Zaregistrován
23. 12. 2015
Mince je ze stříbra .Ta vaše myslím bude pravá , to zabarvení vzniklo pravděpodobně zoxidováním v nějakém agresivnějším prostředí.Možná byla původně v zemi spolu s dalšími mincemi z různých kovů atd...Myslím , že ceny se pohybují u těchto běžných ražeb od pár stovek do tisíce korun , podle zachovalosti.
Zaregistrován
4. 9. 2012
Ahoj, mám tu jednoho Sásánovce, domnívám se, že to je Jazdkart I. (399-420) nábožensky tolerantní vládce, kterému římský Arcadius svěřil dokonce poručnictví svého nezletilého syna Theodosia II.
Můžete mi to prosím protvrdit či vyvrátit, případně umíte-li určit další podr., např. typ či mincovnu? Díky.
Obrázky:
Zaregistrován
4. 9. 2012
nikdo prosím nepotvrdí či nevyvrátí? Lopéz?
ještě mi totiž podobné koruny přijdou u Peroze...přece jen hledám podle internetu a každý král má korun několik a jsou si často podobné...
Zaregistrován
4. 9. 2012
Edit přechozího panovníka, je to nakonec Péróz I.
Jazdkart má sice na čele taky půlměsíc, ale hlava by musela být půlkulatá, ne s "hradební korunou" či jak se to nazývá.
Zaregistrován
26. 8. 2012
Vkládal jsi ten dotaz i do jiného vlákna-tam jsem odpověděl už před delší dobou.
Jsem rád že jsme se shodli...
Zaregistrován
4. 9. 2012
Ano, díky Lopézi, vím to. Já to tu právě po čase aktualizuji, protože se mě včera někdo ptal na jiné Sásánovce a zde, jak jsem si všiml, zůstala viset má první chybná domněnka ;-)
Přeji hezké svátky!
Zaregistrován
26. 8. 2012
Zdravím,
před pár hodinami byl v jedné německé aukci vydražen v lotu spolu s dalšími šesti sasánovskými drachmami i tento kus.
K popisu nejsou uvedeny žádné bližší informace.
Přiznám že jsem nad ním včera proseděl drahně času..
Jedná se zcela jistě o Varhrana II.(Bahrama)...rodinnou,předpokládám drachmu.
Varhran II.s manželkou Shapurdukhtak doleva,princ Varhran III. hledí doprava...vše souhlasí i včetně pokrývek hlavy(orlí,kančí,korymbos)
Je zde však zádrhel ve směru osob-na všech aukcích kde byla v minulosti dražena je na drachmách pořadí osob opačné..tedy princ hledí doleva.
Jediná aukce s opačným pořadím je tato z roku 2018..kde je sice pořadí opačné,ale mincovní obraz odlišný.
https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=2526&lot=430
Zdá se že katalogy tuhle variantu neuvádí,..pouze v SNS (Sylloge Nummorum Sasanidarum -Alram,Gyselen)díl 2 nějaké informace jsou..
Katalog se sice dá koupit-no asi kolem 3.000..
Nemá jej někdo k dispozici,nebo nesetkal se někdo konkrétně s touhle variantou?
Za informaci z katalogu bych zaplatil,nebo dal jako protihodnotu nějaký stříbrnák🙂
Děkuji.
Foto dnes dražené mince:
Obrázky:
Zaregistrován
4. 9. 2012
Ahoj všem, mám snad jednodušší otázku než byla nezodpovězená předchozí...nejsem si opět jistý jedním ze starších panovníků Hádám Bahrama V., ale jak říkám, úplně to z těch korun poznat neumím
Obrázky:
Zaregistrován
4. 9. 2012
ještě přidám aktuální, lepší fotku. Opravdu předpokládám Vahrama V. (420-438), k kterému se prý váže v perské tradici spousta legend. Mohl by to být dle mého soudu a dle koruny i jeho nástupce Yazdgard II. ale předpokládám spíš tu první, asi dost běžnější verzi.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 8. 2012
Dovolím si být stejného názoru...tedy Bahram V.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.