Moderátoři: smith
Zaregistrován
12. 6. 2012
Říšský jabko by mělo nahoře křížek. Přes to nejede vlak.😎
Zaregistrován
4. 7. 2015
Otisk není ideální, modelína byla ve vedru moc měkká. Například v spodní části rolničky pod středovým pásem je zjevně ještě nějaký detail, který vůbec nebyl zachycen.
Pokusím se získat lepší otisk a vrátím se sem. Jinak ještě jednou díky moc za informace!
Zaregistrován
4. 7. 2010
Přidávám jedno lepší ze svojí sbírky, pěkná práce rytce.
Obrázky:
Zaregistrován
4. 7. 2010
Skoro bych řekl, že tam i vidim právě to ř. jablko 😃
Zaregistrován
4. 7. 2010
No a já tu mám další vyřešenou otázku specielně pro nick Adri i ostatní, domovní znamení 4, který se vyskytuje téměř všude od kostelů, domů, pečetí...
Znamená s největší pravděpodobností požehnání, symbolika i toho samotnýho pohybu když žehná např. kněz.
Zaregistrován
19. 4. 2014
Ta ista symbolika na filigrane/vodoznak/,prispevok 11. https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/papier-z-vodoznakom-24229x1
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
4. 7. 2010
m1234 - tak musel jsem chvíli hledat, ale našel dole.🙂
Zaregistrován
4. 7. 2010
JP2 tu dával na určení toto, předběžně jsem to střelil na rybáře. Teď mi padlo do oka dost podobný pečetidlo, označený v muzeu jako námořník, pracovník přístavu, rybář...
Podobnost tam je.
šíp, veslo, hák.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 8. 2013
**No a já tu mám další vyřešenou otázku specielně pro nick Adri i ostatní, domovní znamení 4, který se vyskytuje téměř všude od kostelů, domů, pečetí...
Znamená s největší pravděpodobností požehnání, symbolika i toho samotnýho pohybu když žehná např. kněz.**
Ahoj Paul,
korespondenciu ktoru zbieram je prevazne z 18 Storocia, v tomto obdobi znamena tento znak "4" vela interpretacii z nabozenstva. Tento - požehnání - je ten najcastejsi opis.
Velmi pekne dakujem A.
Zaregistrován
15. 7. 2015
Zdravím kolego,
jedná se o velmi zajímavý a zřídka se vyskytující prstenový signet (osobní prstenové pečetidlo) přibližně z přelomu 17./ 18. století.
Provedení je pochopitelně ve zlatě, ryzost odpovídá přibližně dukátovému. Jedná se o pečetidlo měšťanské, nikoliv šlechtické, litery nad renesančním štítkem "AVE" značí s pravděpodobností, hraničící s jistotou, ligatury majitele. Litera "V" by mohla značit predikát "von", či český ekvivalent by byla litera "z", a za ní by byl ve zkrácené podobě predikát (příkladně Adam von Elsnic), v tomto případě se spíše kloním ke třem jménům bez predikátu ve zkrácené podobě (příkladně Adam Václav Elsnic). Bohatí měšťané, kteří svým jměním často předčili šlechtu, používali rovněž predikáty podobně jako šlechta.
Diskuse nad barevností je asi nejzásadnější z hlediska datace, jelikož vyznačování barev se děje až od určité doby, která rozhodně neodpovídá renesanční formě signetu. Tedy vyznačené šrafy nemusí znamenat konkrétní červenou barvu, ale pouze rytec tím naznačil "jinou barevnost" prostředního pole.
Tečky po stranách jak štítu, tak liter, je grafické rozvržení rytecké práce, jež rytec necítil potřebu dodatečně odstraňovat. K přesnějšímu posouzení bych potřeboval buď posuzovat originál nebo kvalitní fotografie středové části pečetidla.
Budeš- li chtít další informace, či posouzení hodnoty prstenu, můžeš mne kontaktovat na email:
pavel.zprac.odp.hp@gmail.com
Zdravím Pavel
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.