Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#1 - 6. 3. 2016, 16:38

Rozhodl jsem se založit toto téma neb jsem pár (dnešních) uzávěrů získal, žádné podobné téma tu není a přijde mi to celkem zajímavé a pro většinu sběratelů i naprosto neznámé. Uzávěry se sem-tam vyskytnou i v nějakém prvorepublikovém exponátu (nemám, ale někteří z vás jistě nějaký mají), ale jinak se tomu asi mnoho lidí nevěnuje. Jsou to lístečky kam komerční filatelie nejspíš vůbec nikdy nedosáhne a navíc se po ukončení funkce většinou vyhazují (některé asi až po určité době) a podle toho jestli se s nimi uzavírá pytel, krabice či klec bývají někdy i zcela potrhané a pomačkané. A když doslouží tak i pošlapané.

Uzávěrů, jak jsem ke svému překvapení zjistil, existuje několik druhů, víc než bych čekal a mnoho variant a typů, bych řekl až nepřeberně. Jejich velikost je více-méně jednotná: 10 (9,9) × 14 cm, s drobným rozptylem, o alternativách velikosti napíšu. Jen u některých vím k čemu se přesně používají. O jednom druhu, který ale dosud nemám, vím k čemu je dobrý - je to červený (vínově červený) uzávěr a ten se používá na cenná psaní či peníze.

Začnu jedním, kde je to jasné. Je to uzávěr na noviny a zatím jsem nenašel podstatnějších rozdílů v provedení.

Jako druhé jsem vybral atraktivní žluté uzávěry s modrým křížem. Dosud nevím přesně na jaký druh zásilek se používají, snad se to časem dozvím, ale dost možná to není jendotné (na jednom je zezadu napsáno fixou "MIX"). Od těchto mám tři základní druhy: se zelenými nápisy, s modrými nápisy a s černými nápisy (ten mám jen jeden jediný). Modrý kříž existuje v několika odstínech (viz detail) a u některých uzávěrů je vlevo v rohu číslo " 2 000 " či jeho část. Netuším co znamená, může to být třeba rok zavedení vzoru. Některé uzávěry jsou tištěné v poloze tete-beche (viz poslední uzávěr s modrým nápisem a poslední detail). Na uzávěru s černými nápisy je nahoře část textu " Zak 010(?) Zlaté s překříž a 300(?) 1A(?) ". Při odesílání se znehodnocují/označují (nevím jaký by měl být přesný termín) razítkem, někdy se (už) používají i čárové kódy. Některé mohou být použity vícekrát (viz druhý se zelenými nápisy, má 2 samolepky s čárovým kódem přes sebe), ev. se jedná o přeposlání.
Všechny dnes uvedené, a vlastně drtivá většina veškerých uzávěrů, nebude-li uvedeno jinak, jsou tištěné jen z jedné strany a jsou na tvrdém papíru, takový polokartón, na rubu jsou bílé.

Tak a to je napoprvé vše, další budou následovat. A předpokládám, že přidáte i jiné, třeba ty prvorepublikové.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#2 - 11. 3. 2016, 02:21

Poptal jsem se a dozvěděl (kdo se moc ptá, moc se dozví), že ty žluté s křížem jsou určeny na pytle (bedny, klece) se zásilkami, které mají být doručeny druhý den po podání. Čili různé balíky do ruky a zkrátka asi to, co dřív byla expresní pošta.

Dnes jsem vybral modré uzávěry, které jsou pro klece výhradně s OP (Obchodní pošta = takové ty většinou zbytečné poštovní zásilky s různýma reklamama, akcema, tesco club, podvodníci Tarsago, Magnet, neodolatelné nabídky Mincovního obchodu, Lékaři bez hrabic etc.) a na klece s ještě zbytečnějšíma letákama. Velikost je opět jednotná 10×14 cm.
První, světle modrý, má dvě varianty - na té trošku tmavší je v pravém horním rohu číslice 1000. První a druhý (tmavší) typ (všechny mají vlevo dole označení 13-340 A) jsou z rubu bílé, nepotištěné. Třetí, tmavě modrý typ (bez označení), je na barevném papíře, tedy tmavě modrý i z rubu a čtvrtý, světlý (s označením 13-340 A (IV-01) ), typ je dokonce potištěný oboustranně! Obě strany jsou totožné.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#3 - 13. 3. 2016, 12:37

Nyní to budou uzávěry s pruhem. Ty se používají na klece (pytle atd.) s balíky. Mám dva typy. První je celý modrý a druhý černý tisk (ty si ukážeme v dalších dnech) a dodatečně dotištěný pruh (zezadu má napsáno číslo pošty na který má jít, nebyl orazítkován, takže nevím odkud přišel).

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#4 - 20. 3. 2016, 18:09

Tak jsem získal další dva typy a jednu variantu OP a letákových uzávěrů. Na tom druhém je v rohu zbytek nápisu Zak 1(?)/(?)1(?) modré á 1000 KS. První a druhý jsou na barevném papíře (tudíž barevný i rub) a třetí má opravdu bílý okraj a i rub
Jinak, tyhlety letákové mají, pokud mají, jistě jste si všimli, označení 13-340 A, originál balíkové (s pruhem) 13-340 D, expresní (žluté s křížem) 13-340 B. Nabízí se, z logiky věci, ještě 13-340 C, to by mohly být ty na cenná psaní a peníze, ale ty furt nemám. Tak pokud je někdo má ...

