Moderátoři: numpszi, smith

copetize

Uživatel

Zaregistrován
26. 12. 2012

#21 - 26. 12. 2012, 13:13

=chybotisky]
omlouvám se za poznámku ne přímo k tématu, ale vyvolala u mě podobné pocity. Nedávno se na nume.cz objevil další článek o českém chybotisku. Pokud jsem u prvního článku Martina Rozhoně o obráceném vodoznaku kroutil hlavou nad řadou nepřesností, jeho další článek o tisícikoruně bez Palackého je potom slušnou sbírkou nesmyslných tvrzení. Pokud někdo z pravidelných návštěvníků fóra zná tohoto pána, měli by mu doporučit adresu sberatel.com, aby se příště psaní podobných hloupostí vyvaroval.

To je obecný problém Martina Rozhoně. Více ctižádostivosti než má schopností. 😁

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#22 - 26. 12. 2012, 17:46

šenfi > díky za názor ... já uvedené publikace mám v knihovně a víceméně přečtené, nicméně zajímá mě právě širší názor ostatních ...

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován
30. 3. 2008

#23 - 26. 12. 2012, 18:37

mimochodem, když už jsme u té nejnovější knihy ČNB od p. Surgy... v novém M&B bude o ní a i k samotné odluce rozhovor s p. Moravcem (posílal jsem na něj šéfredaktorovi i pár dotazů ohledně 10 Kč Svatopluk, Z-tkové série atd.)

majkl

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2010

#24 - 26. 12. 2012, 21:39
Když se tu ještě takto pěkně rozjela diskuse, mohu se zeptat na vaše subjektivní názory na tyto další publikace? 1) Šouša/Šůla - Peníze v proměnách moderní doby 2) Staněk - Peníze v českých zemích 3) Němečková - Naše měna a peníze v zajetí politiky 1938 - 1947 ...

1 a 3 jsou příklad kvalitně psaných odborných publikací. Spousta doplňujících poznámek, vysvětlivek, odkazů apod. Informace zasazené do kontextu doby.
Přiznám se, že 2 nemám ani jsem nečetl.
4 je jiného typu, ale považuji je za kvalitně zpracované a perfektně plnící svůj účel (reprezentace měny a ČNB)

majkl

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2010

#25 - 26. 12. 2012, 21:47
Jestli myslíš Peníze a měna v zajetí politiky, tak ano, tam je ta obrazová příloha taky všelijaká, ale pořád je výrazně lepší než tady. A hlavně - u Němečkové je to příloha na doplnění textu, který je plný informací, odborně na úrovni a doplněný rozsáhlým poznámkovým aparátem. Jak říkám, vlastní text zatím hodnotit nemůžu a hluboce se autorovi omluvím, pokud se ukáže, že jsem mu vyrobil antireklamu. V podstatě jsem ani nepřemýšlel nad účelem té publikace (může být odborná, určená laikům, může chtít vyvolat zájem o sběratelství, historii, atd. atd.). Účelu samozřejmě musí být podřízený styl textu a všechno kolem. Co mě ale zarazilo, je kvalita té obrazové přílohy - a navíc ještě s poznámkou u každé bankovky, že pochází ze sbírky autora, příp. nějakého kolegy. Pohybuju se v prostředí, kde publikujeme. I když je to jen "blbý" článek o nějakém "okrajovém" a "nepodstatném" problému, kterému rozumí pár lidí, tak děláme x korektur, než to vůbec odešleme, pak jeden recenzent, druhý, připomínky, zapracovat připomínky, znova recenze, schválení obsahu autorem, proofs, ještě jedno schválení a teprve pak tisk. A to řešíme věci typu "má se ten vzorec vycentrovat nebo zarovnat vlevo"... A do fáze odeslání se dostane jenom minimum našich nápadů. ...

Neomluvím. Jsem zhruba na str. 40 a je to pitomá povrchní slátanina. A to jsem prosím ve zdraví přežil předmluvu, ve které autor celému světu sděluje, že si vzal hypotéku a byl donucen ke zkrácení úvazku v Akademii věd, čímž pádem se jeho sbírka asi nějakou dobu nebude rozrůstat... Koho to proboha zajímá??? 🙄 (Doufám, že autor ocení, že můj Ježíšek přispěl aspoň na část jedné splátky...)

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#26 - 26. 12. 2012, 22:23
majkle, ani nevíš, jak jsi mě potěšil!

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

jirka72

Uživatel

Zaregistrován
14. 9. 2008

#27 - 26. 12. 2012, 22:28

nejste sami, me to tady taky lezi, zatim jsem se k tomu nedostal, ale ta obrazova priloha je desna - zoufale stavy i u velmi bezne dostupnych bankovek. Obrazova priloha zabira fakt polovinu knihy - skoda papiru !!!
Jsem opravdu zvedav na odbornou cast, ale iluze bych si nedelal, kdyz ctu posledni prispevky ...

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#28 - 27. 12. 2012, 08:26
Neomluvím. Jsem zhruba na str. 40 a je to pitomá povrchní slátanina. A to jsem prosím ve zdraví přežil předmluvu, ve které autor celému světu sděluje, že si vzal hypotéku a byl donucen ke zkrácení úvazku v Akademii věd, čímž pádem se jeho sbírka asi nějakou dobu nebude rozrůstat... Koho to proboha zajímá??? 🙄 (Doufám, že autor ocení, že můj Ježíšek přispěl aspoň na část jedné splátky...)

No keď autor má s vydávateľom zmluvu postavenú tak, že dostane jednorázový honorár a nie percentá z predaja, tak asi si mu neprispel.....😁 😈

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován
3. 12. 2011

#29 - 27. 12. 2012, 08:45
No keď autor má s vydávateľom zmluvu postavenú tak, že dostane jednorázový honorár a nie percentá z predaja, tak asi si mu neprispel.....😁 😈

Někdy si to autoři vydávají sami na vlastní pěst. Nevím jak u této konkrétní publikace, neměl jsem to v ruce, ale už dva moji známí si sami vydali knihu tak, že si našli tiskárnu knih a veškeré náklady zaplatili sami a pak se i sami starali o distribuci do prodeje.

Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

trava

Uživatel

Zaregistrován
24. 2. 2009

#30 - 27. 12. 2012, 10:40

Už ani já asi shánět nebudu, jestli to není tajné , kolik ona " vydařená " kniha stojí ?
A ještě jedno přírovnání. Vzpomeňte , jak se tady kritizovaly Vzory a perforace od Karasiewicze, ale jak tak poslouchám, tak tohle je opravdu hrůza. Já osobně byl v několika případech velmi rád, že jsem měl " VZORY " po ruce , ušetřilo mi to peníze i hledání, myslím, e u VZORU kniha velmi dobře plní svůj účel, ke kterému byla vydána. Co říkáš, Majkle ?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.