Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#111 - 26. 1. 2019, 18:41

V jaké části... stručně řečeno, když se na poště sesbírají zásilky putující jedním směrem, dají se do pytle (anebo bedna, klec, zkrátka vhodná "nádoba") a při převazování se na něj přiváže i vlaječka s místem kam má putovat. Čili z pošt obvykle někam na SPÚ, depo. Tam se to roztřídí, dá se do jiných pytlů atd. a rozveze se to na příslušné pošty/dodejny. Vlaječka opět určuje kam to má putovat. Zhruba tak ve stručnosti. Někdy je na vlaječce napsáno co se má se zásilkama dělat nebo nedělat, či co je přesně obsahem uzávěru (např. že je to nevhodné do automatické třídičky, že to je "Čína" nebo noviny atp.). Jinak viz předchozí příspěvky, tam už něco je a za skoro tři roky, co jsem to založil, i k nějakým zjištěním se přišlo.🙂

Ročně se nepochybně spotřebují milióny vlaječek a za těch, co já vím, 150 let, to musí být už bilióny, ale kolik se jich, těch opravdu starých, zachovalo? Ty nové na tom nejsou o mnoho líp i když několik bláznů, kteří nějaké zachrání, se najde.😉 Jiná otázka je, kdo to dělá systematicky. Jeden, dva, tři? K obchodníkům se to nedostane (narozdíl od novinek známek z kdejaké prdele, kde skoro nikdo ani číst neumí), nemá jak.

jansvi

Uživatel

Zaregistrován
14. 4. 2010

#112 - 27. 1. 2019, 10:13

Fajn, keď by som bol zberateľ filatelistického materiálu z tohto druhu poštovej prevádzky, tak by som si podľa tvojho vysvetlenia zašiel na mne najbližšiu poštu, na oddelenie kam prichádzajú poštové uzávery a začal pátrať ako sa k tým vlajočkám dostať.

Možno to niekto podľa tvojho návodu urobí.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#113 - 27. 1. 2019, 16:31

Anebo jít na poštu na brigádu, či obcházet "poštovní" popelnice.😃 Dobrý je mít nějakého známého, třeba slečnu, která by ty vlaječky vždycky sesbírala. Já některé, ovšem nepoužité, získal tak, že jsem je jednoduše vyžebral. Ale asi je dobré žebrat, když člověk ty vlaječky vidí, že je mají u přepážky (a když na poště jinak prakticky nikdo není a tudíž nikoho nezdržujeme) anebo když se s pošťačkou člověk trochu zná, třeba když pravidelně posíláš reka, sázíš (ne brambory) nebo tak něco, aby se na tebe nedívali jako na vetřelce či blázna.😉

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#114 - 27. 1. 2019, 21:02

Ne, že bych neměl nic jinýho na prácu, ale duben se blíží a taky je zapotřebí se kapánek odreagovat.

A tak jsem začal tvořit vlaječkový exponátek, keré chcu předvést v dubnu na velké burze na Výstavišti. Zatím tedy 4 listy. Jen upozorňuju, že se nějak neplánuje soutěžní varianta (není šance aby to splňovalo soutěžní předpoklady a podmínky), bude to spíš takový propagačně-informativní "sranda" exponátek (sranda = volná tvorba bez soutěžních pravidel, neznamená to ale, že by to mělo být blbý /vzpomněl jsem si na soutěžní exponát o bonsajích, asi víte který/, ale mohu použít i nějaké méně vážné poznámky a připomínky). Taky se nehodlám dohadovat o tom, že některé vlaječky (resp. obaly, dal jsem to do těch tenkých obalů na pohlednice) by mohly být umístěny výš, aby se "netloukly" s těmi ve spodní řadě. Mohly, ale když von se ten měkký igelit dost blbě stříhá.
A taky jsem chtěl vědět jak to bude vypadat "naživo". Proto 4 listy a relativně jednoduchý druh vlaječek. Navíc mám ten pocit, že se pouštím na zcela nevyšlapanou cestičku. Asi tak metr, metr a půl sněhu a pod ním bažina.😁

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

jansvi

Uživatel

Zaregistrován
14. 4. 2010

#115 - 28. 1. 2019, 08:30

pavel - to sme chceli. Ake jednoduche, nalepit, trosku popisat, zabavit sa pri tom a je to.
Co si o tom budu mysliet slovutni žurimani, by mne bolo uplne jedno, lebo zbieranie je zabava. Ze niekto da za ňu miliony a ukaže svetu nejaky mauricius, tak to ponecham na ochkanie im.

Ale ako som uz skor napisal. Zhromazdit počtove doklady platne v dnešnej poštovej prevádzke a aj použité tak to si treba ozaj ctiť.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#116 - 29. 1. 2019, 22:56

Jsem to s tím sněhem asi přivolal...

Takže, pro velký úspěch, druhé dějství. Dnes do červena:

Obrázky:

jansvi

Uživatel

Zaregistrován
14. 4. 2010

#117 - 30. 1. 2019, 08:54

pavel - vsak je zima a k nej patri sneh. Alebo je to uz inac? Lenze to bolo aj kedysi, ked ho napadlo vela, tak holt autobusy nepramavali a do skoly sme sa vybrali peso. Nie daleko, ale stihli sme vzdy spolahlivo koniec.

A teraz k veci. Je to pekne a teraz k tomu naivna otazka. To si lepis na papier klasickeho formatu A4? Moze sa to takto davat aj na vystavy alebo len tak akosi napisal - propagacne.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#118 - 30. 1. 2019, 19:48

Zima, nezima. Jako, pěkně se na ten sníh kouká, v teple za oknem, ale chodit v tom, tuplem když to pěkně prosolí, to už je mnohem horší!

No, je to na A4, na výstavy běžný formát (i A3 může být ... a já ho mít budu, až to /obálky/ budu mít udělané!), ale tadyhle ty vlaječky, to jen propagačně, na výstavu to dost dobře nemůže naplnit požadavky na zpracování. Nedovedu si to představit.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#119 - 31. 1. 2019, 23:40

Dnes mne překvapila jedna vlaječka pro obyčejnou poštu. Podobná už byla, jen bez řádků "Pro: ........." v příspěvku č. 73 ... jenže tato je tištěna modře!! A není to první modře tištěná vlaječka, leč druhá zachycená, ale k dotyčným typům jsme se zde ještě nedopracovali. A modře jsou teda tištěné některé balíkovky, ty s pruhem. Možná nastává ve vlaječkách "modrá éra", anebo jim zkrátka v tiskárnách došla černá barva.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#120 - 3. 2. 2019, 02:49

Další dva listy (a jeden oddíl).
Nebezpečná věc. Mně to nějak baví. Dokonce víc, jak práca za peníze.😁

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.