak vzbudit zdání mince horší, než ve skutečnosti je. Ale jistě je to loterie, posílat limity na něco, kde si člověk není jistý tím, jak mince vlastně vypadá.
Pokud jde o zachovalosti, to snad nemyslíte vážně, že se zkušený sběratel bude řídit tím, co mu napíšou, místo toho, co vidí. Pochopitelně když někde vidím minci ve stavu 2/2-, deklarovanou jako 1/1, tak to svědčí minimálně o určité nezodpovědnosti (nechci říkat neserióznosti, protože v ČR se bohužel o nějaké reálné ohodnocení nesnaží ani ČNS, takže chápu, že se aukční společnosti snaží přizpůsobit). Ale kdybych to bral tak, že proto u nás nebudu nic dražit, připravil bych se o hezkou řádku krásných mincí.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.