Zaregistrován
6. 11. 2008
kdysi jsem to zjišťoval a pokud ta země má více stránek, tak vyjde samostatně skoro jako jeden díl katalogu...
Horší je, že Michel od 90. let vypouští postupně z katalodu mnohé zajímavé informace drobným písmem pod různými emisemi a také hlavně nákladová čísla, což může být u starších emisí často zásadní informace s vlivem na výskyt či cenu(ne slepě věřit záznamu v katalogu). Nedávno jsem si postupně pořizovela novější katalogy Michel a z tohoto důvodu vypouštění údajů jsem si nakonec ponechal i ta starší vydání.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
17. 11. 2006
Proto je také dobré sehnat si nebo ponechat starší vydání, pokud někdo nelpí na aktuálních cenách (které stejně v katalogu nejsou) nebo na novinkách. Těch informací bude v katalozích stále méně nebo se budou rozrůstat o další a další svazky a u emisně "čilých" zemí bude katalog stejně vydáván pro každou zemi zvlášť. V tomto směru byl myslím dobrý katalog LIPSIA. Permanentní, jednou za čas dodatky nebo aktualizovaný ceník.
Zaregistrován
7. 6. 2010
no ja mam Michel europu z roku 1984 a tam mam dokonca vypisane pekne dodatky k jednotlivym emisiam
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
13. 8. 2012
Nejsem ani zdaleka tak zdatný jak vy všichni, ale co se týká PČ 1919 tak bych začátečníkům skoro rozmlouval toto dělat jako stěžejní "sběr". Tyto přetisky byly jen a jen čisté a pouhopouhé spekulace několika pánů v době, kdy ČSR měla dostatek svých známek...Že jim to tenkrát min. pošt povolilo je věc jiná. Rozumím, že katalog POFIS se tomu věnuje opravdu podrobně a Michel již jen okrajově...Když budu hodně "vulgární" tak vlastně pánové nechaly vytisknout nejdražší orig.falza :-) a my si s tím lámem hlavy:-). Přiznám se, mám jich pár také, nejdražší má "hodnotu" cca 400-500 Kč, ale nijak je cíleně nehledám. Nemám nikomu za zlé, že se jim věnuje podrobně, ale asi by ty známky neměly být zahrnuty pod pořadovýma číslama běžně vydávaných známek....
Zaregistrován
23. 2. 2009
Ynhoj, s tím se plně ztotožňuji. Všichni všeobecně zbrojí v tematické filatelii proti "nelegálním" vydáním šejchátů, ale při tom jim PČ 1919 vůbec nevadí. Nehledě na to, že je to vydání spekulativní, ale i hromady "chybotisků" byly dělány na zakázku či pronášeny tiskárnou. Osobně bych je pro výstavní účely zakázal vystavovat, jako je např. v Indii zakázáno vystavovat nevydané známky a všelijaké zkusmé tisky po nezávislosti. Právě jejich nelegální původ ve většině je příčinou tohoto zákazu.
Zaregistrován
10. 2. 2006
Známky PČ 1919 by měly být pojmenované filatelistické známky a ne poštovní známky.
To, že byly na prodej pouze na hlavní poště v Praze a ještě s 50% přirážkou hovoří za vše. Pokud vím, tak předpisy nedovolovaly prodávat běžné výplatní známky s 50% příplatkem, pokud to nebyly přímo příplatkové známky s řádně označeným nominálem. A navíc byly i předpisy pro distribuci výplatních i jiných známek do všech pošt, či poštovních stánků v zemi.
Představte si, že každý kdo chtěl odeslat dopis z kteréhokoliv konce republiky by si musel přijet do Prahy na hlavní poštu, tam si koupit známky, potom je nalepit na dopis a hodit do schránky ve svém městě.
PČ 1919 je "poštovní" nesmysl. Zasloužily by si asi označení " filatelistické známky lokálu hlavní pošty Praha".
Zaregistrován
6. 2. 2009
A je to tu zase:
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
14. 1. 2011
Jaromir: i když mne PČ 1919 také úplně nebaví, myslím, že chápu, proč jiné zase hodně baví a zajímá. Rozhodně si ovšem myslím, že pokud by platilo, co jste napsal, bylo by zcela stejně nutno pohlížet i na Legionářské známky s přítiskem. I ty se prodávaly jen na filatelistické přepážce Hlavní pošty, i ty se prodávaly s příplatkem aniž by na přítisku byla vyznačena jeho výše, jen motiv vzniku byl (snad) trochu jiný než u PČ 1919.
Navíc se zdá, že i pravý přítisk (nemluvím o mache či spíš padělcích adresovaných do Českých Budějovic a majících ve všech případech stejné příchozí razítko, mimochodem objevují sečasto a nyní třeba v chystané aukci Burdově) a dokonce i návrhy přítisku byly použity místo denního razítka, tedy jinak řečeno přítisk byl dostupnější zřejmě volněji než přetisk PČ 1919.
Já bych to prostě takto nezjednodušoval a nikomu neupíral jeho pohled, stejně jako na spekulativní lokál je na PČ 1919 možno nahlížet jako na regulerní vydání.
A trochu OT: chtěl jsem upozornit nastále častější padělky perforací, vad perforací a nyní nově už i celistvostí u emise Legionářské. V tuto chvíli už se u této emise nelze spolehnout na žádné zkoušení, prostě na nic krom srovnávacího materiálu a vlastních zkušeností a znalostí. Zejména pozor na smíšená zoubkování, vzácné perforace 10 1/2 a 11 1/2, dvojité perforace a celistvosti, v poslední době těch padělků začíná být dramaticky hodně a u některých perforací si snad nevybavuji prodej pravého kusu, byť se jich v aukcích prodaly desítky...
Zaregistrován
23. 2. 2009
Tak to Zdeňku už asi nezbývá než se sám stát znalcem.
Zaregistrován
14. 1. 2011
ikanek: na to nemám dost znalostí :-) Já třeba vím, že spousta nabízených známek jsou padělky, vím to na 100%, ale neumím to prokázat... Vím to vlastně aniž bych zkoumal samotné zoubkování...
A upřímně - znalec na zcela marginální jedinou emisi? To přeci ani nemá smysl.
Nicméně pokud se něco takového děje u Legionářských, je nanejvýš pravděpodobné, že stejní lidé dělají i padělky Hradčan (zoubkované ve stejné době stejnými lištami).
Ostatně a jen pro zajímavost - u Legionářských se mezi filatelisty dostalo velké množství známek nezoubkovaných a velké množství různých vynechávek a posunů perforace. Přesto zejména vynechávky a vady perforace v blocích dnes vidíme hodně málo a objeví-li se, často dosahují vysokých cen. Sám jsem některé v poslední době dražil a vždy dosáhly podle mne nerozumných cen (tento trend trvá už cca 10 - 15 let). Proč tomu tak je asi netřeba rozvádět - stačí dodělat perforaci a přídavné značky (známky bývají zkoušené) a je vyděláno... Prostě doporučuji velikou obezřetnost.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.