Moderátoři: smith
Zaregistrován
4. 7. 2010
Samo zdokumentovat by to měl odborník, ne já. Přeci jen, středověk, čechy, škoda.
PavelIII že tam viděl hákovej kříž bych neřešil, ten člověk ani nerozpoznal razítko od pečetidla.
Zaregistrován
11. 5. 2013
Chcem sa opýtať, či náhodou niekto nemáte na predaj banícke pečatidlo?
Zaregistrován
21. 2. 2016
Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nedokáže určit tohle pečetítko. Snad jsem ho zařadil správně ?😉
Obrázky:
Zaregistrován
4. 7. 2010
Zařadil jsi to dobře, ale už ti to vlastně určil Pavel myslim.
Jen pro zajímavost přidávám pečetní prsten s podobnym motivem, 18 století, dražil se za 50 Euro.
Toto nejspíš měšťan, přidávám i pár fotek domovních znamení z Čech..
Podle iniciálu J E D by teoreticky bylo možný dohledat i majitele. Třeba zrovna je tohle jako domovní znamení někde (lev/kalich).
Obrázky:
Zaregistrován
4. 7. 2010
Pro zajímavost cech kožešníků a jeho pečeť.
Znak udělený Vladislavem II. Jagellonským.
Kožešinový pruh, bílá holubice s ratolestí.
Obrázky:
Zaregistrován
4. 7. 2010
jedna pečeť s kotvou, poměrně zajímavá. Význam kotvy zajímavej..
Pôvodný erb rodu Folkuš, pečaťový odtlačok sa zachoval na listine popisujúcej hranice chotára obce Folkušová z 15. augusta 1867.
V ústnom podaní sa zachovalo, že na mosadznej pečiatke bolo napísané MCIL rok 1149 a to by svedčilo o tom, že predkovia Folkuša povýšenie a erb získali hneď po návrate z križiackej výpravy v rokoch 1147 - 1149.
Abalerián - vták vtákov často zobrazovaný ako orol alebo sokol. Sokol po latinsky -falco, falko, folkus sediaci na kotve predstavujúcej vernosť panovníkovi.
Korektúru odtlačku pečatidla vyhotovil 21. 5. 1996 Ladislav Ďurdík.
Bol prezentovaný ako HOLUBICA SEDIACA NA KOTVE a tak ho obec ako obecný erb neprijala.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Paul napsal/a:
jedna pečeť s kotvou, poměrně zajímavá. Význam kotvy zajímavej..
Pôvodný erb rodu Folkuš, pečaťový odtlačok sa zachoval na listine popisujúcej hranice chotára obce Folkušová z 15. augusta 1867.
V ústnom podaní sa zachovalo, že na mosadznej pečiatke bolo napísané MCIL rok 1149 a to by svedčilo o tom, že predkovia Folkuša povýšenie a erb získali hneď po návrate z križiackej výpravy v rokoch 1147 - 1149.
Tak o tom si troufám pochybovat.😉
Zaregistrován
4. 7. 2010
Pavel o čem konkrétně pochybuješ?
Já o kotvě symbolizující věrnost panovníkovi, ale nevim souvislosti a odkud to maj.
Zaregistrován
12. 6. 2012
No, pochybuju o tom, že by dostali erb někdy kolem roku 1150. A navíc takto složitý.
Zaregistrován
24. 8. 2013
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.