Moderátoři: smith

Bigger

Uživatel

Zaregistrován
12. 2. 2010

#11 - 11. 3. 2010, 19:53

Tenzor: Něco na tom je....Já jsem se s tím to, jak to funguje v Německu či Británii nesetkal, ale pokud by to tak bylo i u nás, určitě bych častěji chodil do muzea, protože by tam toho bylo daleko víc na čumendu....

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#12 - 11. 3. 2010, 20:07

Bigger: do sbírek muzeí se dá také dostat, musíš si jen za koky sbírání dělat dobré kontakty...🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Bigger

Uživatel

Zaregistrován
12. 2. 2010

#13 - 11. 3. 2010, 20:10

Dráček: Máš recht....To je taky možnost....Bohužel jsem ještě neměl možnost spolupracovat s muzeem v tomto směru. Škoda....

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#14 - 11. 3. 2010, 20:38

kontakty ani mít nemusíš, ty si snadno získáš, stačí mít nějaký badatelský zájem, domluvit se s muzeem, vyplnit badatelský list a je to😉 jsem takto v kontaktu s muzejníky a archeology už nějaký čas a funguje to dobře ....

roses

Uživatel

Zaregistrován
19. 2. 2010

#15 - 11. 3. 2010, 21:12

Sice nevím jak to s nálezy u nás probíhá, ale sohlasím s názorem tenzora, že většína věcí končí v soukromých sbírkách i zahraničí. Z mého pohledu je to tím, že by za chvíli naše muzea neměli na to vyplácet 50-100% nálezného, což je škoda a je to asi tak jak říkal jano: je jich hodně, jen se nezveřejňují.

milstr

Uživatel

Zaregistrován
14. 10. 2008

#16 - 11. 3. 2010, 21:13

Kacuro: Je to tak, také tam dost často docházím a spolupráce výborná.

"NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE"

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#17 - 11. 3. 2010, 21:18

roses napsal/a:

Sice nevím jak to s nálezy u nás probíhá, ale sohlasím s názorem tenzora, že většína věcí končí v soukromých sbírkách i zahraničí. Z mého pohledu je to tím,že by za chvíli naše muzea neměli na to vyplácet 50-100% nálezného, což je škoda a je to asi tak jak říkal jano: je jich hodně, jen se nezveřejňují.

asi jsi to moc nepochopil, v cizině na to kupovat vše muzea také nemají fondy, ale mají si možnost vše kvalitně zdokumentovat během doby k tomu jim vyhrazené zákonem a zvážit, zda zakoupí za plnou tržní cenu či nikoliv a naopak nálezce buď dostane spolu s vlastníkem pozemku plnou tržní cenu nebo mince po dokumentaci nazpět(a může je poté komukoliv prodat)...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

roses

Uživatel

Zaregistrován
19. 2. 2010

#18 - 11. 3. 2010, 21:53

Draček: Aha, ted tomu začínám pomalu rozumět,jsem v obraze, jak říkam o tento směr a zákon k tomu určený, jsem se prakticky vůbec nezajímal, takže děkuji za info.
Takže pokud tomu rozumím dobře, nálezce je povinen ohlásít (např. takovýto větší nález mincí, či jiných muzejních předmětu) muzeu, které posléze zdokumentuje místo nálezu i s nálezy. Tím pádem, mě ale napadá otázka: Jak se řeší to, když muzeum nabídne nálezci (řekněme u nás těch 10%) a nálezce nesouhlasí? Zda mu muzeum vydá tyto předměty po zdokumentování nazpět, nebo je k tomuto určený také zákon?

Omlouvám se za takové (možná Vám příjdou hloupé) otázky, ale o tomto směru opravdu nevím prakticky vůbec nic, takže jsem rád za jakoukoliv informaci.

Misak33

Moderátor

Zaregistrován
23. 12. 2009

#19 - 11. 3. 2010, 22:00

Myslim ze vsechny mince atd co je v pude nalezi statu at uz je to jedna mince nebo 100. Ted jde o to kdo pujde s jednim fofnikem do muzea nebo na prislusny urad onen nalez odevzdat.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#20 - 12. 3. 2010, 04:21

roses: u nás musíš odevzdávat všechno! a na odměnu zase až tak automaticky nárok nemáš, stačí když řekneš, žes to našel detektorem, budou to řešit nějací pitomci placení z našich daní, řeknou, že kraj na to nemá peníze a ještě z Tebe udělají vykradače .... situace, o které psal dráček, je ze zahraničí, konkrétně z Anglie. v každém státě to však funguje jinak ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.