různě, dohledaš na německých svazových stránkách...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Jaa-chym: z dostupné fotky podle mne nejde udělat jakýkoli závěr, opravdu by mne zajímal kvalitní scan nebo ideálně možnost mít známku v ruce. Pokud se tu pohybuje kupec, směl bych poprosit o zaslání na mail?
Opravdu se nechci vykrucovat, ale sám jsem koupil pár známek, které vypadaly tak "blbě", že se jimi nikdo nezabýval a při tom jsou zaručeně pravé, naopak jsem koupil pár známek, které vypadaly tak dobře, že jsem nebyl dost ostražitý a koupil padělky...
Posouzení pravosti přetisků WSF ze skenu, byť sebelepšího není možné (tedy pokud je to dobře udělaný padělek). Je nutné ho prohlédnout fyzicky. Bohužel se poslední dobou na Aukru a E-bay rozmohla nabídka padělků dosti slušné úrovně. A to jak čistých tak i razítkovaných známek na obálkách či výstřižcích (zde pozor na razítko Mikulovice). Tvarově se přetisk shoduje s or. ale je dosti vedlejších znaků, dle nichž pravost můžete posoudit. Pokud někdo nabízí známku od koruny bez záruky, vyhýbá se zcela zřetelně následkům, které by nesl, pokud by to neuvedl. Takovým chytroůínům se vyhněte i když nabídka zní sebelákavěji, buď napíšu - známka je pravá a za pravost ručím, nebo - jde o padělek).
Jsou v nabídce i sběratelé, kteří za pravost ručí (Profil, Europazd http://aukro.cz/sudety-sudetenland-1938-rumbursky-pretisk-i4567204452.html, tento sběratel z Liberce má rozsáhlou kolekci pravých přetisků a potřebnou literaturu včetně vybavení na to, aby posoudil pravost těchto přetisků- sám tuto službu zdarma nabízí).
V posledním rozhovoru s ním na velké burze známek v sále restaurace u Košků v Liberci (pokaždé druhou sobotu v měsíci od 8 do 10,30 hod) měl sebou pár těchto zdařilých padělků právě z Aukra a konstatoval, že to bezpečně pochází z jednoho zdroje a pak to prodává více lidí, jejich okruh v poslední době se rozšiřuje, protože v pertiích to vozí na různé burzy jeden nejmenovaný prodejce- velká část prodávajících je z okolí Mníšku pod Brdy).
Jmenoval jednoho tzv. znalce (také ho máte rádi, protože svou značkou známky znehodnocuje), který zcela bezostyšně prodává hromady těchto padělků bez záruky na e-bay za celkem slušné peníze. Ukázku jeho nabídky měl sebou.
Prošel se mnou moji sbírku, dal stranou starší a novější padělky a rozdělil ty pravé přetisky (Rumburk, Aš, K. Lázně, Ostrava, Liberec, Vratislavice, K. Vary).
Další nemilá zkušenost, když na padělky upozornil prodejce a následně tým Aukra, bylo mu vyhrožováno, aby si dal pozor, neboť poškozuje dobré jméno prodejce.
Sám za sebe můžu konstatovat, že se v nabídce rozmnožují padělky zkusmých tisků a návrhů, je otřesné, jaká obludária si tito tzv. prodejci dovolí nabízet.
Mně byly od "prodejce" z Mníšku pod Brdy peníze vráceny, nešlo o známky, přesto bych už od něj nic nekoupil. Ukazovat nebudu, kdo ví, ví.
Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)
Prosím o e-mail popřípadě o adresu toho pána z Liberce.Rád bych se s ním spojil.A pokud jsou ty padělky z jedné dílny jak píšete výše,tak je to zřejmě ten pán z Trnové.Ale nejsem soudce,každý ať posoudí dle sebe.V každém případě pokud je to on tak jsem vyhodil do větru 2500.Pánové dnešní doba je horší jak 50 léta.Každý vás beztrestně okrade a ještě křičí jak je poctiv.
ponaucenie, ze netreba kupovat neoverene resp. drahe znamky bez certifikatu...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Osobně bych požadoval vrátit peníze. Na vyhrůžku ohledně "reklamy" slyší, pokud nedeklaroval "bez záruky"...Jinak děláte příliš do riskantního období, kde platí, že to, co je pravé, určují kupující. V nejzazším případě bych to bral jako investici do budoucna - ponaučení...
Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.