Zaregistrován
12. 1. 2010
Dal bych sem par minci, ale bohuzel nejak nestiham😞
Ale kdo si pocka, ten se docka..🙂
Zaregistrován
6. 7. 2009
Milí kolegové nešlo by ke zveřejňovaným mincím uvést i drobný popisek např. o jakého panovníka se jedná, období ražby apod.(platí i pro CHLVBIRNV) ? Je mi známo že vy to nepotřebujete ale třeba by to uvítali i další (včetně mě).
Abych předešel předpokládané reakci tak musím sdělit že jsem opravdu líný a nechce se mi to hledat i když bych se rád ještě něco přiučil. Díky. 😉
Zaregistrován
12. 1. 2010
Kucera: mate pravdu, obcas zapominame na to, ze sem chodi i neantikari🙂
Korunka uz u svych minci uvedla o koho jde, snad jen dodam, ze u toho Claudia Gothica si nejsem jisty, jestli jde o barbarizovane razby, nektere mohou byt legionarska falsa nebo i oficialni, ekonomika, ryzost a technicke provedeni na tom byly v roce 270, kdy Claudius II zemrel, nejhur v historii Rimske rise az do jejiho rozdeleni.
Tovy sem dal Faustinu st., zenu Antonina Pia, ktera zemrela koncem roku 140 a tyto mince, razene pocinaje rokem 141, patri mezi nejbeznejsi posmrtne (o dost vzacnejsi jsou razby z doby jejiho zivota). Dale Valeriana II, vnuka Valeriana a syna Galliena, ktery zemrel roku 258.
Mithridates sem dal posmrtneho Antonina Pia (138-161), razeneho na pocatku vlady Marca Aurelia a dalsi posmrtnou Faustinu, vyhledavany typ s pavem.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Paráda, děkuji.
Zaregistrován
28. 6. 2008
Mithridates- ošuntělejší? Co bych za takové dala :-) Jinak sem ty ostatní klidně také můžeš dát, ať je máme pěkně pohromadě 😉
Ošuntělé vypadají takto:
(Antoninus Pius, originál a suberát)
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
To je dort nebo co?😎
Zaregistrován
4. 9. 2012
Zdravím v novém roce, pěkné to je,
krom už zveřejněné FAUSTINY STARŠÍ (manželky Antonina Pia) + 141 n.l. s okrasnou slepicí na rubu, (co jsem nedávno pořídil od Tovyho) tu mám snad jen jednu z posledních posmrtných římských ražeb vůbec (teď z hlavy nevím) KONSTANTINA I. (306-337) Je to malinká AE4 (15-16 mm) na reversu Konstantina na quadrize, shora se k němu natahuje boží ruka, minc. Konstantinopolis
Jianak mi příjde zajímavá i ta série posmrtných ražeb pro různé císaře, co se razila za Traina Decia nebo Philippa I. , ale to bývá cenově na můj vkus vysoko.
Obrázky:
Zaregistrován
28. 6. 2008
Zaregistrován
28. 6. 2008
..tak mne napadá, že jsem toto téma měla nejspíš začít tím, co to vlastně posmrtné ražby jsou, protože jak bylo psáno výše, zavítají sem i lidé, kteří s antikou nemají nic společného. Dovolím si to tedy napravit a napsat pár vět. (čerpáno z knihy Zdeňka Petráně- Encyklopedie řím. císařů...) Případně i prosím zkušenější o připojení se se svými poznatky.
Posmrtné ražby
-lze rozdělit na mince konsekrační a pamětní
Konsekrační mince- pokud byl senátem císař/císařovna prohlášen za boha, spálila se na vysoké hranici symbolická figurina panovníka a byl vypuštěn orel, který symbolicky vynášel duši mrtvého, u císařoven páv.
na jiných mincích mohou být znázorněny motivy jako pohřební hranice s pálenou figurínou, nebo oltář, kde je obětováno, či uschován popel. Může se objevovat i pohřební vůz tažený slony a spousta dalších motivů.
často se na reversu těchto mincí objevuje opis CONSECRATIO
pamětní mince byly mince ražené po smrti panovníků na jejich památku.
Zaregistrován
3. 4. 2014
Příklad jedné pamětní:
Faustina denár 147-161 Řím - RIC III 370, RSC II 116, BMCRE IV 440
DIVA FAVSTINA
Vesta s paterou a palladiem obětuje nad oltářem AVGVSTA
a jedné konsekrační:
Claudius II antoniniánus konec 270 - začátek 271 Milán - http://www.ric.mom.fr/en/coin/1273
DIVO CLAVDIO
oltář CONSECRATIO
T (3. dílna)
Milán standardně razil legendu DIVO CLAVDIO GOTHICO, krátká verze je vzácná
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.