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#5 - 4. 4. 2016, 03:05

Získal jsem další variantu balíkového uzávěru. Je na něm zajímavé to, že je tištěný po obúch stranách (stejně to vypadá, akorát ta druhá strana je bez směrovky a razítka a je o hodně víc šmucig), číselné označení je 13-339D, což je dost jiné.

Drobná poznámka k terminologii: Uzávěr je vlastně to celé s poštou, tedy pytel, klec či krabice, uzavřený a opatřený těmito papírky, kterým se přesněji říká vlaječky či praporky. Ale myslím, že až tak podstatné to není. Obrázků na internetu se vyskytuje zřejmě dost poskrovnu, našel jsem tyto zde:
https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/503079/03 - Ty byly před samotnou jízdou pečlivě zapečetěny v poštovním uzávěru/75628d6d-e0ef-4b13-be0c-568151e48b43?version=1.4&t=1377771443326&imagePreview=1 , http://www.muzeumvlakoveposty.cz/images/200000447-4d03a4dfdf-public/777 vlajecky.jpg , http://www.muzeumvlakoveposty.cz/images/200000459-4000e40fb3-public/777 vlajecky a svazovka.jpg (tomu obdélnému dole se říká svazovka), http://www.europeana.eu/portal/record/2048083/PRP_59.html

(Doufejme, že ty odkazy budou fungovat.)

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#6 - 27. 4. 2016, 00:14

Podařilo se mi sehnat jeden červený uzávěr který se dřív (a někde možná ještě teď) používal na rekomanda a používá se na peníze a cenná psaní. Vzhledem k tomu že se eviduje a po nějaký čas ukládá, možná jim bude v Olomouci chybět, ale když ho zapomněli (nebo ztratili) v kleci s novinama ... Odeslaný je z Krnova (794 01).
Rubová strana je bílá, označení tiskopisu je 13-339 A.
Ty barevné šmouhy jsou dány mírným pomačkáním (+ jakási šmouha špíny) a barva je ve skutečnosti sytější a zářivější, než se mi jeví být na monitoru.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#7 - 1. 5. 2016, 20:23

Nastal čas na bílé uzávěry (vlaječky) na obyčejnou poštu, případně mix s novinama.
Nejprve ty které přicházejí na kleci s novinama (a nějaký pytel s poštou tam je zpravidla taky) - na uzlu (Brno 02) to vždycky přetřídí, vrazí před něj novinovou vlaječku (viz první příspěvek) a odešlou na Brno 28.
Tyto vlaječky dle všeho tisknou přímo na počítači s časem odbavení (nejspíš odstupňované po 5 minutách, dost pochybuju, že by řešili jestli je reálně 2:14 nebo 2:16), jsou na obyčejném kancelářském papíru a na druhé vlaječce je vidět že jim nejspíš docházel zrovna toner. Jak vidět, jsou varianty kde chybí pravý roh, což bude nejspíše souviset s tím, že tyto vlaječky nejspíše tisknou buď po 4 na A4 nebo možná 8 na A3 a ty krajní už jsou zkrátka mimo tisknutelnou oblast. Delší dobu mi nebylo jasné co značí ta 7 a později 8 vlevo nahoře. Až tuhle jednou se v kleci povalovala vlaječka 4:10 do Moravského Berouna a ta má číslo 64. Jedná se tedy o pořadové číslo výpravy (případně klece) z Olomouce ten který den. Označení těchto vlaječek je T 13-339B a sběratelé razítek jistě ocení na čumkartě nesehnatelný štempl " 770 03 POSTKOMPLET OLOMOUC xxx ". Hodina je nastavená na půlnoc (např.: 22.-3.16.-0 ), rozlišovací číslo razítka je 1 (sice jsem všechny tak detailně nestudoval, ale myslím, že jiného čísla bych si povšiml). Ručně připsané (a na některých je vidět že netisknou vše z počítače, ale že si kopírují tiskopisy do zásoby) N značí, že se jedná o uzávěr vyhradně či převážně s novinama.

Obrázky:

Zeleznice

Uživatel

Zaregistrován
20. 8. 2015

#8 - 2. 5. 2016, 16:27

Dobrý den ,pár těchto papírku mám ;-) kouknu se co mám ;-) ale pár bych také bral ,máte něco navíc ? ;-)

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#9 - 2. 5. 2016, 23:18

"Něco navíc" by se našlo. Ale jak co, teda. Některé mám jednou a su rád.😎 I když, vzhledem k tomu, že to vlastně nesbírám, ale jenom shromažďuju, třídím a pokouším se evidovat (a to, když se to tak vezme, vlastně ani nevím proč😉), mám docela dost variant.
Stejně mi přijde docela zvláštní, že na všechno od pošty je nějaký katalog nebo seznam, ale po tomhle pusto a prázdno. Inu, asi to jde mimo obchodníky.

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#10 - 2. 5. 2016, 23:57

Ahoj Pavel.Tak maš toho na rozdavanie.Jeden beutelfahnen pridam aj ja.

Obrázky:

mamabc1234@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.