Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Tonn

Uživatel

Zaregistrován
22. 6. 2006

#1 - 3. 1. 2007, 15:29

Dobrý den,
chci se zeptat, jak moc ztrácí ze své katalogové ceny mírně poškozená známka?
Mírným poškozením mám na mysli např. utržené 2-3 zoubky, zkrácené zoubky, těžké razítko, známka mírně zašpiněná nebo s mastným flíčkem, malé místo se zeslabeným papírem na zadní straně, ohnutý růžek atd.
V této souvislosti mě také zajímá, které z těchto poškození bývají filatelisty ještě tolerovány se srážkou z ceny a které známky již patří do koše?

Děkuji.

matko007

Uživatel

Zaregistrován
16. 11. 2005

#2 - 3. 1. 2007, 16:25

zdravím,
myslím, že se musí posuzovat každá známka samostatně... samozřejmě, že poškozené známky ztrácejí svou hodnotu a to dost podstatně /závisí od poškození/ ale nemusíme je hned vyhodit... laciné známky jsou i při patrně malinkém poškození "na vyhození" resp. nezeřazení do sbírky už jen z toho důvodu, že si je můžeme koupit znovu a za málopeněz...
u těch dražších je to trochu jinak. samozřejmě i na ně má poškození dosz značný vplyv ale menší poškození se myslím toleruje. zvláště u sběratelech, kterí si nemůžou dovolit například známku za 10 000 a koupí si už poškozenou za 5000, například s poškozeným lepem nebo nějakou menší vadou...
známky polité, mastné, rozstřižené nebo jinak silně poškozené nemají už v podstatě hodnotu žádnou ale najdou se i výjimky a to velmi cenné známky, které mají velkou hodnotu (natrženého mauritia nevyhodíme že😃 )

toť můj subjektivní nazor

Tonn

Uživatel

Zaregistrován
22. 6. 2006

#3 - 3. 1. 2007, 17:02

díky za názor.
Šlo mi o hlavně o ty levnější známky. Taky si říkám, že je nemusím hned vyhodit, ale teď už neudělají radost nikomu (ani zadarmo).
Takže si asi nechám jen toho natrženého mauritia 😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.