Moderátoři: smith
Zaregistrován
28. 10. 2014
Paul napsal/a:
Pečetidla vyráběli zlatníci v ryteckých dílnách, na toto samozřejmě každý němel peníze. Ty složitější trvaly až stovky hodin!
No a kdo neměl na na zlatníka, obrátil se kováře, to jsou pečetidla s rustikálním vzhledem, což by mohl být případ pečetidla co sem dával bossi.
Tak to by mě nenapadlo s tím kovářem
Díky za info
Zaregistrován
4. 7. 2015
Dobrý den, snad to tu mohu zkusit i s pečetním prstenem. Materiál nejspíš (neověřeně) zlato, bez puncu. Přikládám otisk do plastelíny, který mě zatím přivedl k úvahám o sokolnictví.
Nenapadlo by Vás někoho něco? K provedení prstenu, k motivu erbu..
Děkuji předem za jakékoliv postřehy
Obrázky:
Zaregistrován
4. 7. 2010
Tři rolničky se nacházejí třeba na pečetidle vladyky Ondřeje z Přelíce (1352).
Teď jsou i ve znaku obce, proto bych to nutně se sokolnictvím nespojoval.
Zaregistrován
4. 7. 2015
Díky za zajímavý postřeh, koukám, Přelíc je někde u Slaného. Prsten je z lesa na Táborsku, kdo ví, možná tam někde také byly rody s rolničkami v erbu. Pak by prsten nemusel být pouze fantazijní.
K myšlence, že majitel byl jen nějaký zazobaný fanda sokolnictví, mě vedla i asymetrická horní část erbu, která připomíná křídlo (levé) letícího dravce zepředu.
Jinak mě nic moc už nenapadá, AVE je asi jen pozdrav pro adresáta, provedení prstenu minimalistické..
Zaregistrován
4. 7. 2010
Vzhledem k mejm skromnejm zkušenostem, si dovolím jiný názor.
AVE je iniciál majitele.
Erb je klasickej erb, i se šrafováním, takže lehce zjistíš barevný provedení (dávám k dobru převodní tabulku šraf, šrafy se v heraldice používaj na pečetích i jinde od začátku 17. století.) (tedy červená/oranžová uprostřed. nahoře a dole stříbrná?)
Vzhledem k materiálu a erbu bych se poohlídl po výše postavenejch osobách a jejich erbech v okolí.
Obrázky:
Zaregistrován
4. 7. 2015
To jsou ovšem super informace. To je přesně to, co jsem potřeboval- někoho, kdo udělá rázný konec mému diletantskému mudrování. Díky moc!
Mám bohužel jenom pár fotek, ale na těch nejdetailnějších to vypadá na svisle šrafovaný-oranžový střed..
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Aniž bych chtěl nějak polemizovat s obrázkem, tak svislé (tudíž jedno z primitivních) šrafování znamená červenou (tedy základní) barvu. Příkladů jsou tisíce.
Zaregistrován
4. 7. 2010
PavelIII jo, taky mi to bylo divný, mám ještě jeden převodník a tam je to normální červená, proto jsem psal na prvním místě červenou.
Obrázky:
Zaregistrován
7. 6. 2007
A nenohlo by místo rolničky být říšské jablko?
Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/
Zaregistrován
4. 7. 2010
Každopádně by bylo lepší udělat otisk než koukat na negativní rytí.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.