Moderátoři: smith

Nikdo tady lidi nemotivuje k odevzdavani nalezu...
Ono by to mělo být hlavně v lidech samých. Mít nastavený nějaký kodex slušnosti a poctivosti. Já bych třeba z takového zatajeného nálezu radost neměl. Nemohl bych ho nikomu ukazovat a navíc byl bych pořád pod tlakem, že mě někdo práskne. Naopak při ohlášení nálezu je to pro daný region velká událost. A případná odměna? To už je taková třešnička na dortu, i když bych se bez ní klidně obešel. Ten pocit z dobrého skutku je k nezaplacení. Vím, o čem mluvím (poklad jsem sice nenašel v zemi, ale několikrát na burzách).

Já bych NEODEVZDAL ani hovnem. Dřív jsem měl opačnej názor,
ale když vidim že profesionální archeolog určí závěšek jako pečetidlo, nebo že depot mincí sypali z pytle jak brambory (to mě vytočilo). Navíc pokud to najdeš detektorem, provádíš nepovolenou prospekci a odměna ti nenáleží.
Takže NE.

Morphin: zmenši si tu ikonku.
Lukas105s: jak bys chtěl lidi motivovat? Kdyby stát oficiálně prohlásil, že bude vyplácet tučnou odměnu za odevzdané nálezy, pořídí si další tisíce lidí detektor (už takto je hledačů několik tisíc, odhaduje se že kolem 20 tis.) a vezmou celou naši zem útokem s vidinou lehkého výdělku. Takto to přeci nejde dělat. Navíc na vyplácení peněz stát ani nemá dostatek financí.
Proto do jisté míry chápu, že se stát detektorářům zdráhá vyplácet odměnu, na druhou stranu je to ovšem samozřejmě dvojsečné, neboť svým chováním stát odmítá podávat pomocnou ruku poctivým hledačům, kteří by rádi svůj nález odevzdali, ale požadují za to také odpovídající odměnu (přeci jen vyžaduje tento koníček určité náklady). Je to zkrátka začarovaný kruh. Těžko bude stát apelovat na poctivost, vlastenectví a jiné podobné vlastnosti hledačů, když sami politici republiku rozkrádají a to v mnohem větším rozsahu ...
Nejvíce v této patové situaci tratí naše kulturní dědictví - poznání naší historie. To bychom si měli uvědomit. Proto když spolupracuji s hledači na dokumentaci jejich mincovních nálezů, snažím se jít kompromisní cestou - nálezce mi dodá fotografie mincí, metrologii a nálezové okolnosti, mice jim zůstanou. Není to sice zcela legální postup, ale obě strany z toho mají nějaký prospěch, nálezce má cenný artefakt, odborná veřejnost informace, které může dále vyhodnotit. Kromě několika málo nadšenců spolupracujících s archeology je toto pravděpodobně jediná schůdná cesta pro ty, kteří z nějakého důvodu spolupracovat nechtějí a hledají ze zištných důvodů ...

Paul napsal/a:
Já bych NEODEVZDAL ani hovnem. Dřív jsem měl opačnej názor,
ale když vidim že profesionální archeolog určí závěšek jako pečetidlo, nebo že depot mincí sypali z pytle jak brambory (to mě vytočilo). Navíc pokud to najdeš detektorem, provádíš nepovolenou prospekci a odměna ti nenáleží.
Takže NE.
Štát môže zaviesť licencie - jedna z možností.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

grofik taky možnost, ale z těch licencí si někdo udělá tučnej kšeft, nicméně asi lepší než jak to je teď.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.